Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
266.24 Кб
Скачать

1.4.Технологія проведення дільничних і підготовчих виробок.

Проведення підготовчих виробок проводиться комбайновим способом. Всі виробки проводяться комбайном ГПКС. Відкатка породи і вугілля здійснюється лебідками ПМД-34, ДВД-25, АВД-24, у вагонетках типу ВГ-2,5 та ВД-2,5.

Кріплення підготовчих виробок здійснюється податливим кріпленням АКП-3 111,2 з перерізом в світлі 10,2 м2 . виробки після проходження лав погашаються за допомогою лебідок ЛПК-10Б або ПАТ-3,5. провітрювання тупикових виробок здійснюється нагнітальним способом з допомогою вентиляторів місцевого провітрювання ВМ-6, ВМ-6М, ВМ-8.

Проведення розрізної печі проходиться прохідницьким комбайном ГПКС з кріпленням виробки арочним кріпленням з подальшою присічною при допомозі БВР для монтажу механізованого комплексу.

Прохіднику підготовчих виробок здійснюють дві прохідницьких бригади. Організація робіт у вибої наступна:

  • в першу зміну проводиться огляд і ремонт механізмів та лектор обладнання. Останні дві години 1зм. Використовується для випробовування механізмів під навантаженням;

  • в останні три зміни – відбиття породи і вугілля, прибирання гірничої маси, навантаження на транспортні засоби і кріплення при вибійного простору. Роботи виконують циклічно.

1.5.Технологія очисних робіт

Відробка стовпів спареними лавами з відвантаженням вугілля на загальний конвеєрний штрек.

Відстань між лавами не більше 50м.

На очисних роботах застосовують комплекси КМ-87, КМ-88.

Відробка стовпів одиночними лавами з відвантаженням вугілля на власний конвеєрний штрек. Застосовують тіж комплекси.

Механізований комплекс являється набором машини і механізмів, пов’язаних між собою технологічною послідовністю.

Силовою кілеманечною базою являється скребковий конвеєрСП-87П або СП-250. По стану конвеєра переміщується вузькозахватний комбайн 1-ГШ-68 чи РКУ-10.

Відробка лави проводиться від меж шахтного поля зворотнім ходом по човниковій схемі. Цикл по виїмці вугілля починається від конвеєрного штрека. Після проходу комбайна 30-40м., проводиться переміщення привідної головки та частину ставу на вибій. На штреках комбайн само зарубується косими заїздами. З лави вугілля транспортується на конвеєр СП-202 довжиною 150-170м., яким по мірі посування лави вкорочується. Кріплення спряжень штреків з лавою проводиться індивідуальним кріпленням з розпилів і стійок ГС вслід за просуванням лави, з метою забезпечення безпеки стану тупіка, проводиться погашення тупіка. Довжина тупіка не повинна перевищувати 6м. Погашення здійснюють два гірничих робітника з допомогою лебідки ЛПК-10Б. Елементи кріплення навантажуються на спец площадку і видаються на гора.

Організація робіт в лаві прийнята наступна:

  • в першу зміну проводиться огляд і ремонт механізмів та електрообладнання;

  • і інші три (чотири) зміни – видобуток вугілля.

У видобувну зміну виходить ланка робітників в кількості 11чолю Серед них один комбайнер його помічник та дев‘ять ГРОВ.

Розміщення робітників ланки.

  1. три ГРОВ працюють на нижньому спряженні лави з конвеєрним штреком. В їх обов’язки входить підготовка нижнього спряження до пересування лавного конвеєра і зарубці комбайна, кріплення низу лави;

  2. машиніст комбайна, його помічник і один ГРОВ зайняті на обслуговувані комбайна;

  3. три ГРОВ працюють на верхньому спряженні лави з бортовим штреком. В їх обов’язки входить підготовка спряження, пересування лавного конвеєра, посадці штрека, кріплення верхньої частини лави.

два ГРОВ працюють на заготовці лісоматеріалів для кріплення спряжень лави.

\

Соседние файлы в папке Профілактика профзахворювань, цивільна оборона та безпека життєдіяльності