Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
266.24 Кб
Скачать

1.2. Розкриття шахтного поля, спосіб його підготовки.

Шахтне поле розкрито двома вертикальними стволами, на відстані один від одного 55м.

Стволи пройдені до нижнього пласта n7н “Сокальський”. Глибина скіпового ствола з зумпфом – 503,3м, без зумпфа – 485м,діаметр – 6,6м, глибина клітьового ствола з зумпфом – 486,3м, без зумпфа –477,2м, діаметр 6,0м.

Головний ствол обладнаний вугільним і породним підйомами, які служать для видачі вугілля і породи з шахти. Армування ствола металічне з двахтаврових балок з металічними провідниками В-42.

Приствольний двір закладений на горизонті пласта n7н на глибині 477м.

Для обробки пластів n7в і n8, проведення допоміжних операцій, транспортування вугілля і породи, відкриті ще два горизонти квершлаги з горизонту пласта n7н .

Розкриття шахтного поля пройдене виробками головного напрямку:

– головним відкаточним штреком, перерізом 12м2.;

  • головним вентиляційним штреком, перерізом 10,5м2.;

  • закріплені арочним металічним кріпленням АПК-3

Схема підготовки шахтного поля – панельна. Панельну схему підготовки шахтного поля визначає залягання вугільних пластів (пологе залягання пластів, відстань між пластами 10-30м). Від панельних (головних) штреків нарізаються одну або діві сторони стовпи довжиною 1000-2000м. В основному очисні роботи проводяться спареними лавами. В даний час проводяться одиночними лавами в зворотньому порядку. Конвеєрні штреки проходять для транспортування вугілля з лави і для подачі свіжого струменя повітря, бортові штреки – для доставки матеріалів, видачі відпрацьованого повітря. Довжина лави коливається в межах 160-190м.

застосовують стовпову систему розробки, яка є найбільш прогресивною і економічною в умовах Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Система розробки стовпова з зворотньою відробкою стовпів панелі від границь шахтного поля. Північна частина шахтного поля, розкрита головним північним відкаточним штреком і головним вентиляційним штреком. Доставка вантажів, матеріалів, обладнання, людей, проходить по головному північно відкаточному штреку.

Підготовчі виробки складаються з конвеєрних і бортових штреків, які нарізаються з головного північного відкаточного штреку і з’єднані між собою розрізними печами.

На даний час в роботі знаходиться дві лави. Одна лава монтується, ще дві нарізаються. Довжина виїмкових стовпів відробляючи лав складає 1200, 600м, довжина лави 160-180м.

Бортові і конвеєрні штреки пройдені комбайном ГПКС і закріплені кріпленням АКП-3/11,2 з СВП-22 з перерізом в світлі 10,2м2, з затяжкою порід покрівлі і боків виробки дерев‘яною затяжкою, а в місцях встановлення приводів конвеєрів – дерев‘яна затяжка замінена на залізобетонну.

Провітрювання дільниць здійснюється за рахунок загально шахтної депресії. Свіжий струмінь повітря поступає з головного північного відкаточного штрека, по конвеєрному штрекові і провітрює лаву.

Відпрацьований струмінь повітря по бортових штреках і вентиляційним свердловинам поступає на головний вентиляційний північний штрек і по скіповому стволі видається на поверхню.

Для опрокиду повітря струменя повітря застосовуються перемички з вентиляційними дверима, які регулюються автоматично.

При проведенні очисних робіт в межах шахтного поля два різновиди стовпової системи , розробка одиночними і спареними лавами.

Варіант системи розробки спареними лавами застосовується при підробці двох робочих лав і має наступні переваги:

  1. зменшується об’єм підготовчих робіт, так як очисні вибої обслуговуються знижуються затрати на транспортування вугілля в межах виїмкової дільниці.

  2. спрощується провітрювання виїмкової дільниці за рахунок загально шахтної депресії.

Застосування стовпової системи розробки в умовах шахти “Межирічанська” відповідає всім геологічним і гірничо – технічним факторам, які впливають на її вибір і стійку роботу шахти при високих техніко – економічних показниках.

Згідно з прийнятою системою розробки, один з штреків(конвеєрний) зберігають для повторного використання в сусідній лаві в якості бортового штрека. Для підтримки виробки на їх спряженні з лавами викладаються костри дерев‘яні з установкою органного кріплення. Виїмкові штреки погашаються вхід за посуванням вибою лави шляхом виймання металевого кріплення за допомогою лебідки наступних лав і підтримуються дерев’яними кострами, а також органним кріпленням.

Соседние файлы в папке Профілактика профзахворювань, цивільна оборона та безпека життєдіяльності