Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
861.7 Кб
Скачать

2.10.2. Технологія встановлення постійного кріплення

Аркове кріплення встановлюється в такій послідовності: спочатку встановлюється нижні елементи кріплення на підошву в заготовлені для цього лунки глибиною 0,1м і скріплюють їх затяжками з раніше встановленими рамами. Після цього піднімають і укладють на стояки верхняк, таким чином, щоб нахлестка їх дорівнювала 300мм і з’єднуються двома парами хомутів з планками. При цьому хомути розташовують на відстані між собою 200мм і на 50мм від кінців з’єднуючих елементів. Після цього перевіряють правильність встановлення арки згідно з направленням виробки і перепендикулярності осі виробки, і виконують затяжку гайок до відказу і ставлять верхню стяжку. Після встановлення арки роблять розклинення в замках і роблять перетяжку боків і покрівлі виробки затяжкою починаючи знизу. Простір між затяжками і контуром виробки заповнюють породою. Для зручності робіт по кріпленню монтується робочий полок. Згідно ПБ цсі роботи при проведенні виконуються під захистом тимчасового кріплення. В практиці роботи знайшло застосування консольне тимчасове кріплення, яке складається з 2-х висувних прогонів спецпрофілю СВП-17 на спецкрючках або хомутах. На прогони вкладають настіл з дошок, який перекриває поточний простір. Після встановлення постійного кріплення прогони висувають до вибою разом з перехрестям. Може бути конструкція тимчасового кріплення при комбайновому способі проведення звужена, до якого приварюють стойки 2ГС з насадками. Верхняк має бортіки і може мати на собі настіл з дошок, який перекриває робочий простір (вістань між постійним кріпленням і вибоями). По мірі посування вибою переміщається і тимчасове кріплення.

2.10.3. Прокладання рейкового шляху.

Для забезпечення безперервної роботи комбайна вслід за посуванням вибою на відстані 10-15м передбачається прокладання тимчасового рейкового шляху, який складається з відрізків рейко довжиною по 2м, з’єднаних між собою шпалами з швелеру №16-20. З’днання ланок тимчасового рейкового шляху між собою здійснюється за допомогою крючка і петлі, які приварюють до протилежних кінців рейок. Таке з’єднання забезпечує надійність експлуатації і швидку збірку і розборку тимчасового рейкового шляху. Тимчасовий рейковий шлях викладається безпосередньо на підошву виробки. По мірі посування вибою на довжину рейки 8м, виконується заміна тимчасового рейкового шляху на постійний. При цьому прокладення постійного рейкового шляху передбачається проектом рейки типу Р-24 на дерев’яні шпали. Вкладання шпал передбачається на шар баласту, загальна твердина якого повинна бути 200мм. Шпали повинні бути занурені в баласт на 2/3 їх товщини. Вістані між осями шпал приймаємо 700мм, довжина шпал 1400мм. Кріплення рейки до шпал виконується за допомогою костилів і підкладок.

2.10.4.Підземні комунікації.

  1. Вентиляційні труби підвішують крючками по верху виробки на тросу діаметром 5-6мм, який протягують і закріплюють повздовж виробки. Трос заземляється. нарощування труб виконується поступово: спочатку навішують 5м труби, потім знову 5-и метрову, потім їх замінюють на 10м, потім знову 5-ти метрову після якої навішується постійний трубопровід. Такий порядок повторюється по мірі посування виробки.

  2. Труби і кабелі забезпечують прохідницький вибій водою і електроенергією. Вони розташовуються таким чином, щоб не мішали переміщенню людей по виробці, не можуть бути пошкоджені рухомим составом не тільки при нормальному русі, але і при сході його з рейкового шляху.

Силові кабелі підвішують з однієї сторони виробки, а для освітлення, сигналізації – з другої.

Кабелі підвішують на брезентових підвісках, де відстань між ними не більше 3м, а між кабелями – не менше 5см.

Пожежно зрошувальний трубопровід у виробці закріплюється на металевих підвісках (ланцюгах), кронштейнах і може бути на підошві виробки на підставках. Діаметр трубопроводу 100 мм, з відставанням від вибою до 40м, обладнаний пожежним краном і ящиком з рукавами довжиною 20м, стволом.

Освітлення виконується на дільниці протягом 100м у вибою стаціонарними світильниками типу РП-100 і РП-200, які підвішують по виробці на відстані 5-10м один від одного, крім стаціонарного застосування місцевого освітлення на комбайні.

Маркшейдерська служба забезпечує завданням проектних направлень виробки, профілю, радіусів закруглень, поперечного перерізу виробки. В горизонтальній площині направлення здається теодолітом і фіксується трьома підвісками розташованими на відстані до 5 км один від другого.

Соседние файлы в папке Профілактика профзахворювань, цивільна оборона та безпека життєдіяльності