Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
21.46 Кб
Скачать

Профілактика профзахворювань, цивільна оборона та безпека життєдіяльності

Наявні та можливі небезпечні шкідливі фактори, та заходи щодо їх

попередження

Основними видами професійних захворювань є пневмонія, вібраційна хвороба. Дія пилу проявляється в порушенні життєдіяльності верхніх дихальних шляхів, легень, шкіри та очей. Часто виникає професійне захворювання - бурсит. Це захворювання полягає у запаленні слизових сумок суглобів під впливом тривалого тиску на тертя. Причини бурситів - травми, патронні механічні подразнення, інфекції та інше.

В результаті дії на організм людини може бути втома слуху, шумова травми і професійна приглухуватість.

При роботі на ручному віброінструменті (бурильні та відбійні молотки, свердла тощо) вібрація впливає і може викликати вібраційне захворювання.

Недостатнє освітлення викликає захворювання очей, їх запалення і часткову втрату зору.

Самопочуття і працездатність людини в умовах підземних робіт визначається сумісною дією на його організм температури, вологи і швидкості руху повітря. При відхиленні температури від норми на декілька градусів - погіршуються окислювально-відновлювальні процеси і порушується життєдіяльність людини. При охолодженні тіла різко падає працездатність, губиться координація рухів, небезпечна загальмованість нервової системи, зростає кількість помилок і створюється небезпека замерзання.

Рух повітря сприяє збільшенню віддавань теплоти, якщо температура повітря менша температури тіла людини. Якщо навпаки, то настає перегрівання організму.

Температурні перепади в місцях охолодження повітря не повинні перевищувати допустимі норми при спуску і підйомі людей по стволу, а також при пересуванні їх по гірничих виробках та на робочих місцях.

До заходів щодо попередження небезпечних шкідливих виробничих факторів слід віднести:

а) по пилу:

  • на комбайні в поєднанні з зрошенням застосовується відсмоктування пилу спеціальною пилевсмоктуваючою установкою мокрого пилевсмоктування;

  • в місцях навантаження і перенавантаження гірничої маси обладнуються зрошувальні пристрої;

  • при бурінні шпурів застосовується їх промивання або пиловловлювання; для придушення завислого пилу застосовують водяні завіси, зрошувачі і туманоутворюючі завіси;

  • при веденні вибухових робіт застосування водяної набійки і водяних завіс (підривання поліетиленових мішків з водою) являється обов'язковим;

б) по шуму:

  • звукоізоляція і звукопоглинання; застосування антивібраційних рукавиць;

в) по вібрації:

  • віброізоляція і вібропоглинання, застосування антивібраційних рукавиць;

г) по переохолодженню:

  • застосування калориферних пристроїв,

д) по перегріванню:

• застосування кондиціонерних установок. Засоби колективного і індивідуального захисту

У відповідності із Законом України «Про охорону праці» на роботах з шкідливими умовами праці, а також на роботах, що пов'язанні з забрудненням, робітникам видають безоплатно, по встановлених нормах, спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту (захисна каска, захисні окуляри, захисні рукавиці. Навушники проти шуму, протипиловий респіратор і т.п.).

При змінні шахтної атмосфери внаслідок підземних пожеже та вибухів для захисту органів дихання від отруйних і шкідливих газів під час евакуації робітник забезпечується саморятівником типу ШСС-1. Крім вказаних вище засобів робітник отримує флягу, мило, Лазневі тапочки.

Кожному підземному працівникові видається індивідуальний світильник. Що забезпечує необхідну освітленість протягом 10 годин, а також індивідуальні перев'язочні пакети в водонепроникній оболонці.

Шахта забезпечена питною водою. Проводиться ультрафіолетове опромінення, інгаляція, а також процедури з нейтралізації дії шкідливих факторів на відновлення працездатності працюючих.

Організоване щоденне прання натільної білизни, прання і хімічне очищення спецодягу та його ремонт.

Всі працюючі забезпечуються газовою водою і гарячим чаєм. На шахті функціонує пункт підземного харчування який працює цілодобово в період перезміни.

До колективних засобів захисту в прохідницькому вибої в першу чергу належать прилади контролю метану і кількості повітря; засоби протипожежного захисту; заходи щодо попередження і локалізації вибухів газу метану та вугільного пилу; захист електричного обладнання від струмів короткого замикання та витікань на землю, захист електродвигунів від перевантажень та нульовий захист.

Схема управління привибійними машинами та механізмами забезпечує нульовий захист; безперервний контроль заземлення корпусу машини; захист від самостійного вмикання апаратури під час замикання у зовнішніх колах управління, іскробезпеку зовнішніх кіл управління.

Загальна мережа заземлення повинна створюватися шляхом безперервного електричного з'єднання між собою усіх металевих оболонок та заземлюючих жил кабелів незалежно від величини та місцевих заземлень.

У раз і проникнення в підземні виробки шахти сильнодіючих отруйних

речовин Необхідно:

Припинити будь-які роботи й вивести людей із загазованої виробки у безпечне місце, заборонити рух людей й електровозів прилеглими виробками з вихідними вентиляційним струменем.

Відключити електроенергію загазовану виробку і на шляху вихідного з неї вентиляційного струменя.

Виставити з членів ДГК, посадових осіб пости в безпечних місцях для запобігання доступу людей до загазованої виробки та апаратури включення електроенергії.

Повідомити головного інженера шахти, начальника дільниці, на якій відбулося загазування.

Провести розгазування відповідно до Інструкції з розгазування гірничих виробок, розслідуванню, обліку іі попередженню загазувань.

У разі проникнення сильнодіючих отруйних речовин провітрювання й подачу стисненого повітря у виробку припинити після виводу людей.

За неможливості провітрювання загазованих виробок ці роботи виконуються гірничорятувальними підрозділами відповідно до заходів, розроблених в установленому порядку.

Загазування

Слід включитися до ізолюючого саморятівника, вийти із загазованих виробок, вимкнути електроенергію і поставити знак, що забороняє вхід у виробки (захрестити виробку).

У разі надходження до гірничих виробок сильнодіючих отруйних речовин необхідно після виведення людей відключити ВМП і припинити подачу стиснутого повітря на аварійну дільницю.

У разі отруєння

Отруєння - це тяжке захворювання, яке сталося внаслідок проникнення до організму різних токсичних речовин. Захворювання починається через 2-3 години, інколи через 20 - 26 годин.

Ознаки. Це загальне нездужання, нудота, блювання, спазмо подібний біль у животі, пронос, блідість, спрага, підвищення температури тіла до 38 — 40°С, частий, слабий пульс, судоми.

Допомога. ПотерпіломуЗ негайно кілька разів промивають шлунок (примушують випити 1,5-2л. води, а потім викликають блювання подразненням кореня язика) до появи чистої промивної води. Можна дати 8-10 таблеток активованого вугілля. Потім дають міцного чаю, але не їжу.

Якщо після отруєння пройшло 1-2 години і отрута надходить вже зі шлунку до кишечника, то викликати блювання даремно.

В такому випадку необхідно дати потерпілому проносне (2 столові ложки солі на 1 склянку води).

Для зменшення всмоктування отрути слизовою оболонкою шлунково-кишкового тракту потерпілому можна дати 2-3 яєчних білки на 1 л води, розведений крохмаль або молоко.

Щоб запобігти зупинці дихання і кровообігу, протягом кількох годин необхідне постійне спостереження за потерпілим.

Причиною отруєння окисом вуглецю є вдихання чадного газу, продуктів горіння, дія диму.

Ознаки. Шкіра яскраво-рожева, запаморочення, шум і вухах, слабкість, нудота, слабкий пульс, судоми, порушення зору, дихання, роботи серця, знепритомніння протягом годин і навіть і діб.

Допомога. Забезпечити потерпілому приплив свіжого повітря (якщо є можливість - дати подихати киснем). Звільнити його від одягу, який утруднює дихання, дати понюхати нашатирний спирт. На голову і груди потерпілому покласти холодний компрес. Якщо потерпілий не втратив свідомість. Напоїти гарячим чаєм, кавою. У разі припинення дихання необхідно провести штучне дихання.

При отруєнні алкоголем, наркотичними та токсичними речовинами у потерпілого спостерігаються головний біль, слабкість, нудота, запаморочення або знепритомніння. У тяжких випадках шкіра стає вологою з синюшним відтінком або блідою. Розширюються зіниці, можуть бути судоми, порушується серцева діяльність.

Допомога. При наданні першої допомоги потерпілого кладуть так, щоб голова була вище тулуба. Дають понюхати нашатирний спирт, далі треба промити шлунок. Після цього потерпілому дають міцний чай. Якщо сп'янілий знепритомнів, необхідно вжити заходів, щоб запобігти заклинанню блювотними масами. Для треба покласти на бік його так, щоб голова була опущена. Велику небезпеку викликає отруєння сурогатами алкоголю (метиловим спиртом, етиленгліколем, дихлоретаном) або підробленими алкогольними напоями, які поширюються через стихійну торгівлю.

Список використаної літератури

  1. Правила безпеки у вугільних шахтах, м. Київ. Основа 2006р.

  2. Медведєв В.Г. «Електрообладнання і електропостачання гірничих підприємств». Надра . 1988р.

  3. Авсєєв Г.М. і інші «Збірник задач з гірничої електротехніки». Надра. 1988р.

  4. Бородіно Л.С. «Гірнича електротехніка». Надра . 1988р.

  5. Прогресивні технологічні схеми розробки пластів на вугільних шахтах. Надра 1979р.

  6. Світличний Г.Л. «Вибір і експлуатація електрообладнання вугільної шахти». Надра 1979р.

  7. МУП України «Єдині нормативи чисельності погодинно оплачуваних робітників для шахт Донецького і Львівсько-Волинського вугільного басейнів», м. Донецьк. 1995р.

Соседние файлы в папке Профілактика профзахворювань, цивільна оборона та безпека життєдіяльності