Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

25

Конституція Сполучених Штатів Америки (17 вересня 1787 року)

Ми, народ Сполучених Штатів, з метою утворення більш досконалого Союзу, утвердження правосуддя, забезпечення внутрішнього спокою, організації спільної оборони, сприяння загальному добробуту і забезпечення нам і нашим нащадкам благ, свободи, засновуємо і приймаємо цю Конституцію для Сполучених Штатів Америки.

Стаття 1

Розділ І.

Усі встановлені тут повноваження законодавчої влади належать Конгресові Сполучених Штатів, котрий складається із Сенату і Палати представників.

Розділ 2.

Палата представників складається із членів, що обираються раз на два роки народом кожного з штатів; при цьому виборці кожного з штатів мають відповідати тим самим вимогам, які встановлені для виборців найбільш багаточисельної палати Законодавчих зборів штату.

Не може бути представником той, хто не досяг двадцятип'ятирічного віку, не був упродовж семи років громадянином Сполучених Штатів і не є на час виборів мешканцем того штату, де він вибирається.

Представники і прямі податки розподіляються між окремими штатами, котрі можуть вступити в цей Союз, пропорційно до кількості їх населення, для визначення якої до числа всіх вільних людей включно з особами, зобов'язаних будь-кому службою на протязі кількох років, крім індіанців, які не платять податків, додається три п'ятих усіх інших осіб

(Див.: поправки до XIV i XVI до Конституції США).

Це обчислення населення проводиться впродовж трьох років після першої сесії Конгресу Сполучених Штатів, а потім через кожні десять років у порядку, який буде встановлений спеціальним законом. Від кожних тридцяти тисяч мешканців не може бути вибрано більше одного представника, але кожний штат повинен мати принаймні одного представника. До проведення такого обрахунку населення штат Нью-Хемпшір обирає трьох представників, Массачусете- вісім, Род-Айленд і колонія Провіденс - одного, Коннектикут - п'ять, Нью-Йорк шість, Нью-Джерсі - чотирьох, Пенсільванія - вісім, Делавер - одного, Меріленд - шість, Вірджінія - десять, Північна Кароліна - п'ять, Південна Кароліна - п'ять, Джорджія - трьох.

При відкритті вакансій у представництві якого-небудь штату виконавча влада останнього призначає вибори для заповнення цих вакансій.

Палата представників обирає свого спікера та інших посадових осіб; їй одній належить право порушувати переслідування в порядку імпічменту 1).

Розділ 3.

У склад Сенату Сполучених Штатів входять по два сенатори від кожного штату, які обираються на шість років Законодавчими зборами відповідних штатів; кожний сенатор має один голос.

(Див.: поправку XVII до Конституції США)

Негайно вслід за тим, як сенатори зберуться після перших виборів, вони розділяються на три по можливості одинакові групи. Місця сенаторів першої групи стають вакантними по закінченні другого року, другої групи - по закінченні четвертого року, третьої групи - по закінченні шостого року, так, щоб одна третина Сенату обиралась знову кожні два роки; якщо внаслідок відставки чи іншої причини вакансії відкриваються у перерві між сесіями Законодавчих зборів штату, виконавча влада останнього може провести тимчасові призначення до наступної сесії Законодавчих зборів, яке і заповнюють ці вакансії.

(Див.: поправку XVII до Конституції США)

Не може бути сенатором той, хто не досягнув тридцятирічного віку, не був упродовж дев'яти років громадянином Сполучених Штатів і не є на час виборів мешканцем того штату, де він вибирається.

Віце-Президент Сполучених Штатів є Головою Сенату, але може голосувати лише в тому випадку, якщо голоси розділяються порівну.

Сенат обирає інших своїх посадових осіб, а також Голову pro temporе 2) у випадках відсутності Віце-Президента або виконання останнім обов'язків Президента Сполучених Штатів.

Сенат має виключне право здійснення суду в порядку імпічменту. Засідаючи з цією метою, сенатори складають присягу або роблять урочисту заяву. Якщо підсудним є Президент Сполучених Штатів. головує Головний суддя. Жодна особа не може бути засуджена без згоди двох третин присутніх сенаторів.

Вирок у випадку імпічменту обмежується усуненням з посади і позбавленням права займати і виконувати будь-яку почесну, відповідальну або оплачувану посаду на службі Сполучених Штатів. Однак у подальшому, тим не менше, проводиться розслідування, усуненому з посади пред’являється звинувачення, він передається до суду і несе відповідно до вироку покарання згідно із законом.

Розділ 4.

Час, місце і порядок виборів сенаторів і представників встановлюються у кожному штаті його Законодавчими зборами; але Конгрес може в будь-який час видати закон, котрий встановлює чи змінює подібні правила, за винятком правил про місце виборів сенаторів.

Конгрес збирається не рідше одного разу на рік, а його сесії починаються у перший понеділок грудня, якщо законом не буде встановлений інший день.

(Див.: поправку ХХ до Конституції США, розділ 2)

Розділ 5.

Кожна палата вирішує питання, що стосуються результатів виборів, повноважень і кваліфікацій, що пред'являються її членам, і більшість кожної з палат складає кворум, необхідний для ведення справ; але палата і в меншому складі може переносити засідання з одного дня на інший і має право застосовувати до відсутніх членів передбачені кожною палатою засоби покарання з метою забезпечити відвідування ними засідань.

Кожна палата може встановлювати правила проведення своїх засідань, карати своїх членів за порушення порядку і двома третинами голосів виключати їх із свого складу.

Кожна палата веде протокол своїх засідань і періодично публікує його, за винятком тих розділів, котрі, за її висновком, мають секретний характер; відомості про голоси “за” і “проти”, подані членами кожної палати з того чи іншого питання, за бажанням однієї п’ятої присутніх вносяться до протоколу.

Під час сесії Конгресу жодна з палат не може без згоди іншої палати відкласти свої засідання більш ніж на три дні або призначити їх не в тому місці, де повинні засідати обидві палати.

Розділ 6.

Сенатори і представники отримують за свою службу винагороду, яка встановлюється законом і виплачується Скарбницею Сполучених Штатів. У всіх випадках, крім зради, тяжкого злочину і порушення громадського порядку, вони не можуть бути піддані арешту під час присутності їх на сесії відповідної палати, а також по дорозі в палату і при поверненні з неї; за промови і висловлювання в палатах вони не можуть притягатися до відповідальності в жодному іншому місці.

Жоден сенатор чи представник не може бути призначений упродовж часу, на котрий він обраний, на будь-яку цивільну посаду на службі Сполучених Штатів, якщо ця посада була створена або пов'язана з нею оплата була збільшена в названий період, і жодна особа, яка займає будь-яку посаду на службі Сполучених Штатів, не може бути членом однієї з палат, поки перебуває на цій посаді.

Розділ 7.

Усі законопроекти щодо надходжень доходу виходять від Палати представників, але Сенат може пропонувати поправки до них або погоджуватись на їх внесення як і щодо інших законопроектів.

Кожний законопроект, прийнятий Палатою представників і Сенатом, перш ніж стати законом, подається Президентові Сполучених Штатів. Якщо він схвалює законопроект, то підписує його; у іншому випадку повертає законопроект із своїми запереченнями в ту палату, якою останній був запропонований, а палата вносить заперечення Президента повністю у свій протокол засідання і переглядає законопроект. Якщо при такому розгляді законопроект буде затверджений двома третинами голосів палати, він разом із запереченнями Президента пересилається в іншу палату, яка також переглядає законопроект, і останній у випадку прийняття його двома третинами голосів цієї Палати стає законом. У всіх вказаних випадках обидві палати застосовують поіменний порядок голосування, й імена осіб. що голосували “за” або “проти” законопроекту вносяться в протокол засідання відповідної палати. Якщо законопроект не буде повернений Президентом впродовж десяти днів (не враховуючи недільних днів) після того як він був йому представлений, то законопроект стає законом, так само якби він був підписаний Президентом; законопроект не стає законом тільки у випадку, якщо він не міг бути повернений Конгресові через те, що останній відклав свої засідання.

Усі постанови, резолюції або рішення, для котрих необхідні згода Сенату і Палати представників (за винятком рішень про відкладення засідань) подаються Президентові Сполучених Штатів і тільки після його схвалення вступають в силу; в разі несхвалення вони повинні бути знову затверджені двома третинами голосів Сенату і Палати представників згідно з тими правилами і умовами, котрі встановлені стосовно законопроектів.

Розділ 8.

Конгрес має право:

  • встановлювати і збирати податки мита та акцизні збори для того, щоб сплачувати борги і забезпечувати спільну оборону і загальний добробут Сполучених Штатів; при цьому всі мита, податки і акцизні збори повинні бути єдиними на всій території Сполучених Штатів;

  • укладати позики від імені Сполучених Штатів;

  • регулювати торгівлю з іноземними державами, між окремими штатами і з індіанськими племенами;

  • встановлювати єдині правила про натуралізацію і єдині закони про банкрутство на всій території Сполучених Штатів;

  • карбувати монету, регулювати її цінність і цінність іноземної монети, встановлювати одиниці міри і ваги

  • встановлювати покарання за підробку цінних паперів і монети, яка знаходиться в обігу в Сполучених Штатах;

  • засновувати поштові служби і поштові шляхи;

  • сприяти розвиткові наук і корисних ремесел, забезпечуючи на певний термін авторам та винахідникам виключні права на їх твори та відкриття;

  • засновувати підпорядковані Верховному Суду судові органи;

  • визначати і карати морський розбій, тяжкі злочини, скоєні у відкритому морі, та інші порушення, передбачені міжнародним правом;

  • оголошувати війну, видавати каперські свідоцтва і дозволи на репресалії, встановлювати правила щодо захоплень на суші і на морі;

  • набирати й утримувати армію; однак ніякі грошові асигнування з цією метою не повинні проводитись більше, ніж на дворічний термін;

  • створювати і утримувати флот;

  • встановлювати правила щодо управління та організації сухопутних і морських сил;

  • передбачати порядок скликання міліції для втілення в життя законів союзу, придушення повстань і відбиття нападу;

  • передбачати заходи щодо організації, озброєння та дисциплінування міліції і для управління тією її частиною, котра використовується на службі Сполучених Штатів, зберігаючи за відповідними штатами право призначати офіцерів і навчати міліцію відповідно до статутних правил, затверджених Конгресом;

  • здійснювати у всіх випадках виключну законодавчу владу в наданому будь-якому з штатів окрузі ( що не має більше десяти квадратних миль), котрий після схвалення Конгресом стане місцем перебування Уряду Сполучених Штатів, а також здійснювати подібну владу на всіх територіях, придбаних за згодою Законодавчих зборів штату, де вони розташовані, для побудови фортів, складів, арсеналів, доків та інших необхідних споруд;

  • видавати всі закони, які будуть необхідні для здійснення як вищевказаних прав, так і всіх інших прав, якими ця Конституція наділяє Уряд Сполучених Штатів, його департаменти чи посадових осіб.

Розділ 9.

Конгрес до одна тисяча вісімсот восьмого року не може забороняти переміщення чи ввіз таких осіб, яких котрийсь з існуючих нині штатів вважає потрібним допустити, але такий ввіз може обкладатися митом або податком, що не перевищує десяти доларів з кожної особи.

Не допускається будь-яке припинення дії habeas corpus, якщо тільки того не вимагає громадська безпека у випадку заколоту чи вторгнення.

Не можуть прийматися біллі про опалу 3) і закони ex post facto 4).

Не допускається обкладання подушним податком чи іншими прямими податками інакше як згідно з переписом або згаданим вище обрахунком населення

(див:. Поправка XVI до Конституції США)

Не можуть накладатися податки або мита на предмети, які вивозяться з котрогось із штатів.

Не повинна надаватись перевага гаваням одного штату перед гаванями іншого шляхом якихось торгових чи фінансових приписів, а кораблі, що прямують в якийсь штат чи зі штату, не можна примушувати заходити в гавань іншого штату, розвантажуватись і оплачувати там мита.

Ніяка видача грошей із Скарбниці не може відбуватись інакше, як тільки згідно з установленими законом призначеннями, а детальні звіти про державні прибутки та видатки належить періодично публікувати.

Сполучені Штати не надають жодних дворянських титулів, і жодна особа, яка займає оплачувану чи почесну посаду на службі Сполучених Штатів, не може без згоди Конгресу прийняти той чи інший дар, винагороду, посаду або титул від якого-небудь короля, принца чи іноземної держави.

Розділ 10.

Жоден штат не може вступати в договори, союзи чи конфедерації; видавати каперські свідоцтва і дозволи на репресалії; карбувати монету; випускати кредитні білети; допускати оплату боргів чим-небудь, крім золотої і срібної монети; приймати біллі про опалу, закони ex post facto або закони, які порушують зобов’язання по договорах, а також надавати дворянські титули.

Жоден штат не може без згоди Конгресу обкладати митом чи зборами імпорт та експорт товарів, за винятком випадків, коли це необхідно для здійснення законів штату про нагляд, при тому чистий прибуток з усіх зборів та мит, накладених штатом на імпорт та експорт, надходить на користь Скарбниці Сполучених Штатів, а всі подібні закони підлягають перегляду і контролю з боку Конгресу.

Жоден штат не може без згоди Конгресу встановлювати якісь тонажні збори, утримувати в мирний час війська чи військові кораблі, входити у згоду або укладати договори з іншим штатом чи іноземною державою, а також вступати у війну, якщо тільки він не піддавався нападові чи не знаходиться у такій безпосередній небезпеці, при якій недопустиме зволікання.

Стаття ІІ

Розділ І.

Виконавча влада здійснюється Президентом Сполучених Штатів Америки. Він перебуває на своїй посаді упродовж чотирирічного терміну, і вибори його, а також Віце-Президента, що обирається на такий самий термін, проводяться таким чином.

Кожен штат призначає у визначеному його Законодавчими зборами порядку виборщиків у кількості, що дорівнює числу сенаторів і представників, які штат має право посилати в Конгрес; але не можуть призначатися виборщиками сенатори, представники й особи, що займають почесні або платні посади на службі Сполучених Штатів

(див: Поправка ХХІІІ до Конституції США).

Виборщики збираються по своїх відповідних штатах і голосують таємним голосування бюлетенями за двох осіб, з котрих хоч одна не повинна бути мешканцем одного з ними штату. І вони складають список усіх осіб, за яких подавались голоси, із зазначенням кількості голосів, поданих за кожного з них. Список підписується і засвідчується виборщиками, а потім пересилається у запечатаному вигляді в місце перебування Уряду Сполучених Штатів, на ім’я голови Сенату. Голова Сенату в присутності членів Сенату і Палати представників розпечатує всі засвідчені списки, після чого проводиться підрахунок голосів. Особа, яка отримала найбільшу кількість голосів, стає Президентом, якщо тільки це число перевищує половину всієї кількості виборщиків. Якщо ж цю більшість голосів отримали кілька чоловік або за них подана однакова кількість голосів, то Палата представників безпосередньо обирає таємним голосуванням одного з них Президентом, у випадку, якщо жодна особа не збере більшості голосів, то Палата представників у такому ж порядку обирає Президента з числа п'яти осіб, які отримали найбільшу кількість голосів. Тоді при обранні Президента голоси подаються по штатах, і представництво кожного штату має один голос; виборчий кворум для цієї мети складають дві третини штатів, а для обрання необхідна більшість голосів усіх штатів. Особа, яка отримала після обрання Президента найбільшу кількість голосів, у будь-якому випадку вважається Віце-Президентом. Якщо ж виявиться, що декілька осіб мають однакову кількість голосів, то Сенат обирає з них Віце-Президента шляхом подачі бюлетенів.

(див: Поправка ХХV до Конституції США).

Конгрес може визначити час обрання виборщиків і день, в який вони подають свої голоси; цей день повинен бути єдиним для всієї території Сполучених Штатів.

Не може бути обраним на посаду Президента той, хто не є громадянином Сполучених Штатів за народженням чи не був громадянином Сполучених Штатів під час затвердження цієї Конституції; так само не може бути обраним на цю посаду той, хто не досяг тридцяти п’ятирічного віку і протягом чотирнадцяти років не проживав постійно у Сполучених Штатах.

У випадку усунення Президента з посади чи його смерті , відставки або нездатності здійснювати пов'язані з посадою права і обов'язки, останні переходять до Віце-Президента; і на випадок усунення, смерті, відставки чи нездатності Президента і Віце-Президента Конгрес може встановити законом, яка посадова особа повинна діяти як Президент і буде заміняти такого до усунення причин, що перешкоджають Президенту здійснювати свої обов’язки, або до обрання нового Президента

(див: Поправка ХХV до Конституції США)

Президент у визначений термін отримує за свою службу винагороду, яка не може збільшуватися чи зменшуватися протягом періоду, на який він обраний; протягом цього періоду він не може отримувати які-небудь інші грошові винагороди від Сполучених Штатів чи від якого-небудь із штатів.

Перед вступом на посаду Президент складає таку присягу або дає урочисту обіцянку: “Я урочисто присягаю (чи обіцяю), що буду чесно виконувати обов’язки Президента Сполучених Штатів і зберігати, захищати й підтримувати Конституцію Сполучених Штатів, скільки буде сили”.

Розділ 2.

Президент є головнокомандуючим армії і флоту Сполучених Штатів і міліції окремих штатів, коли вони призиваються на дійсну службу Сполучених Штатів; він може вимагати від керівника кожного виконавчого департаменту письмову думку з будь-якого питання, що належить до його компетенції; він має право відстрочити виконання вироків, а також помилувати за злочини, скоєні проти Сполучених Штатів, за винятком випадків осудження в порядку імпічменту.

Він має право за порадою і згодою Сенату укладати міжнародні договори за умови їх схвалення двома третинами присутніх сенаторів; за порадою і згодою Сенату призначати послів й інших повноважних представників та консулів, суддів Верховного Суду, а також всіх інших керівних осіб Сполучених Штатів, про призначення яких у цій Конституції немає інших постанов і посади яких встановлені законом; однак Конгрес може законом надати право призначення нижчих посадових осіб, яких вважає за потрібне, одноособово Президентові, судам чи головам департаментів.

Президент має право заміщати усі вакансії, які відкриваються у період між сесіями Сенату, надаючи посадові повноваження на термін до закінчення найближчої сесії Сенату.

Розділ 3.

Президент періодично направляє Конгресу інформацію про стан Союзу і пропонує на його розгляд такі заходи, які вважатиме необхідними і корисними: в надзвичайних випадках він скликає обидві палати чи одну з них, а у випадках розходжень між палатами з приводу часу відкладення сесій сам переносить їх на такий час, який вважає за потрібне; він приймає послів та інших повноважних представників, забезпечує точне дотримання законів і визначає повноваження всіх посадових осіб Сполучених Штатів.

Розділ 4.

Президент, Віце-Президент і всі цивільні посадові особи Сполучених Штатів увільняються від посади, якщо при осудженні в порядку імпічменту вони будуть визнані винними у зраді, хабарництві чи інших тяжких злочинах і проступках.

Стаття ІІІ.

Розділ І.

Судова влада Сполучених Штатів здійснюється Верховним Судом і тими нижчими судами, які будуть час від часу створюватись Конгресом. Як судді Верховного Суду, так і судді нижчих судів зберігають свої посади, поки їх поведінка є зразковою; у визначений термін вони отримують за свою службу винагороду, котра не може бути зменшена, поки вони займають посаду.

Розділ 2.

Судова влада поширюється на всі справи, які вирішуються за законом і правом справедливості, що виникають на основі цієї Конституції, законів Сполучених Штатів і укладених Сполученими Штатами міжнародних угод; на всі справи, що стосуються послів, інших повноважних представників і консулів; на всі справи адміралтейства та інші морські справи; на всі спори, в яких Сполучені Штати є стороною; на всі спори між двома чи більше штатами, між штатом і громадянами іншого штату, між громадянами різних штатів, між громадянами одного штату по позовах про землю, отриману в дар від інших штатів, а також між штатом чи його громадянами та іноземними державами, громадянами чи підлеглими.

(див: Поправка ХІ до Конституції США).

Всі справи, що стосуються послів та інших повноважних представників і консулів, а також справи, де однією із сторін є штат, підсудні Верховному Суду в якості першої інстанції. У всіх інших згаданих випадках Верховний Суд є апеляційною інстанцією, що вирішує як питання права, так і факту з тими обмеженнями і у відповідності з тими правилами, котрі будуть встановлені Конгресом.

Всі справи про злочини, за винятком тих, що розглядаються в порядку імпічменту, підсудні судові присяжних; судовий розгляд відбувається в тому ж штаті, де був вчинений злочин; а якщо він буде вчинений поза межами будь-якого штату, то суд відбувається в тому місці чи місцях, які будуть передбачені законом, виданим Конгресом.

Розділ 3.

Під зрадою Сполученим Штатам розуміється тільки ведення війни проти них, приєднання до їх ворогів, надання їм допомоги та послуг. Ніхто не може бути визнаним у зраді, якщо це не буде стверджено свідченнями двох свідків інкримінованого акту або власним визнанням обвинувачуваного у відкритому судовому засіданні.

Конгрес має право визначати кару за зраду, але осудження за зраду не повинно тягнути за собою позбавлення цивільних прав чи конфіскації майна інакше як за життя винної особи.

Стаття IV.

Розділ І.

У кожному штаті повинні користуватись повагою і повною довірою публічні акти, офіційні документи і судові рішення усякого іншого штату. Конгрес може через загальні закони встановлювати способи перевірки таких актів, документів і судових рішень, а також їх сили.

Розділ 2.

Громадяни кожного штату мають право на всі привілеї і пільги громадян інших штатів.

Особа, звинувачувана в котромусь із штатів у зраді, тяжкому карному чи іншому злочині, яка переховується від правосуддя і виявлена в іншому штаті, підлягає на вимогу виконавчої влади штату, з якого вона втекла, видачі для доставлення у штат, до юрисдикції якого належить цей злочин.

Жодна особа, зобов’язана до служби чи праці у котромусь із штатів згідно з його законами, яка втекла в інший штат, не може на підставі законів чи постанов останнього звільнятися від служби чи роботи і повинна бути видана на вимогу сторони, котра має право вимагати такої служби чи роботи

(див: Поправка ХІІІ і ХІV до Конституції США)

Розділ 3.

Конгрес може приймати у Союз нові штати, але не може утворювати чи встановлювати нові штати у межах юрисдикції іншого штату; так само не можуть без згоди Законодавчих зборів зацікавлених штатів і Конгресу утворюватись нові штати шляхом злиття двох чи більше штатів або їх частин.

Конгрес має право розпоряджатися територією чи іншою власністю, що належить Сполученим Штатам, і видавати у зв'язку з цим усі необхідні правила і постанови, але ніщо у цій Конституції не може тлумачитися на шкоду законним домаганням Сполучених Штатів або якогось окремого штату.

Розділ 4.

Сполучені Штати гарантують кожному штату у цьому союзі республіканську форму правління й охорону кожного з них від нападу ззовні, а на прохання Законодавчих зборів чи виконавчої влади (коли Законодавчі збори не можуть бути скликані) - і від внутрішнього насильства.