Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кл ПСА 2011 / КЛ-ПСА-ч1.doc
Скачиваний:
625
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
17.27 Mб
Скачать

5.5. Текстові і графічні пояснення принципових електричних схем

5.5.1. Пояснюючі надписи

Проти кожного кола керування із правої сторони (як виключення - з лівої сторони) або внизу схеми залежно від способу її викреслювання даються написи, що пояснюють її роботу. Ці написи заносяться в прямокутник, розташований на відстані 10-15 мм від лінії кола живлення, кіл керування й виконують лініями товщиною 0,3-0,4 мм (рис. 5.14). З лівої внутрішньої сторони прямокутника по всій його висоті відокремлюється смуга шириною приблизно 10 мм, у якій вписується загальний напис: „Кола керування”. Якщо ж в одній схемі знаходять застосування не тільки кола керування, але й кола сигналізації чи захисту, то ця смуга розділяється відповідно до призначення цих кіл, і в них наносяться відповідні загальні написи: ”Кола керування”, „Кола захисту”, „Кола сигналізації”

Пояснення кіл, які не відносяться ні до керування або сигналізації, наносяться по всій ширині прямокутника без вертикальної смуги, наприклад: „Контроль напруги”. Пояснення кожного кола відокремлюється від сусідніх написів лініями на межі цих кіл.

Пояснюючі написи повинні бути лаконічними й давати пояснення призначення або найменування операції робочого циклу із вказівкою її тривалості, наприклад: "Пуск агрегату", "Реле контролю пуску, що відбувся, 60 с", "Реле аварійної зупинки", "Реле контролю температури води", "Реле контролю наявності протоку води", "Реле зупинки агрегату" і т.д..

При вертикальному розміщенні схеми загальні написи вписуються в смуги знизу нагору паралельно до кіл живлення схеми, а пояснення для кожного кола - горизонтально, напроти зазначених ділянок. Над схемою керування вказуються значення напруги й рід струму, яким живляться кола керування даної схеми, наприклад ~220В.

5.5.2. Схеми блокувальних залежностей роботи устаткування

Принципові електричні схеми із блокувальними залежностями або захисними пристроями, як правило, викреслюються разом із принциповими електричними схемами автоматизації, у яких діють ці блокування або засоби захисту.

Такі схеми нічим не відрізняються від електричних схем керування й оформляються аналогічно тому, як це було зазначено вище. При виконанні схем керування із блокуваннями необхідно показати на лівій частині аркуша до електричної схеми схему блокувальних залежностей, як це показано у вигляді прикладу на мал. 5.15, а.

У тих випадках, коли агрегати із блокувальними залежностями можуть працювати по декількох варіантах, схема цих залежностей показується для кожного варіанта окремо , як це показано на мал. 5.15.б ліворуч, або в сполученому виді, але для кожного варіанта зв'язок блокувальних залежностей показується своєю умовною лінією, як це показано на мал. 5.15.б праворуч.

На принциповій електричній схемі керування, у якій передбачається автоматичне керування агрегатами й механізмами, що працюють по заданій програмі в циклічному режимі, приводиться в правій частині аркуша циклограма роботи цього автоматизованого устаткування. Ця циклограма графічно пояснює схему відносно встановленої послідовності, черговості й тривалості роботи цих агрегатів і механізмів.

Зразок креслення такої циклограми наведений на рис. 5.16.

У тексті, що пояснює роботу схем захистів, необхідно вказувати значення технологічних параметрів, при яких вони дають імпульс на спрацювання захисних приладів. Значення цих параметрів можна приводити у вигляді таблиці 5.7.

Соседние файлы в папке кл ПСА 2011