Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова тбв.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
494.79 Кб
Скачать

18. Розробка заходів по техніці безпеки і охороні праці

Земляні роботи дозволяється виконувати за наявності затвердженого і узгодженого у порядкуППР. На початок робіт має бути визначено точне розташування діючих підземних комунікацій із установкою спеціальних знаків. Розробку грунту поблизу підземних комунікацій можна виконувати лише після отримання письмовогорішення і у присутності представника організації, відповідальної за їх експлуатацію. Поблизу електрокабелів розробляти грунт із застосуванням ударних інструментів заборонено. У разі виявлення підземних споруд, не вказаних у проекті, і навіть при виділенні шкідливих газів, земляні роботи мають бути припинені до отримання додаткових вказівок. На бровки вилучень не повинні діяти ніякі навантаження. Вертикальні стінки траншей і котлованів закріплюють після досягнення допустимої для даного грунту глибини.

  • Виямки необхідно розробляти з укосами відповідно доСНиП, а грунт можна насипати не ближче 0,5 м до бровки котловану чи траншеї. Утворені розробки вилучень, козирки слід обрушити, прийнявши всі заходи і видаливши попередньо людей з забою.

У нічний час,крім обов'язкового освітлення робочого майданчика, індивідуальне освітлення повинні мати землерийні,землерийно-транспортні і транспортні машини.

  • Стоянку та шляхи пересування машин і роботи механізмів, зайнятих на земляних роботах, виносять замежі призми завалення грунту. Поверхня шляхів переміщення екскаваторів мусить бути спланована.

  • Одноковшові екскаватори переміщають з опущеним до рівня землі ковшем і розгорнутою стрілою. Заборонено переміщати бульдозером грунт, на підйом понад 10° й під ухил понад 34°, і навіть висувати відвал при виштовхувані грунту за бровку укосу виїмки.

При розрихленні грунту ударним способом визначають кордон небезпечної зони розльоту шматків грунту та встановлюють захисні пристосування. Місцяелектропрогріву мерзлого грунту захищають, і проведення будь-яких робіт на цій ділянці дозволяють після відключень струму.

Територію гідромеханічної розробки грунту захищають із установкою запобіжних знаків. Насосна станція і гідромонітори у вибої повинні мати телефонний зв'язок і аварійну сигналізацію.

Охорона праці

1. Загальні положення

1.1. До земляних робіт допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли:

- медичний огляд і визнані придатними до роботи за даною професією;

- вступний інструктаж з охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки;

- первинний інструктаж на робочому місці;

- перевірку знань діючих інструкцій на робочому місці і правил охорони праці в кваліфікаційній комісії.

1.2. Повторний інструктаж проводиться через шість місяців. Періодична перевірка знань з охорони праці проводиться не рідше, ніж один раз на рік.

1.3. При введенні в дію нових або перероблених правил безпеки виконання робіт, після нещасного випадку або аварії, що трапилися на підприємстві чи в цеху (дільниці) через порушення працівниками правил охорони праці, та при встановленні фактів незадовільного знання працівниками інструкцій з охорони праці може бути призначена позачергова перевірка знань.

1.4. Землекоп не допускається до роботи в наступних випадках:

- при появі на роботі в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння;

- за відсутності спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту згідно з діючими нормами і правилами охорони праці;

- при хворобливому стані;

- при порушенні правил, норм і інструкцій з охорони праці;

1.6. Землекоп є підлеглим виконробу дільниці, а в процесі роботи – бригадиру і виконує тільки ту роботу, яка йому доручена.

1.7. Землекопзобов’язаний:

- виконувати роботу, поякій проінструктований і допущений майстром, якісно та у встановлені терміни;

- утримувати інструмент, устаткування і робоче місце в чистоті і порядку;

- працювати тільки справними інструментами, пристосуваннями і механізмами;

- дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку, правил безпечного ведення робіт і пожежної безпеки.

1.8. Робочий-землекоп повинен бути ознайомлений з небезпечними і шкідливими виробничими факторами, діючими на працівника (небезпека отримання травм, падіння предметів, запиленість робочої зони та ін.).

1.9. Робочому-землекопу видаються спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту згідно з Типовими галузевими нормами.

1.10. За порушення правил охорони праці і цієї інструкції винні особи несуть відповідальність у порядку, встановленому законодавством і правилами внутрішнього трудового розпорядку.