Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з нарисної геометрії.docx
Скачиваний:
285
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
21.94 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни кіровоградський національний технічний університет нарисна геометрія

навчально-методичний

посібник до організації

самостійної роботи студентів

Кіровоград 2004

Нарисна геометрія. Навчально-методичний посібник до організації самостійної роботи студентів. О.С.Магопець, Т.М.Ауліна. Кіровоград: 2004. – 127с.: – Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (лист 14/18.2 – 2059 від 16.09.04).

Цей посібник написаний у відповідності з програмою курсу нарисної геометрії і містить теоретичні положення з усіх розділів курсу нарисної геометрії.

Посібник орієнтований на опанування дисципліни в умовах стаціонару, але він може бути використаний і студентами заочної форми навчання.

Укладачі: Магопець Олександр Степанович – канд. техн. наук, доцент

Ауліна Тетяна Миколаївна – канд. техн. наук, доцент

Рецензенти: Найдиш В.М. – доктор техн. наук, професор

Сисолін П.В. – канд. техн. наук, професор

П е р е д м о в а

Цей курс лекцій написано на підставі досвіду читання лекцій з нарисної геометрії для студентів механічних спеціальностей в Кіровоградському національному технічному університеті, а також використано науковий та методичний доробок передових кафедр вищих учбових закладів України..

Навчальний посібник розраховано на студентів 1-го курсу, які володіють знаннями з математики, в першу чергу з елементарної геометрії, в обсязі середньої школи.

Нарисна геометрія є однією з дисциплін, які складають основу інженерної освіти і мають першочергове значення в формуванні майбутнього спеціаліста. Нарисна геометрія покликана навчити студента вищого технічного навчального закладу зображати геометричні форми на площинах, а по їх зображенню подати ці форми в просторі і уміти розв'язувати задачі геометричного характеру.

Даний навчальний посібник є курсом лекцій, які читаються викладачем в студентській аудиторії і складають тільки самі необхідні розділи курсу нарисної геометрії, що побудовані в певній логічній послідовності. Окремі лекції довідника містять трохи більше матеріалу, ніж це реально можна викласти в аудиторії. В кінці посібника наведено список підручників, де з конкретною темою або питанням можна познайомитись більш детально.

Матеріал навчального посібника подано в відповідності з типовою програмою курсу нарисної геометрії і орієнтований головним чином на опанування дисципліни в умовах стаціонару, але він може бути використаний студентами заочної форми навчання і студентами немеханічних спеціальностей. Крім необхідної теорії в ньому наведено приклади розв’язування окремих задач, а також сформульовано запитання для самоперевірки.

Прийнята система скорочень і позначень

І. Позначення геометричних образів у просторі

1.Точки

А, В, С, … – великі букви латинського алфавіту;

1, 2, 3, … – арабські цифри.