Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
несиметрія.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
787.57 Кб
Скачать

2.3. Вплив схеми сполучення обмоток цехових трансформаторів на показники несиметричності в розподільчих мережах напругою нижче 1 кВ

Розподільчі мережі 380 В промислових підприємств вмикаються за чотири провідною трифазною схемою з глухим ущемленням нейтралі.На підприємствах гірської промисловості й інших підприємствах із особливими вимогами за технікою безпеки застосовуються три провідні мережі 380 В із ізольованою нейтраллю.Мережі 660 В також можуть вмикатися за три- та чотири провідною схемою,як і мережі 380 В.У чотири провідній мережі за несиметричного навантаження різко змінюються фазні напруги.Тому три провідна мережа застосовується для електропостачання трифазних двигунів й інших трифазних електроприймачів із симетричним навантаженням.На промислових підприємствах переважно застосовується чотири провідна мережа напругою до 1 кВ,що забезпечує асиметричніші фазні напруги під час живлення спільно і трифазних, і однофазних навантажень, у тому числі електроосвітлення.

У електромережах напругою до 1 кВ підприємств однофазні електроприймачі (електропечі, зварювання, світильники й т.д.) частіше вмикаються на фазну напругу й тому чутливі до несиметричності фазних напруг.

Несиметричність фазних напруг характеризується коефіцієнтом неврівноваженості або коефіцієнтом зсуву нейтралі Кнв.

2.4.Розрахунок несиметрії напруг

Визначення коефіцієнтів несиметрії здійснюють за даними вимірювань лінійних та фазних напруг за період 24 год. наступним чином.

Розрахунок коефіцієнта несиметрії оберненої послідовності виконують для кожного і-го спостереження за даними вимірювань міжфазних напруг основної частоти UAB(1)і,UBC(1)і ,UCA(1)і, для чого спочатку розраховують діюче значення напруги оберненої послідовності основної частоти U2(1)і за формулою

. (2.6)

За діючим значенням оберненої напруги U2(1)ірозраховують коефіцієнт оберненої послідовності K2 для і-го спостереження за формулою

, (2.7)

Для визначення K2 допускається:

  1. розраховувати U2(1)іза методом симетричних складових;

2) розраховувати U2(1)і за наближеною формулою

U2(1)і= 0,62(Uнб(1)і-Uнм(1)і), (2.8)

де Uнб(1)і, Uнм(1)і – найбільше та найменше діючи значення з трьох міжфазних напруг основної частоти для і-го спостереження, В, кВ.

3) застосувати для розрахунку K2 замість діючих значень міжфазних напруг діючі значення відповідних напруг з врахуванням гармонічних складових з коефіцієнтом спотворення синусоїдності напруги не більше 5%.

4) розраховувати K2 за формулою

, (2.9)

де Uном – номінальне значення міжфазної напруги(В, кВ).

Значення коефіцієнта несиметрії напруги оберненої послідовності K2U (%) як результат осереднення N спостережень за інтервал часу Tvs , рівному 3 с, розраховують за формулою

(2.10)

Визначення коефіцієнта несиметрії нульової послідовності K0 у чотирипровідних мережах, для чого вимірюють одночасно три міжфазних та дві фазних напруги основної частоти UAB(1)і,UBC(1)і ,UCA(1)і, UA(1)і,UB(1)і, (В, кВ).

Розрахунок діючого значення напруги нульової послідовності основної частоти здійснюють за точною формулою

(2.11)

За діючим значенням напруги нульової послідовності U0(1)ірозраховують коефіцієнт нульової послідовності K0 для і-го спостереження за формулою

, (2.12)

Для визначення K0 допускається:

  1. розраховувати U0(1)іза методом симетричних складових;

2) розраховувати U0(1)і за наближеною формулою

U0(1)і= 0,62(Uнб ф(1)і-Uнм ф(1)і), (2.13)

де Uнб ф(1)і, Uнм ф(1)і – найбільше та найменше діючи значення з трьох фазних напруг основної частоти для і-го спостереження, В, кВ.

3)застосувати для розрахунку K0 замість діючих значень фазних напруг діючі значення відповідних напруг з врахуванням гармонічних складових з коефіцієнтом спотворення синусоїдності напруги не більше 5%.

4)розраховувати K0 за формулою (переробити на 0)

, (2.14)

де Uном ф– номінальне значення фазної напруги(В, кВ).

Розрахунок значення коефіцієнта несиметрії напруги нульової послідовності K0U (%) як результат осереднення N спостережень за інтервал часу Tvs , рівному 3 с, за формулою

(2.15)

Кількість спостережень N повинно бути не менше 9.

Якість електричної енергії за показниками коефіцієнтів несиметрії напруг оберненої та нульової послідовностей в точках загального приєднання вважають такими, що відповідають вимогам чинного стандарту, якщо найбільші з усіх значень коефіцієнтів несиметрії, виміряних на протязі 24 год., не перевищують гранично допустимого значення, а осереднені значення цих коефіцієнтів, які відповідають ймовірності 95%, не перевищують нормально допустимого значення.

Допускається визначати відповідність нормам стандарту за сумарною тривалістю часу виходу розрахованих значень даних показників за нормально та гранично допустимі величини, як і для попередніх показників.