Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizhnarodne_privatne_pravo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО:

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ПІДГОТОВКИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТРЕТЬОГО КУРСУ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ 6.030401 «ПРАВОЗНАВСТВО»

Затверджено на засіданні кафедри

теорії та філософії права

Національного університету

«Львівської політехніки»

(протокол № 1 від 30.08.2013)

Львів – 2013

Міжнародне приватне право : методичні вказівки щодо підготовки семінарських занять та самостійної роботи для студентів третього курсу спеціальності 6.030401 «Правознавство» денної форми навчання / уклад. : М. М. Бліхар. – Львів : Вид-во НУ «Львівська політехніка», 2013. – 36 с.

Укладач

М.М. Бліхар, канд. екон. наук., асис.

Рецензенти:

С. С. Сливка, д. ю. н., проф., зав. кафедри ТФП

О.Л. Чорнобай, к.ю.н., ас. кафедри ТФП

ЗМІСТ

Анотація навчальної дисципліни 4

Мета і завдання навчальної дисципліни 5

Семінарські заняття ..7

Плани занять ...8

Критерії оцінювання навчальної роботи студентів .23

Розподіл балів, які одержують студенти .24

Питання на заліковий контроль………………………………….. .25

Рекомендована література .29

Інформаційні ресурси .33

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Розвиток міжнародного економічного, науково-технічного і культурного співробітництва підвищує роль міжнародного приватного права на сучасному етапі. Знання нормативної основи міжнародного приватного права й особливостей регулювання міжнародних відносин має високу практичну значущість, оскільки міжнародне право охоплює широкий спектр питань. Щороку підвищується затребуваність фахівців у цій царині. Це пояснюється, по-перше, посиленням інтеграційних процесів у світі. По-друге, потребою в компетентній юридичній допомозі під час підготовки та супроводу зовнішньоекономічних угод, набуття права спадкування в іноземній державі, регулювання правовідносин, пов’язаних із зобов’язаннями внаслідок припинення шкоди на території іноземної держави і для вирішення багатьох інших питань, що становлять предмет правового регулювання міжнародного приватного права.

Ця навчальна дисципліна складається з трьох частин: загальної, особливої та спеціальної.

У загальній частині курсу увагу зосереджено на питаннях, пов’язаних із визначенням поняття, предмета і системи міжнародного приватного права, його джерел, методів (уніфікованого та колізійного) правового регулювання; умов застосування колізійних норм; поняття взаємності та видів правового режиму; суб’єктів міжнародного приватного права.

В особливій частині курсу розглядатимемо найважливіші підгалузі міжнародного приватного права, його інститути та види угод, що укладаються. Це, по-перше, право власності та речове право, правове регулювання іноземних інвестицій, авторські та суміжні права і право інтелектуальної власності в міжнародному приватному праві. По-друге, це зовнішньоторговельні контракти, договори міжнародного перевезення, франчайзингові, лізингові, факторингові, посередницькі та підрядні договори. По-третє, це питання кредитних та розрахункових відносин та недоговірних зобов’язань. І нарешті, це сімейні, спадкові та трудові правовідносини в міжнародному приватному праві.

У спеціальній частині з’ясовуватимемо деякі питання міжнародного цивільного процесу. Зокрема, що стосується специфіки становища іноземців у цивільному процесі, міжнародної підсудності, питань, пов’язаних з міжнародною правовою допомогою, скажімо, з визнанням та виконанням іноземних судових рішень.

Контроль за засвоєнням лекційного матеріалу, а також за результативністю самостійної роботи студентів здійснюватиметься під час проведення семінарських занять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]