Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_lab_OFK.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2.5. Закладка “Пристрій підготовки даних”

Пристрій підготовки даних (ППД) “Навчальної ЕОМ” моделює роботу реального пристрою-перфоратора паперової стрічки ПЛ-150. ППД призначений для занесення на "перфострічку" коду програми чи вхідних даних для програми. Відповідно, пристрій має два режими роботи: "Підготовка коду програми" та "Підготовка вхідних даних програми".

Вибір режиму можна зробити клавішами, що розміщені справа внизу. Поруч розміщені клавіші “Підготовка нової стрічки” і “Корекція існуючої стрічки”, зміст використання яких зрозумілий із їх назв.

У ППД використовується шістнадцяткова, а не двійкова, клавіатура, тому що це пришвидшує ввід даних. Залежність між двійковими і шістнадцятковими кодами задається такою таблицею:

2 - 16

2…-…16

2…-…16

2…-…16

0000

0

0100

4

1000

8

1100

C

0001

1

0101

5

1001

9

1101

D

0010

2

0110

6

1010

A

1110

E

0011

3

0111

7

1011

B

1111

F

"Перфострічка", створена у першому режимі роботи, містить код програми і призначена для вводу в "Навчальну ЕОМ" за допомогою клавіші "Ввід з пристрою вводу" пульта управління ЕОМ. У цьому випадку вмістиме всієї "стрічки" заноситься у пам'ять ЕОМ.

Перед кожним 16-ти бітовим кодом на програмній "перфострічці"розміщується 12-бітова адреса. За цією адресою і буде заноситися у пам'ять код під час вводу програми.

Коди, які розміщуються у суміжних адресах програмної стрічки, будемо називати блоком. З метою спрощення процесу набору інформації на стрічку, адреса набирається лише на початку блоку і автоматично збільшується на одиницю після завершення виводу кожного коду. Кінець блоку вказують з допомогою клавіші "Завершення виводу блоку".

"Перфострічка", створена у другому режимі, містить дані, які вводяться з пристрою вводу і поміщаються в акумулятор ЕОМ за допомогою машинної інструкції INPUT під час виконання програми.

"Перфострічка" вхідних даних містить лише 16-бітні коди даних.

2.5.1. Порядок введення інформації на перфострічку

ППД готовий до роботи після включення живлення клавішею, що розміщена ліворуч внизу. Після вибору режиму роботи – “Підготовка нової стрічки” або “Корекція існуючої стрічки” – у лівому верхньому куті синім кольором висвічується запрошення до початку роботи і підказка про вид інформації, яку можна вводити.

Ліворуч від поля “Вмістиме стрічки” розміщена клавіатура введення інформації і клавіші керування:

  • “Стерти останній символ”;

  • “Вивести набраний код”;

  • “Завершити вивід блоку”;

  • “Вивести кінець стрічки”.

Вмістиме "перфострічки" висвічується як у двійковому, так і у шістнадцятковому кодах у вікнах поля “Вмістиме стрічки”, які є справа від клавіатури.

Код, який набирається на цифровій шістнадцятковій клавіатурі, висвічується у вікні індикатора, що є вище клавіатури. При набиранні код клавіші, яка була натиснена, попадає у молодший (останній зліва) розряд індикатора. Остання невірно набрана цифра може бути стерта за допомогою клавіші "Стерти останню цифру". Якщо буде набрано більше ніж чотири цифри, то старші цифри "пропадають". Після натискання на клавішу "Вивести набраний код", вмістиме індикатора переписується в тимчасовий буфер і висвічується у вікнах "Вмістиме стрічки" у двійковому і шіснадцятковому поданні.

Після вводу всіх кодів для запису вмістимого буферу на "перфострічку" необхідно натиснути на клавішу "Вивести кінець стрічки".

Набрана програма потрапляє у файл DeComp.prg і, як вже зазначалося, може бути уведена до оперативної пам’яті навчального комп’ютера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]