Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Танкова гармата.doc ОСТАТОЧНИЙ.doc
Скачиваний:
345
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
5.34 Mб
Скачать

1.3. Ствол

Ствол (Рис. 1.4) складається з труби, яка закріплена в каморній частині кожухом, казенника і механізму продування.

Рис. 1.4. Ствол із термозахисним кожухом і ресивером: 1, 5, 8, 10, 14, 17 - стяжка; 2, 6, 11, 15, 18, 36 - штангоут; 3, 13 - скоби; 4, 7, 12, 16 – секції кожуха; 9 - ресивер; 19 - фланець; 20 - болт; 21 - дріт; 22, 23 - кільця; 24 - горловина передня; 25 - сопло; 26 - орловина задня; 27 - шпонка; 28, 29 - гайка; 30 - болт; 31 - гребінка; 32 - півкільце; 33 - гвинт; 34 - пробка; 35 - гвинт; 37 - труба; Д - розмір

Циліндрична частина кожуха є направляючою ствола, якою він ковзає у бронзовій втулці люльки під час відкоту і накату. Кожух на різьбі вкручений у казенник і утримує трубу від зміщення вперед при пострілі. Від зміщення назад труба утримується казенником. На торці дульного потовщення ствола нанесені взаємно перпендикулярні риски для встановлення ниток при вивірці нульової лінії прицілювання.

    1. Термозахисний кожух

Термозахисний кожух (Рис. 1.4) застосовується для зменшення впливу метеоумов на точність стрільби і складається з чотирьох секцій, стяжок, скоб і закріплюючих деталей. Секції кожуха закріплюються стяжками до ствола, краї кожуха кріпляться скобами, утворюючи циліндричні оболонки.

1.5. Затвор з напівавтоматикою.

Механізм повторного зведення

Механізм повторного зведення служить для зведення ударного механізму при осічках без відкриття затвора. Він складається з осі повторного взводу, важеля, гвинтів, пружини і ручного приводу повторного зведення, суміщеного з приводом скидання викидачів.

На верхньому кінці осі викидачів закріплений циліндровим штифтом важіль, який при повороті осі взаємодіє з важелем повторного взводу.

Вісь повторного взводу на одному кінці має квадрат, на який надягнутий і кріпиться гвинтом важіль повторного взводу. Гвинт від самовідгвинчування стопориться штифтом. На іншому кінці осі є кулачок, який взаємодіє з виступом важеля осі взводу.

На вісь надіта пружина, яка одним кінцем заведена в отвір казенника, а іншим — у важіль.

Призначення, характеристика та загальна будова затвора танкової гармати.

Затвор танкової гармати призначений для запирання каналу ствола при пострілі, здійснення пострілу та викидання (екстракції) стріляного піддона.

Горизонтальний напівавтоматичний клиновий затвор (Рис.1.5) з напівавтоматикою скалкового типу: вага клина - 67 кг.

Затвор складається із наступних частин та механізмів:

- запірного механізму;

- лотка в зборі;

- гальваноударного механізму;

- викидного механізму;

- механізму повторного взводу;

- напівавтоматики;

- запобіжного механізму;

- спускового механізму з блокуючим пристроєм.

Запірний механізм закриває канал ствола при пострілі і складається із:

- клина затвора Рис. 1.5);

- осі кривошипа;

- кривошипа з роликом;

- упора клина;

- рукоятки для відкривання затвора.

Клин затвора (Рис.1.5) має вигляд чотиригранної призми з овальною виїмкою справа. Задня опорна поверхня клина має укіс по відношенню до передньої площини (дзеркала клина), відповідно уклону опорної поверхні казенника, завдяки чому при своєму русі вправо (при закриванні) клин запирає в камері заряд та піджимає піддон до ствола. На верхній та нижній площинах клина гвинтами закріплені ку­лачки викидувачів. На верхній площині є фігурний паз, по якому при відкриванні та закриванні клина ковзає ролик кривошипа. Переміщення клина вправо при закриванні обмежується упором у казеннику. Для відкривання затвора вручну є рукоятка.

Для встановлення рукоятки (при зніманні клина) в клині виконані два отвори.

Лоток у зборі попереджує скочування елементів пострілу з овальної виїмки клина, усуває втикання снарядів і зарядів у зріз ствола та нижню лапку викидувачів при заряджанні гармати.

Гальваноударний механізм служить для виконання пострілу методом подачі електричного імпульсу до електрозапалу гальваноударної капсульної втулки заряду з одночасним підключенням електроспуска для механічного розбивання гальваноударної капсульної втулки, а також для виконання ручного спуска. Основні деталі гальваноударного механізму: бойок, ударник, бойова пружина, кришка ударника, взвод ударника, вісь взводу, стопор взводу з пружиною, важіль з гайкою, нажим у зборі, стопор, ковзаючий контакт та два контакти казенника.

Викидаючий механізм призначений для витягування стріляного піддона із каналу ствола та утримання клина затвора у відкритому положенні. Механізм складається із двох викидувачів, осі викидувачів, двох стаканів із пружинами і приводу ручного скидання викидувачів, включаючи вісь викидувачів з відкидною ручкою, два кулачка, пружину та два стопори.

Механізм повторного взводу служить для взводу ударного механізму при осічках без відкривання затвора. Він складається із осі, важеля та ручного привода, сполученого з приводом скидання викидувачів. Автоматичне закривання затвора після заряджання та автоматичне відкривання його після пострілу здійснюється за допомогою напівавтоматики. Напівавтоматика приводиться в дію прискорювачем, який розташований на люльці, і складається із штока, сережки, кулачка, стакана, пружини, втулки та скоби.

Запобіжний механізм попереджує мимовільний постріл (самопуск) та постріл при неповністю закритому клині.

Запобіжник від самоспуска складається із собачки, осі, пружини та ковпачка.

Запобіжник від пострілу при неповністю закритому клині складається із запобіжника, ковпачка, пружини.

Спусковий механізм призначений для виконання пострілу електричним (дублюючим електрозапалом) або механічним (ручним) спуском.

Електроспуск складається з основи, електромагніта, з’єднуючого блока, механізму електроспуска і спускового пристрою.

Спусковий пристрій знаходиться в казеннику і складається із штовхача, пружини, важеля з віссю, важеля, взаємодіючого зі стопором взводу, натискача пружини та заглушки.

Для виключення можливості здійснення пострілу на­відником за допомогою ручного спуска до одержання дозволу командира машини є механізм блокування. Механічний спуск блокується автоматично після пострілу, а також вручну командиром машини. Щоб розблокавати ручний спуск, необхідно перевести важіль в положення «разбл».

Порядок розбирання та збирання затвора танкової гармати

Розбирання затвора поділяється на повне і неповне. Повне розбирання проводиться під час ТО-2 та ремонту гармати із залученням артилерійського майстра або техніка.

Неповне розбирання здійснюється силами екіпажу машини при технічному обслуговуванні гармати у такій послідовності:

- рукояткою механічного спуска провести спуск ударного механізму;

- утопити стопор і зсунути вниз нажим, при цьому пластинчаста пружина вийде із паза на задньому кінці бойка;

- ключем 2А26.42-20 із індивідуального комплекту ЗІП гармати утопити кришку ударника, і повернути її на 90°. Під дією пружини ударника вона вийде з корпусу клина.

- витягнути із гнізда пружину, ударник, поставити паз на гайці під взвод ударника, витягнути бойок у зборі;

Витягнути із казенника клин затвора, для чого:

- зняти стопорний дріт, викрутити два гвинти з пружинними шайбами і зняти копір з огородженням;

- зняти стопорний дріт, відкрутити ключем 14X17 два болти і зняти лоток у зборі;

- рукояткою затвора злегка приводкрити клин, виштовхнути догори упор і повернути його на 90°;

- розєднати рукоятку затвора з віссю кривошипа, утопивши хвостовик защібки, і повернути рукоятку у вихідне положення;

- вставити в отвір у щоках клина ручку 2А20.С6 42-44 для витягнення клина, вигвинтити гвинт ручки до упора буртів ручки в щоки клина;

- витягнути клин затвора.

При витягуванні клина викидувачі утримувати в утопленому положенні для запобігання нанесення забоїн на їх захватах, а також дотримуватись заходів безпеки. Після витягнення клина із паза казенника працювати рукояткою затвора категорично заборонено.

Частково розібрати клин затвора (Рис.1.5):

- витягнути із клина вісь взводу, запобіжник спуска, ковпачок і пружину;

- вивести взвод ударника із паза стопора взводу і вийняти стопор взводу, пружину і взвод ударника;

- за допомогою викрутки витягнути вісь, зняти пружину і стопор.

При витягуванні клина в зборі звести ударник. Якщо ударний механізм розбирається після виймання клина затвора, то перед його розбиранням провести спуск ударника, для чого вивести запобіжник із паза стопора взводу і натиснути на собачку.

Збирання затвора

Перед збиранням затвора всі деталі протерти і змастити мастилом ГОИ-54п (або ЦИАТИМ-201).

Зібрати клин затвора в наступному порядку:

- покласти клин дзеркалом вниз, лотком від себе;

- вкласти в гніздо клина взвод ударника;

- вставити пружину з ковпачком у гніздо клина, та, утопивши їх, встановити запобіжник спуска;

- опустити в гніздо клина пружину і, відвівши запобіжник спуска, встановити стопор взводу;

- утопити стопор взводу, вставити вісь взводу в отвір клина так, щоб її квадратний кінець зайшов в отвір взводу ударника. Якщо вісь взводу не займає свого місця потрібно довгою викруткою повернути взвод ударника;

- встановити взвод ударника у взведений стан;

- встановити бойок у гніздо клина так, щоб пази на зовнішній гайці бойка пройшли над головкою взводу ударника і упором;

- встановити взвод ударника в положення, яке він займає після спуска;

- вставити ударник так, щоб паз ударника пройшов над головкою взводу ударника, і вставити бойову пружину;

- вставити кришку ударника і, нажимаючи ключем 2А46.42-20, повернути її на 90°;

- зсунути нажим у зборі і завести пластинчасту пружину в паз бойка. Перевірити шаблоном 2А26-42-21 із групового комплекту ЗІП гармати вихід і утоплення бойка за дзеркало клина;

- вставити в отвір клина вісь, попередньо встановивши в паз клина стопор і пружину, яку завести в зачеплення зі стопором;

Встановити клин у казенник, для чого:

- закріпити ручку 2А20.С6 42-4 в отворах клина;

- підняти упор клина догори і застопорити його в такому положенні;

- повертаючи вісь взводу, звести ударник;

- вкласти клин у казенник;

- відтягнути рукоятку затвора на себе, злегка нажимаючи на неї, посунути клин вліво, доки ролик кривошипа не зайде в паз клина;

- утопити викидувачі і дослати клин;

- опустити упор клина;

- натиснути на клямку рукоятки і поставити рукоятку на місце;

- установити на казеннику лоток у зборі і закріпити його за допомогою ключа 14X17 двома болтами з пружинними шайбами. Болти зашплінтувати дротом. При установці лотка регулюючою тягою забезпечити збігання лотка з каморою ствола в нижній точці. Допустиме висування за камору 1,5 мм, утоплення 1 мм;

Перевірити правильність установки лотка за допомогою шаблона 2А46-2.С6 42-7 із групового комплекту ЗІП гармати, для чого:

- відкрити затвор вручну;

- вставити в камору ствола піддон 2А46-2.С6 42-1 із групового комплекту ЗІП гармати, при цьому напис «ВЕРХ» на ньому повинен бути у верхньому положенні;

- надягнути на трубку піддона шаблон при відтисненому донизу лотку і дотику поверхні упора клина, торець лотка повинен знаходитися між прохідною (ПР) і непрохідною (НЕ) сторонами шаблона;

- закріпити на правому щитку загородження двома гвинтами з пружинними шайбами копір та застопорити гвинти дротом; перевірити роботу механізмів затвора з напівавтоматикою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]