Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab318_01.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
521.73 Кб
Скачать

3. Вантажопоршневі манометри

Вантажопоршневі манометри використовуються як взірцеві прилади. Границя допустимої похибки цих приладів становить 0,02%, 0,05% від вимірюваного тиску. Основним елементом такого манометра (рис. 4) є вертикальний циліндр з рухомим плунжером. Останній навантажується взірцевими вагами G, які, з врахування ваги плунжера, створюють в рідині тиск

(4)

, де F– ефективна площа попетечного перерізу плунжера.

Тиск через трансформаторне масло, яким заповнюється манометр, передається на встановлений на ньому перевірюваний прилад 4. Для перевірки певної оцифрованої відмітки шкали манометра 4 розраховують необхідну взірцеву вагу G, якою навантажують плунжер. Поршень 2 гвинтового пресу служить для підйому та опускання плунжера 1 так, щоби він при різних навантаженнях знаходився в середньому положенні. Вантажопоршневий манометр заповнюється трансформаторним маслом через воронку 5. В процесі вимірювання для усунення сил тертя, що діють на стінки циліндра, плунжер 1 кілька разів ручно обертають навколо осі. Вантажопоршневий манометр можна використовувати для перевірки манометра, як з допомогою взірцевих ваг, так і взірцевого манометра 3.

4. Електричні манометри

До електричних манометрів відносяться:

-іонізаційні, побудовані на іонізації молекул газу і вимірюванні іонного струму, величина якого залежить від вимірюваного тиску;

-тензорезисторні, побудовані на зміні електричного опору провідника під дією зовнішнього надлишкового тиску. Провідником можуть бути будь-які метали або сплави та напівпровідники.

До тензорезисторних манометрів слід віднести комплекс тензорезисторних датчиків «Сапфір-22». Комплекс об’єднує перетворювачі:

-абсолютного тиску – «Сапфір-22ДА»;

-надлишкового тиску – «Сапфір-22ДВ»;

-тиску-розрідження – «Сапфір-22ИВ»;

-різниці тисків – «Сапфір-22ДД»;

-гідростатичного тиску (рівня) – «Сапфір-22ДГ».

Перетворювачі дозволяють здійснювати неперервне перетворення вказаних величин в уніфікований вихідний сигнал постійного струму (0…5 або 4…20 мА).

На рис. 5 показаний перетворювач надлишкового тиску «Сапфір-22ДИ». Перетворювач зібраний на основі 9. Між основою 9 та фланцем 5 розміщена гофрована мембрана 6 приварена до основи. Фланці 5 ущільнюються прокладкою 8. Надмембранна порожнина 4 і внутрішня порожнина надмемранного тензоперетворювача 3 заповнені кремнійорганічною рідиною. Порожнина 10 над тензоперетворювачем з’єднана з атмосферою. Вимірювальний тиск Р подається в камеру 7 і через гофровану мембрану 6 і рідину діє на мембрану тензоперетворювача 3. Прогин останньої, який лінійно залежить від вимірюваного тиску, перетворюється тензорезисторами, напиленими на мембрану тензоперетворювача в відповідну зміну електричного опору. Через герметизовані виводи 2 зміна опору сприймається електронним пристроєм 1 і перетворюється в уніфікований струмовий сигнал.

Перетворювачі «Сапфір-22» інших модифікацій виконані аналогічно. Границі вимірювань таких перетворювачів до 100 МПа.

5. Допоміжні пристрої вимірювання тиску

Якщо сеердовище хімічно активне до матеріалу вимірюваного приладу, його захищають за допомогою розділювальниз посудин або мембранних розділювачів. Розділювальні посудини заповнюються рідиною, яка хемічно не взаємодіє з вимірювальним середовищем, не зміщується і не взаємодіє з матеріалом чутливого елементу приладу. На практиці використовуються розчин гліцерину, етиленгліколю, мінеральні масла.

В мембранному розділювачі виміряне середовище відокремлюється мембраною з малою жорсткістю з нержавіючої сталі або фторопласту.

Для захисту манометрів від дії високої температури середовища використовуються сифонні трубки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]