Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова / моя курсова / Розділ 1.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
35.97 Кб
Скачать

Внутріншьоорганізаційний шлях нововведення па підприємстві

Етапи реалізації інновації

Сутність діяльності

Актуалізація інновації

Ідентифікація проблеми, ухвалення рішення щодо доцільності змін, визнання необхідності нововведення

Одержання та аналіз інформації про інновацію

Активний пошук інформації про нововведення з різний джерел, реферування

Оцінювання варіантів і вибір нововведення

Аналіз інформації про прийнятні нововведення, вибір найкращого варіанта інновації

Ухвалення рішення про впровадження нововведення

Ухвалення і затвердження керівництвом рішення про впровадження інновації у виробництво

Впровадження

Пробне впровадження, у разі необхідності — корективи, остаточне впровадження і використання

Закріплення

Дифузія внутрішня та зовнішня

Визначальною рисою сучасного інноваційного процесу є промислове використання результатів прикладних наукових досліджень, тобто інтеграція науки і виробництва. Це створює умови для застосування досягнень науково-технічного прогресу та розвитку господарських організацій. При цьому конкурентний потенціал підприємств підвищується, задовольняються нові потреби споживачів, зростає попит на інноваційні розробки.

1.2. Характеристика різновидів інноваційного маркетингу

Маркетинг інновацій - вид маркетингу спрямований на пошук нових сфер і способів використання потенціалу підприємства, розробку на цій основі нових товарів та технологій їх просування на ринку з метою задоволення потреб і запитів споживачів більш ефективним ніж конкуренти способом, отримання за рахунок цього прибутку та забезпечення умов тривалого виживання і розвитку на ринку.

Маркетинг інновацій слід розглядати:

- як концепцію ринкової діяльності підприємства (філософію бізнесу), коли зміни розглядаються як джерело доходу;

- як аналітичний процес, що передбачає виявлення ринкових можливостей інноваційного розвитку;

- як засіб активного впливу на споживачів та цільовий ринок у цілому, що пов’язаний з виведенням та просуванням інновації на ринок;

- як функцію інноваційного менеджменту, спрямовану на виявлення можливих напрямків інноваційної діяльності, їх матеріалізацію і комерціалізацію. При цьому можна одночасно розглядати інноваційний менеджмент як функцію маркетингу інновацій, спрямовану на втілення досягнень науки і техніки у нові товари здатні задовольнити потреби і запити споживачів та забезпечити товаровиробнику (продавцю) прибуток;

- як засіб (ринковий інструментарій) орієнтації окремих господарюючих суб’єктів, а разом з тим і національної економіки у цілому на інноваційний розвиток.

У будь-якому випадку, маркетинг інновацій є запорукою успіху підприємств-інноваторів, оскільки дозволяє виявляти і контролювати фактори, які визначають умови тривалого виживання і розвитку (на основі інновацій) на ринку.

Узагальнення поглядів на маркетинг інновацій дає підстави стверджувати, що його слід розглядати на двох рівнях:

- стратегічному, який пов’язаний з аналізом стратегічних ринкових позицій підприємства і визначенням основних напрямків його інноваційного розвитку;

- оперативному, який пов’язаний з розробкою і реалізацією заходів комплексу маркетингу інновацій на визначених товарних ринках чи їх сегментах.

Існують такі види інноваційного маркетингу:

  1. Трейд-маркетинг;

  2. Терористичний маркетинг;

  3. Партизанський маректинг;

  4. Сенсорний маректинг;

  5. Крос-маректинг;

  6. Провокаційний маректинг;

  7. Вірусний маректинг;

  8. Bluetooth-маректинг;

  9. Event-маректинг;

  10. Трейд-маректинг;

  11. Аромамаректинг;

  12. Мобільний маректинг;

Далі охарактеризуємо кожний з видів маркетингу детальніше.

Трейд-маркетинг. З шаблонними POS-рішеннями в торговому просторі виділитися складно, тому що їх використовують усі. Що сьогодні дійсно продає, так це інновації. Вони є кінцевим результатом креативності людини, його фантазії, інтелектуальної та творчої діяльності. Результат інновацій (підвищення ефективності процесів) цілком традиційний і зрозумілий, він оцінюється швидко. Але спосіб досягнення цього результату повинен бути нестандартний, тоді і буде ефект.

Вітрина - безперечно одне з найважливіших засобів позиціонування бренду на ринку, це потужний інструмент, що формує у споживача уявлення про асортиментному ряді та якість товарів. Грамотне оформлення вітрини привертає покупців і формує імідж елітної або масової продукції. Для вирішення цих питань сьогодні існує безліч технологій: світлові короби, об'ємні логотипи і букви, інсталяції, слайди, вінілові аплікації, широкоформатний друк на банерах або самоклейкій плівці. До цікавого прийому можна віднести використання канапе - рекламних світлових панелей для вітрин, які повсюдно застосовується в європейських супермаркетах.

POS-матеріали , що привертають увагу споживачів і містять інформаційні дані, належать до числа основних інструментів трейд-маркетингу. Революцією в цій сфері сьогодні стали діодні технології. Компактні, здатні міняти колір, довговічні діоди інтегруються в POS в якості точкових світильників, фонового підсвічування, динамічних світлових ефектів. Такі діоди можуть змінювати колір, загорятися, гаснути. Встановлені у величезні лайтбокси або в крихітні некхенгер («нашийники» для пляшок), вони роблять помітним логотип рекламованої компанії. Рекламні конструкції типу «Магазин в магазині» (Shop-in-Shop), оснащені діодами. Щоб залучити покупця до певних торгових марках, для брендів виготовляється повний комплекс обладнання, що включає системи викладки продукції, касову зону, стійки, прилавки, а також іскристі POS-матеріали.

Терористичний маркетинг. Завдання терористичного маркетингу полягає в тому, щоб створити передумови для того, щоб вона самостійно необдумано купила певний товар. У першу чергу слід привернути увагу до сегменту ринку, в який планується входження: потрібно позначити проблему, створити навколо неї ажіотаж, можливо, навіть легку паніку, наприклад: "А ви знаєте, що у воді, яку ми п'ємо, міститься велика кількість шкідливих речовин ? " При грамотному проведенні "терористичної атаки" цього зазвичай досить, щоб викликати суспільний резонанс. Люди схильні ділитися своїми проблемами, тому "новина" швидко розлетиться в соціальних мережах, буде обговорюватися в блогах, в телевізійних ток-шоу і т.д.

Наступний стратегічний крок - відкрита візуалізація проблеми. Забруднена вода негативно відбивається на здоров'ї підростаючого покоління і нації в цілому, викликає захворювання печінки і нирок. Хоча ці факти не були секретом і раніше, проведені підготовчі заходи стануть нагнітати ситуацію. Вийде, що споживачі самі усвідомили наявність проблеми, самі переконали себе в її серйозності і вже готові до пошуку виходу з ситуації, що склалася.

Саме в цьому і полягають методи терористичного маркетингу.

Партизанський маркетинг — концепція маркетингу, яка спрямована на пошук фірмою або підприємцем своєї маркетингової ніші, відмовою від відкритого конкурування зі своїми потужними конкурентами у «чистому полі», концентрації зусиль на відокремлених ділянках «фронту» та використанні нетрадиційних але ефективних способів реклами та просування своїх товарів та послуг. Також, партизанському маркетингу властиві гнучкість та мобільність. Іноді партизанський маркетинг називають «малобюджетним», чи «маловитратним». Малобюджетність та маловитратність — це важливі наслідки застосування концепції «партизанського маркетингу», але таке визначення не розкриває суті усієї концепцій, тобто визначення «партизанського маркетингу» як цілком «малобюджетного» не є точним.

Сенсорний маркетинг  - тип маркетингу , основним завданням якого є вплив на почуття покупців, на їх емоційний стан з метою збільшення продажів.

Пряме звернення реалізується через аромамаркетингові прийоми - аромапідпис, ароматизацію приміщення, ароматизацію безпосередньо продукції; а також тактильно-маркетингові прийоми – текстурування і фактурування упаковок і малої поліграфії, фірмової промо-продукції, створення і підтримка температурного режиму в торговому залі або офісі і режиму вологості і інші.

Непряме звернення реалізується через візуальні і аудіальні образи в рекламі - засноване на властивості психіки трансформувати усічені образи в цілісні, доповнювати отримувану інформацію на основі досвіду. (Приклад: показуючи щось пухнасте в ролику і супроводжуючи м'яким «пухнастим» звуковим оформленням, ми змушуємо глядача дуже реалістично уявити собі дотикове відчуття дотику до пухнастого предмету.)

Впливаючи на домінуючі канали сприйняття, можна підкріплювати асоціації та образи, якщо враховано непряме звернення до сенсорних каналах.

Крос-маркетинг - відносно нова технологія, що дозволяє залучати споживачів по декількох напрямках одночасно. Суть методу полягає в наступному: дві або більше компанії організують спільну акцію з просування своєї продукції. При цьому рекламовані товари або послуги є супутніми і як би доповнюють один одного. Наприклад, магазин спорттоварів і фітнес-клуб об'єднуються в одній акції, обмінюючись рекламою, даруючи подарунки від компаньйона, випустивши спільну дисконтну карту, дійсну в обох закладах. Або магазин квітів пропонує для своїх клієнтів не тільки гарно оформлені букети, а й подарункові набори цукерок, шоколад або знижку на покупку торта в сусідній кондитерської, попередньо домовившись з нею про взаємовигідну співпрацю .

Однак крос-маркетинг приносить відмінні результати тоді, коли дії всіх учасників обдумані і злагоджено. При використанні крос-маркетингу партнерам необхідно домовитися про умови проведення акції, знайти взаєморозуміння, обговорити всі можливі нюанси, обговорити способи реклами, обсяги фінансування, спільне інформування і т.д.

Провокаційний маркетинг. Цей метод заснований на абсолютній новизні кожного проекту. РМ не дає готових рішень, він працює таємно, впливає на підсвідомість, інтригує й втягує в емоційну гру, призиває споживача самостійно шукати зашифрований зміст рекламного повідомлення. РМ провокує створення суперечливих думок, породжує хвилю слухів. РМ - набагато більше економічний, чим традиційна реклама, спосіб розкручування бренда. У провокаційному маркетингу немає й не може бути стандартних механік. Але, з певною часткою умовності, можна говорити про такі вже сформовані та апробовані прийоми РМ, як: city teaser, sexvertising, wom technology, scandal strategy, life placement, ambient media, flash mob, viral marketing.

Вірусний маркетинг — методичні принципи, що базуються на заохоченні індивідів до передачі маркетингового повідомлення іншим особам, утворюючи потенціал для експоненційного зростання впливу даного повідомлення. Як і віруси, подібні техніки використовують будь-яку сприятливу можливість для збільшення числа переданих повідомлень.

Bluetooth-маркетинг – спосіб реалізації маркетингових комунікацій з використанням технології Bluetooth в безпосередній близькості від цільової аудиторії.

Маркетинг подій (англ. Event marketing) — просування товарів (послуг, брендів) на ринок за рахунок створення та проведення спеціальних заходів. Спектр та формат спеціальних заходів є безмежним і неосяжним: від класичної прес-конференції — до род–шоу, від професійних семінарів та тренінгів — до масових концертів і національних фестивалів, від корпоративних свят — до міжнародних виставок. Головна перевага будь-якої спеціальної події — встановлення безпосереднього контакту між клієнтом (продуктом, брендом) та аудиторією, створення між ними емоційного зв’язку.

Івент-маркетинг стає усе більш популярним, і все більше компаній удаються до організації заходів, реалізовуючи свою маркетингову стратегію. Це один з дієвих інструментів формування позитивного ставлення до компанії або її продукту.

Головна перевага будь-якої спеціальної події — встановлення безпосереднього контакту між клієнтом (продуктом, брендом) та аудиторією, створення між ними емоційного зв’язку. Додайте сюди тривалість контакту та створення комплексу емоційних переживань, безпосередньо пов’язаних з брендом\продуктом – на виході отримуємо встановлення зв’язку між брендом та аудиторією.

Трейд-маркетинг (торговий маркетинг, trade-маркетинг) — один з напрямків маркетингу. Трейд-маркетинг — це комплекс знань і дій, спрямованих на збільшення попиту на рівні оптової та роздрібної торгівлі, тобто маркетингові комунікації та інші заходи здійснюються безпосередньо в місцях продажу і мережах дистрибюції.

Аромамаркетинг - напрям маркетингу, що грунтується на використанні різних запахів і ароматів з метою стимулювання продажів, просування товару на ринку і сприятливого впливу на покупця.    Маркетингові дослідження показують, що наявність приємних ароматів змушує покупців проводити в магазинах на 15-20 % довше, ніж зазвичай, що, відповідно, позитивно позначається на рівні продажів.     Аромадизайн - вид професійної діяльності, що виник на стику дизайну інтер'єрів, професійної ароматерапії і маркетингу; являє собою цілий комплекс заходів, що створює спеціальну ароматичну атмосферу, стимулюючу ті чи інші емоції людини .

Мобільний маркетинг - це ширше, аніж SMS-маркетинг поняття, яке означає процес поширення маркетингової інформації на мобільні телефони абонентів-споживачів не лише через текстові повідомлення (SMS), але і інші мобільні технології та, як правило, отримання від них зворотної реакції. У інструментарій мобільного маркетингу входять: короткі текстові повідомлення (SMS), мобільні сайти та програми (mobile apps), голосове автоматичне меню доступне у тоновому режимі IVR (Interactive Voice Response), мультимедійні (фото, звук, відео) повідомлення MMS (Multimedia Message Service), локальний (до 10м) радіозв'язок між комунікаційними засобами (телефонами, ноутбуками і т.п.) Bluetooth.

Ми бачимо, що всі ці види маркетингу є досить цікавими і кожен з них пропонує щось нове та цікаве для різного роду підприємств. Кожен з них несе свою новизну та є цікавим для прогресивних підприємств, які хочуть принести в свою компанію щось нове та цікаве.

Соседние файлы в папке моя курсова