Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ikg(kg).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.84 Mб
Скачать

Кафедра інженерної та аварійно-рятувальної техніки

Університету цивільного захисту України

інженерна та комп’ютерна графіка

Розділ: КОМП’ЮТЕРНА ГРАФІКА

Методичні вказівки до виконання завдань

Харків 2008

Друкується за рішенням кафедри інженерної та аварійно-рятувальної техніки УЦЗУ

Протокол від 12.06.08 №11

Укладачі: С.В. Васильєв, А.Я. Калиновський, Н.І. Грицина.

Рецензенти: О.В. Шоман, завідувач кафедрою нарисної геометрії та графіки Національного технічного університету “Харківський політехнічного інститут”, доцент, доктор технічних наук;

Г.О. Чернобай, доцент кафедри прикладної механіки Університету цивільного захисту України, доцент, кандидат технічних наук.

Інженерна та комп’ютерна графіка. Розділ комп’ютерна графіка: Методичні вказівки до виконання завдань / С.В. Васильєв, Н.І. Грицина, А.Я. Калиновський – Харків: УЦЗУ, 2008. – 37 с.

Відповідальний за випуск С.В. Васильєв

©

Університет цивільного захисту України, 2008

ЗМІСТ

ВСТУП 4

Завдання №1 5

Завдання №2 13

Завдання №3 26

Завдання №4 30

ЛІТЕРАТУРА 39

ВСТУП

Вторгаючись в усі сфери людської діяльності, комп'ютери не могли залишити осторонь промислове проектування і виробництво. Новим методом організації виробництва з'явилося створення комп'ютерних систем, що охоплюють все виробництво, від проектування виробів до виготовлення продукції - систем автоматизованого проектування (САПР).

Залежно від того, які завдання вирішує комп'ютерна система, вона може бути віднесена до одного із класів:

CAD (Computer-aideddesign) – системи, що служать для розробки креслярсько-конструкторської документації.

CAM (Computer-aidedmanufacturing) – системи, що служать для розробки програм, що керують технологічними процесами (обробкою деталей на верстатах-автоматах).

CAE – системи, що вирішують задачі інженерного аналізу, до яких відносяться прочносні та теплові розрахунки, аналіз процесів лиття і т.д.

PDM –системи, які служать для організації електронного документообігу на підприємствах.

У всіх перерахованих системах в структурі є модуль комп'ютерної графіки (графічний редактор), призначення якого - побудова та редагування графічних об'єктів, тобто подання зображення в пам'ять комп'ютера і формування цього зображення на моніторі комп'ютера.

Сьогодні розробники програмних продуктів пропонують користувачам велику кількість різних прикладних графічних програм, що відрізняються як своїми можливостями, так і вартістю. Серед систем, що відповідають діючим на цей час в Україні нормам, найбільш зручна і широко використовується у промисловості і виробництві CAD/CAM/CAE/PDM система «КОМПАС»-3D V9, для освоєння прийомів роботи в ній Вам пропонується виконати завдання надані в цих методичних вказівках.

Система КОМПАС-3D V9 призначена для автоматизації проектно-конструкторських робіт у різних галузях діяльності. Вона може успішно використатися в машинобудуванні та приладобудуванні, архітектурі та будівництві, тобто скрізь, де необхідно розробляти і випускати креслярську документацію.

Система містить у собі:

1. Параметричну креслярсько-конструкторську систему КОМПАС-ГРАФІК з великою кількістю додатків.

2. Систему тривимірного твердотільного проектування КОМПАС-3D.

3. Систему проектування технологічних процесів АВТОПРОЕКТ.

4. Різні модулі (бібліотеки), тобто додаткові програми для виконання спеціалізованих завдань (розрахунок і креслення зубчастих, різьбових та інших з'єднань, різних схем і т.д.).

Система КОМПАС-3D V9 дозволяє розробляти шість видів документів: Зборка,Деталь,Аркуш,Фрагмент,Текстовий документ,Специфікація.

Методичні вказівки по комп'ютерній графіці розраховані на чотири розрахунково-графічні роботи, під час яких вивчаються прийоми автоматизованої побудови різних креслень та твердотільних моделей. Вивчення комп'ютерної графіки закінчується наприкінці триместру здачею екзамену.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]