Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dopovid'_pro_MNS3.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
75.26 Кб
Скачать

1. ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ ТА СТРУКТУРА МНС

Пропоную спочатку розглянути, ключові моменти в становленні нашого міністерства та резонансні аварії, наслідки яких долали співробітники МНС:

26 липня 1996 р.

Указом Президента України на зміни в системі центральних органів виконавчої влади України утворено Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій.

26 вересня 1996 р.

Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову "Про розміщення Міністерства з питань надзвичайних ситуацій по вул. Чкалова, 55а" (тепер Олеся Гончара).

28 жовтня 1996 р.

Указом Президента України утворено Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Затверджено Положення про Міністерство.

6 лютого 1998 р.

Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову "Про Державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій".

30 березня 1998 р.

Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову "Про передачу до сфери управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи воєнізованих гірничорятувальних формувань". Наказом Міністерства утворено Головний штаб Державної воєнізованої гірничорятувальної (аварійно-рятувальної) служби МНС України (15 квітня 1998 р.).

4 листопада 1998 р.

Розпочалася широкомасштабна робота з ліквідації наслідків катастрофічної повені, порятунку та відселення людей на території Закарпатської області. У зоні лиха опинилося більше 270 населених пунктів та майже 400 тисяч жителів. Було пошкоджено та зруйновано 2695 житлових будинків, затоплено 110 тисяч га сільгоспугідь, завдано іншої значної шкоди. Залучалося 5776 осіб, 1155 одиниць техніки, 15 плавзасобів, 7 гелікоптерів МНС України, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, надавалася допомога від ряду зарубіжних країн. Споруджено 2349 житлових будинків і придбано 318 квартир для постраждалих, капітально відремонтовано 12330 будинків. Відбудовано 27 км захисних дамб, здійснено берегоукріплення 14 км берегів та регулювання 43 км. Відновлено та відбудовано 90 протипаводкових споруд. Побудовано і відремонтовано 103 км автодоріг і 28 мостів. Відновлено 314 км лісових доріг, 42 км підпірних стінок та понад 2760 містків через гірські потоки.

24 березня 1999 р.

Верховною Радою України прийнято закони України:

"Про внесення змін до Закону України "Про Цивільну оборону України";

"Про війська Цивільної оборони України";

"Про загальну структуру і чисельність військ Цивільної оборони".

26 березня 1999 р.

Президентом України видано Указ "Про Концепцію захисту населення і територій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій".

24 травня 1999 р.

Розпочалися роботи з ліквідації наслідків аварії на Донецькій шахті ім. Засядька з людськими жертвами. До пошуково-рятувальних робіт залучалося 40 відділень ДВГРС, 21 реанімаційно-пошукова група, підрозділи рятувальників та УМВС Донецької області.

17 серпня 1999 р.

Протягом майже двох місяців на території м. Кьорфез, Турецька Республіка, зведений загін МНС України (185 осіб) здійснював пошуково-рятувальні роботи в районах, що постраждали від катастрофічного землетрусу, в складі якого був і мобільний шпиталь.

14 грудня 1999 р.

Верховною Радою України прийнято Закон України "Про аварійно-рятувальні служби".

11 березня 2000 р.

Розпочалися рятувальні роботи з ліквідації наслідків пожежі на шахті ім. Баракова ДХК "Краснодонвугілля" з тяжкими наслідками. Залучалося 50 відділень ВГРЧ, 10 реанімаційних протишокових груп, сили та засоби системи МНС України, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади.

8 червня 2000 р.

Верховною Радою України прийнято Закон України "Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру".

15 грудня 2000 р.

Відбулася планетарного значення подія - офіційно зупинено роботу останнього, третього енергоблоку Чорнобильської АЕС. Наказ Президента України Л. Д. Кучми зупинити єдиний діючий енергоблок ЧАЕС пролунав з Національного палацу "Україна", де були присутні тисячі гостей. Мільйони людей змогли бачити цей мужній крок України по телебаченню.

21 січня 2001 р.

Стався вибух метаноповітряної суміші та пожежа з тяжкими наслідками на шахті "Краснолиманська" в Донецькій області. Аварійно-рятувальними загонами врятовано 50 шахтарів. До ліквідації наслідків аварії залучалося 284 особи та 135 одиниць техніки.

27 липня 2002 р.

Катастрофа літака Су-27УБ на аеродромі "Скнилів" у м. Львові. Внаслідок падіння літака на аеродром, де знаходились авіаційна техніка та глядачі, постраждала 241 особа, з них 77 загинуло (у тому числі 28 дітей);

1 вересня 2003 р.

Указ Президента України "Про символіку Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (додатки 1-9)" №950/2003;

15.09.2003 р.

Указ Президента України "Про питання щодо перетворення військ Цивільної оборони України і державної пожежної охорони в окрему невійськову службу" №1040/2003

19 грудня 2003 р.

Указ Президента України "Про Державну програму перетворення військ Цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на період до 2005 року" №1467/2003

19 липня 2004 р.

На ДП "Вугільна компанія "Шахта Краснолиманська" м. Родинське Красноармійського району, на горизонті 997 м (11 південна лава центрального схилу, пласт L3), стався вибух з послідуючим горінням. Загинуло 37 гірників.

27 серпня 2004 р.

Указ Президента України "Про День працівників цивільного захисту" №1010/2004.

24 червня 2004р.

Прийнятий Верховною Радою України закон України «Про правові засади цивільного захисту»

21 липня 2005 р.

Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову "Про затвердження Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту" № 629

3 грудня 2005 р.

Протягом грудня - січня на території Совєтського, Джанкойського, Нижньогірського, Чорноморського, Сімферопольського, Кіровського, Красноперекопського, Білогірського районів АР Крим було зареєстровано спалахи пташиного грипу.

29 червня 2006 р.

Єдиний в Україні Центр 112 успішно протестований у Харкові

1 січня 2008 р.

Співробітники міністерства здійснили перехід від внутрішньої служби, до служби цивільного захисту.

1 грудня 2009 року

Указ Президента України № 990/2009

Про надання Університету цивільного захисту України статусу національного.

Також хотілось би спам’ятати, кому бути вдячним за розвиток та становлення нашого Міністерства, давайте звернемося до історії в ілюстраціях. Керівниками даної структури були наступні особи:

І якщо ми вже ознайомились з заступниками першої особи давайте одразу розглянемо складові міністерства, до них входять.

Організаційна структура центрального апарату мнс України

Служба Міністра

Департамент кадрів та роботи з особовим складом

Департамент організаційно - контрольної роботи

Департамент управління рятувальними силами

Департамент цивільного захисту

Департамент ресурсного забезпечення та підготовки до чемпіонату Європи з футболу 2012 року

Департамент фінансового забезпечення та інвестицій

Медичне управління

Управління бухгалтерського обліку і фінансової звітності

Управління зв'язку та оповіщення

Управління контрольно-ревізійної роботи, безпеки та запобігання проявам корупції

Управління правового забезпечення

Відділ взаємодії з Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України та з питань координації роботи центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через Міністра

Відділ зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю

Відділ міжнародних відносин

Режимно-таємний сектор

Сектор спеціального зв'язку

Сектор мобілізаційної роботи

Центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра надзвичайних ситуацій

Державне агентство України з управління зоною відчуження

Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України

Державна інспекція техногенної безпеки України

Урядові органи державного управління, які знаходяться в стадії реформування

• Державний департамент - Адміністрація зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення

• Державна авіаційна пошуково-рятувальна служба

• Державний департамент страхового фонду документації

• Державна гідрометеорологічна служба

• Державний департамент пожежної безпеки

2. Сучасний стан розвитку міністерства

Одним з основних документів, згідно яких функціонує міністерство є:

ПОЛОЖЕННЯ «Про Міністерство надзвичайних ситуацій України», затверджене Указом Президента України від 6 квітня 2011 року N 402/2011.

Дане Положення визначає місію МНС (або основну мету його створення), його статус, основні керівні документи, якими керується МНС у своїй діяльності. Положенням закріплюються основні завдання, що покладаються на МНС, які конкретно види робіт виконує Міністерство у відповідності до покладених на нього завдань.

Також у Положенні визначені:

- права МНС України.

  • функції Міністра

  • та ряд інших загальних питань.

(Якщо розглянути історію, то Положення про наше Міністерство приймалися у 2011, 2006, 2005, 2004, 2001 та 1996 році. Саме після утворення Міністерства, яке відбулося 26 липня 1996 року).

У якому говориться, що:

1. Міністерство надзвичайних ситуацій України (МНС України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

МНС України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, рятувальної справи та гасіння пожеж, державного нагляду у сфері техногенної, пожежної, промислової безпеки та гірничого нагляду, поводження з радіоактивними відходами, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, профілактики травматизму невиробничого характеру, а також гідрометеорологічної діяльності.

2. МНС України у своїй діяльності керується Конституцією (254к/96-ВР ) та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента України.

3. Основними завданнями МНС України є формування та реалізація державної політики у визначених Президентом України сферах цивільного захисту, запобігання, реагування та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та військового характеру в мирний час та особливий період, рятувальної справи та гасіння пожеж, державного нагляду у сфері техногенної, пожежної, промислової безпеки та гірничого нагляду, поводження з радіоактивними відходами, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, профілактики травматизму невиробничого характеру, а також гідрометеорологічної діяльності.

Далі говориться, що «МНС України відповідно до покладених на нього завдань» має аж 75 функцій. (у попередньому положенні 2006 року їх було 62, а в документі 2005-го їх було тільки 59).

Також Міністерство звітує про свою діяльність перед суспільством.

На виконання Указу Президента України від 4 лютого 2003 року № 76 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 листопада 2002 року "Про стан техногенної та природної безпеки в Україні" Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи подало до Кабінету Міністрів України "Національну доповідь про стан техногенної та природної безпеки в Україні у 2010 році", яку було розроблено разом із Міністерством охорони навколишнього природного середовища та Національною академією наук України.

Матеріали доповіді відображають сутність державної політики в сфері техногенної та природної безпеки, регіональні особливості та оцінку ризику природних і техногенних загроз в Україні, окреслюють правові і організаційні заходи щодо їх усунення та мінімізації їх наслідків, удосконалення системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]