Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
башнян.pdf
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

ПЕРЕДМОВА

Друга частина є логічним продовженням, органічною складовою частиною єдиного підручника з політичної економії. Якщо в першій книзі дається визначення політичної економії як науки, розкривається об'єкт і предмет її вивчення, а далі аналізуються загальні закономірності функціонування економічної системи як об'єкту, що вивчає політекономія, то книга друга присвячена розгляду специфіки дії загальних економічних закономірностей на мікро- і макрорівнях. Саме це визначило структуру другої частини підручника, в якій виділено три основних розділи: "Підприємництво та доходи від капіталу", "Суспільне відтворення" і "Світове господарство".

Враховуючи те, що проблеми п'ятого розділу (Світове господарство) досить інтенсивно вивчаються в економічних вищих навчальних закладах (особливо там, де готують спеціалістів для роботи в зовнішньоекономічній сфері) в інших дисциплінах, автори свідомо деякі питання розділу виклали лише фрагментарне, розкриваючи тільки їх політекономічний аспект. Водночас третьому й четвертому розділу приділено більше уваги. В темах цих розділів автори прагнули максимально розкрити ті суттєві зміни, що відбуваються в національній соціально-економічній системі у зв'язку з її ринковим реформуванням і капіталізацією, показати, наскільки ці зміни об'єктивні й перспективні. Якою мірою це вдалося зробити, сподіваємося, оцінку дадуть читачі.

У написанні окремих параграфів книги приймали участь Л.Я.Гончарук (Т.11, §1,4; Т.19, §4), Є.А.Рехлецький (ТЛІ, §2,3; ТЛ4, §1), Т.П.Яхно (Т.13, §2,4; Т.14, §3).

РОЗДІЛ З ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА ДОХОДИ ВІД КАПІТАЛУ

Т Е М А 11

ПІДПРИЄМСТВО ТА ПІДПРИЄМНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

1.ПІДПРИЄМСТВО ЯК СУБ'ЄКТ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

 

 

 

 

Економічна система - складна багаторівнева

 

Макро і мікро-

 

 

 

 

економіка

І система- Тому для зручності аналізу її

 

 

функціонування економічна наука виділяє в ній два

основних рівні: макро- і мікрорівень. На обох цих рівнях йде процес її регулювання, координації з метою забезпечення високої результативності.

Макрорівень (макро - грецьке слово, що означає великий - рівень економічної системи в масштабах світового господарства, народного господарства країни, окремих агрегованих1 секторів економіки країни: державного, приватного, колективного тощо). Розділ економічної науки, де вивчається такий рівень економіки, відповідно називається макроекономікою.

Макроекономіка - галузь економічної науки, що вивчає взаємозв'язки і взаємозалежності між важливими структурними пропорціями на макрорівні. Вивчаючи агрегати, вона прагне створити загальну картину функціонування економіки і взаємозв'язків між окремими її великими підрозділами. Тому оперує макроекономіка лише узагальнюючими показниками, такими, як загальний обсяг продукції (ССП), валовий внутрішній продукт (ВВП), національний доход (НД), загальна сума видатків, загальний рівень цін, загальний рівень зайнятості тощо.

Мікрорівень (мікро - грецьке слово - малий) - рівень економічної системи в масштабах її окремої ланки, елемента. Наприклад, рівень підприємства, фірми.

Мікроекономіка - галузь економічної науки, що вивчає певні економічні пропорції в межах окремої ланки виробництва: галузі, підприємства чи господарства, наприклад, між собівартістю

А.^рерат- цесукупністьспецифічних економічних одиниць, які розглядаютьсяякєдинеціле.

продукції і заробітною платою, між ціною, попитом і пропозицією і т.д. Тут економісти оперують такими показниками, як виробництво, собівартість і ціна окремого продукту, прибуток або доход конкретного підприємства (фірми), чисельність робітників, зайнятих на одній фірмі, доходи або видатки однієї сім'ї тощо.

У даній темі ми переходимо до вивчення процесу функціонування економічної системи на мікрорівні, тобто тих економічних процесів і відносин, які формуються в первинній ланці народного господарства - на підприємстві.

Підприємство як І

Народне господарство країни - це складна

економічна система, яка організаційно висту-

 

первинна ланка

.

'

„ .,.

.

пає як сукупність багатьох галузей. Кількість

 

економіки

„ .

 

.

 

————————————І галузейсвідчитьпрорівеньрозвиткусуспільного поділу праці, а отже, про потенційні можливості нарощувати ефективність виробництва. На сучасному етапі нараховується понад 400 таких галузей. Найголовнішими з них є: промисловість, сільське господарство, будівництво, торгівля, освіта, охорона здоров'я тощо. Від розвитку галузей і всієї їх сукупності залежить в кінцевому результаті величина ВВП країни, рівень життя населення.

Кожна галузь, виступаючи частиною народного господарства, у свою чергу складається з сукупності окремих підприємств, які виробляють найрізноманітнішу продукцію та надають послуги населенню, суспільству в цілому. Традиційно підприємство розуміється як завод, фабрика, фірма, кооператив, господарське товариство, майстерня, їдальня та подібні об'єкти, де щось виробляється або надаються певні послуги.

У політекономічному розумінні підприємство - це первинна ланка суспільного поділу праці і водночас основна структурна ланка народногосподарського комплексу й основний суб'єкт ринкової економіки. В такій якості підприємство виступає тому, що:

1.Саме на підприємстві проходить процес виробництва матеріальних благ (надання послуг).

2.Підприємство має закінчений цикл відтворення (випуск і реалізація продукції) й покриває свої видатки своїми доходами, тобто, діє на основі комерційного розрахунку.

3.Підприємство є самостійним господарюючим суб'єктом з правами юридичної особи (має самостійний баланс, рахунки в банку, свою печатку й товарний знак).

————————:—І

Підприємства діють

у найрізноманітніших

Класифікація

сферах та умовах. Це породжує багаточисельність

підприємств

І їх ВИдів. Основним якісним параметром, за яким

відбувається

класифікація підприємств,

є власність. Згідно з

законами України "Про власність", "Про підприємства в Україні", "Про господарські товариства", підприємства України за цим параметром поділяються на такі види. Див. схему 83.

Відповідно до обсягів господарського обороту й кількості працівників підприємства поділяються на великі й малі. Так, згідно з Законом України "Про підприємства" до малих підприємств належать підприємства: в промисловості - з кількістю працюючих до 200 осіб; в інших галузях виробничої сфери - до 50 осіб; у невиробничій сфері - до 25 осіб; у роздрібній торгівлі - до 15 осіб (За американською класифікацією, до малого бізнесу відносяться фірми з кількістю зайнятих - до 500 осіб).

Як свідчить світовий досвід, на сучасному етапі найбільший ефект підприємництво дає в малому бізнесі. Так, зокрема в США в 1989р. з 18млн. зареєстрованих підприємств (крім сільськогосподарських) 99% відносилися до категорії малого бізнесу. На малий бізнес припадає близько 40% ВНП США, в ньому працює майже половина зайнятих у приватному секторі економіки. У ФРН малі фірми виробляють 2/3 внутрішнього валового продукту, в них працює 2/3 зайнятих у господарстві країни. Малий бізнес значною мірою послаблює гостроту проблеми безробіття. Так, лише в США за останні 10 років фірми з чисельністю персоналу менше 20 чоловік створили 60% нових робочих місць, головним чином у сфері послуг; за цей же період малі фірми надали роботу 25млн. чоловік, у той час як великі корпорації скоротили число зайнятих майже на 3 млн. чоловік. У наших умовах на малі підприємства покладається велика надія в справі оздоровлення економіки.

Хоча розвиток малого бізнесу є однією з найважливіших мегатенденцій світової економіки на перспективу, ототожнювати підприємництво лише з ним було б помилкою. Практика показує, що менеджери з підприємницькою "хваткою" стають ключовими фігурами і у великих приватних корпораціях, і на підприємствах державного сектора. В сучасних умовах, коли технологія, ринкова кон'юнктура, умови конкуренції (особливо міжнародної) змінюються надзвичайно швидко, від менеджерів великих компаній вимагається новий підхід до організації управління, основні риси якого мало чим відрізняються від стилю власників і засновників малих фірм.

. Тобто, всучаснихумовахувеликихкорпораціяхповиннавідбуватися

(і відбувається в промислове розвинутих країнах) децентралізація управління, що веде до появи в їхніх структурах великої кількості підрозділів, які виступають на ринку практично як самостійні фірми. А це означає, що діють вони вже не за прямими вказівками штабу фірми, а лише дотримуючись загальної її стратегії. Оперативні ж питання цими підрозділами вирішуються цілком самостійно. Така загальна тенденція розвитку підприємництва. І чим більш воно активне, чим більше здібних і активних людей втягується в підприємницьку діяльність, чим більше охоплює сфер, тим краще використовуються всі суспільні ресурси, тим інтенсивніший господарський розвиток, тимповнішезадовольняютьсяпотребилюдей.

Схема83

Соціально-економічні види підприємств України

З точки зору умов користування майном і результатами праці

підприємства поділяються на первинні, де користування основане на праві власності, й орендні, де користування зумовлено правом тимчасового володіння.

За способом формування статутного капіталу та відпові-

дальності юридичних і фізичних осіб розрізняють: приватні фірми, колективні підприємства з необмеженою відповідальністю,