Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКХ-П-ЧНУ.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
130.24 Кб
Скачать

3.Визначення

У цьому стандарті використано терміни та відповідні визначення, що подані у НДУ 01-2002.

У цьому стандарті використано такі терміни та відповідні визначення:

Освітньо-кваліфікаційна характеристика магістра є нормативним документом, в якому узагальнюється зміст освіти, тобто відображаються цілі освітньої та професійної підготовки за відповідною спеціалізацією, визначається місце магістра в структурі управління державою та освітні вимоги до нього.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика призначена для здобувачів фаху, вищих навчальних закладів, органів управління вищою освітою, а також відомств, де використовуються фахівці з даної спеціалізації.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика є складовою частиною стандарту вищої освіти вищого навчального закладу, в якій узагальнюються вимоги з боку основних цілеформуючих суб’єктів до змісту освіти, тобто вимоги до системи умінь, знань і професійних якостей випускника вищого навчального закладу.

Вид діяльності - характеристика професійної діяльності з точки зору способів і форм її здійснення. Визначається станом фахівців з об'єктом діяльності.

Виробнича функція (трудова, службова тощо) - коло обов'язків, які виконує фахівець у відповідності до займаної посади і які визначаються посадовою інструкцією.

Галузь - сукупність усіх органів державного управління, які беруть участь переважно в однакових або подібних видах управлінської діяльності.

Задача діяльності - мета діяльності, що задана в певних умовах і може бути досягнута в результаті визначеної структури діяльності.

Є три види задач діяльності:

Професійні задачі — задачі діяльності, що безпосередньо спрямовані на виконання завдання (завдань), яке (які) поставлено(і) перед фахівцем як професіоналом.

Соціально-виробничі задачі - задачі діяльності, що пов'язані з діяльністю фахівця у сфері службових відносин у трудовому колективі (наприклад, інтерактивне та комунікативне спілкування, тощо).

Соціально-побутові задачі - задачі діяльності, що виникають у повсякденному житті і пов’язані з домашнім господарством, відпочинком, родинним спілкуванням, фізичним і культурним розвитком, тощо і можуть впливати на якість виконання фахівцем професійних та соціально-службових задач.

У процесі діяльності фахівець виконує задачі таких типів:

Стереотипні задачі передбачають діяльність відповідно до заданих методик, що характеризуються однозначним набором добре відомих, раніше відібраних складних операцій, і потребують використання значних масивів оперативної та раніш засвоєної інформації.

Діагностичні задачі передбачають діяльність відповідно до заданих методик, що містять процедуру часткового конструювання рішення по застосуванню відповідних операцій і потребують використання значних масивів оперативної та раніш засвоєної інформації.

Евристичні задачі передбачають діяльність за складними методиками, що містять процедуру конструювання рішень і потребують використання великих масивів оперативної та раніш засвоєної інформації.

Цикл існування об’єкта діяльності - період, протягом якого існує об'єкт діяльності фахівця.

Період існування об'єкта діяльності розподіляється на окремі етапи:

  • підготовча робота до створення;

  • створення;

  • функціонування;

  • розвиток та удосконалення; ліквідація.

Здібність — психологічні особливості індивіда, що забезпечують можливість успішного виконання певного виду продуктивної діяльності. Здібності пов'язані із загальною спрямованістю особи, з її нахилом до тієї чи іншої діяльності.

Економічна діяльність - процес поєднання дій, які приводять до отримання відповідного набору продукції чи послуг.

ECTS (European Credit Transfer System - європейська кредитно-трансферна система) - система, що базується на обліку обсягу навчальної роботи, виконаної студентом (слухачем); система допускає накопичення кредитів та їхню здатність до перенесення в європейському освітянському просторі; система покликана сприяти мобільності і міжнародному визнанню термінів навчання за кордоном.

Кваліфікація - здатність особи виконувати завдання та обов'язки відповідної роботи. Кваліфікація вимагає певного освітньо-кваліфікаційного рівня.

Клас задачі діяльності - ознака рівня складності задач діяльності, вирішуваних фахівцем.

Фахівець освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр», який отримав освітній рівень «повна вища освіта», здобув спеціальні уміння та знання, призначений для виконання науково-дослідних, педагогічних та (чи) управлінських функцій, що пов’язані з циклом існування об’єкту його діяльності. Клас задач діяльності, які вирішує магістр, припускає діяльність за складними методиками, що містять процедури конструювання рішень.

Компетенція (К) - знання та уміння, що характеризують здатність студента (слухача) виконувати, розуміти, відображати та пізнавати те, що вимагається освітньо-кваліфікаційною характеристикою (ОКХ) фахівця, після завершення процесу навчання. Зміст К визначається ОКХ та супроводжується чітко визначеними критеріями оцінювання (КО).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]