Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
расчетка.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
149.08 Кб
Скачать

Розділ 1. Характеристика оцтової кислоти

Оцтова кислота СН3СООН - є типовим представником органічних кисневмісних кислот. Вона є безбарвною прозорою рідиною, більш в'язкою, ніж вода (1,22 мПа*С) з характерним різким запахом. Дана кислота має щільність 1,05 г/см3 при 20°С, поверхневий натяг 27,8*103 Н/м, теплоємність 0,49 ккал/кг*°С, її молярна маса становить 60,5 г/моль, має температуру плавлення 16,75 °C, а температура кипіння становить 118,1 °C. СН3СООН змішується в будь-яких співвідношеннях з водою, ефірами завдяки своїй природі і здатності дисоціювати на іони. Вона добре розчиняє сірку, фосфор, галогеноводні. Безводна оцтова кислота (крижана) є хорошим розчинником для багатьох органічних сполук, але може вступати з ними в хімічну взаємодію і відповідно змінювати їх властивості.

Мал. 1.1 Льодова оцтова кислота

СН3СООН є стійким до дії температур з'єднанням: у газоподібному стані вона не розкладається при температурі близько 400°С. Має теплоту згоряння 3490 ккал / кг.

Гідроксильна група оцтової кислоти дуже реакційноздатна і може обмінюватися на галогени, SH, OC2H5, NH2, NHNH2, N3, NHOH та інші з утворенням різних її похідних, наприклад, ацетил хлористого СН3СОСl, оцтового ангідриду (CH3CO) 2O, ацетаміду СН3СОNН2, азиду СН3СОN3; спиртами оцтова кислота етеріфіціруется, утворюючи складні ефіри (ацетати) СН3СООR, найпростіші з яких - легколетючі рідини з фруктовим запахом (наприклад, амілацетат і ізоамілацетат «грушева есенція»), рідше з квітковим запахом (трет-бутілціклогексілацетат).

Досить широко оцтова кислота у вільному стані зустрічається у виділеннях тварин і у рослинах, переважно у зеленому листі.

У промисловості оцтову кислоту отримують наступними методами:

• суха перегонка деревини;

• оцтове бродіння розчинів етанолу;

• окислення оцтового альдегіду киснем повітря у присутності каталізатора.

Оцтова кислота є типовою карбоновою кислотою і на відміну від мурашиної кислоти є дуже стійкою до дії навіть сильних окисників, наприклад KMnO4 або K2Cr2O7. Цікаву особливість проявляє ацетат натрію, тригідрат якого легко утворює пересичені розчини.

Використання:

  1.  харчова промисловість: консервант, смакова добавка

У вигляді 5-15%-ного розчину оцтова кислота добре відома як оцет. Оцет отримують при розбавленні водою оцтової есенції - 80%-го розчину оцтової кислоти. У свою чергу оцтову есенцію отримують перегонкою продуктів оцтового бродіння.

  1. виробництво лікарських препаратів: таблетки аспірину (ЕС) містять активний інгредієнт ацетилсаліцилову кислоту, яка являє собою оцтовий ефір саліцилової кислоти. Ацетилсаліцилова кислота виробляється шляхом нагрівання саліцилової кислоти з безводному оцтової кислотою в присутності невеликої кількості сірчаної кислоти (у якості каталізатора).

  2. як розчинник: безводна оцтова кислота добре розчиняє значну кількість як органічних, так і неорганічних речовин.

  3. у косметології : для додавання м'якості і блиску волосся після хімічної завивки і перманентного забарвлення. Для цього волосся рекомендується обполіскувати теплою водою здодаванням спиртового оцту (на 1 літр води - 3-4 ложки оцту).

  4. оцтова кислота має важливе значення для роботи людського організму : її похідні допомагають розщеплювати в організмі вуглеводи і жири, які потрапляють в організм з продуктами харчування.