Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Савчук.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
550.22 Кб
Скачать

2.2.2 Технологічна схема виготовлення «Яблука протерті з чорноплідною горобиною»

Чорноплідна горобина Яблука

ДПЗ

ДПЗ

Сортування

Сортування

Миття

Миття

Брудна вода брудна вода

Інспекція

Інспекція

відходи

Різання

Очищення

Інспекціяільтрування

Бланшування 15хв t=95C

відходи

Блашування

Протирання

Протирання

Змішування

Гомогенізація

Деаерація

Підігрівання

банки

Фасування

Закупорювання

кришки

банки

кришки

Стерилізація та охолодження

Закупорювання

О Г П

Рис.2.1 Принципова технологічна схема виробництва з «яблук протертих з чорноплідною горобиною»

ДПЗ. Яблука доставляють на сировинний майданчик у контейнерах(а.2, поз. 20)

Сортування. . За допомогою контейнероперекидача КУП-1000П(а.1, поз.1) у А9-К2-1.5 (а.1, поз.2). Далі подають на миття.

Миття. Миють у двох послідовно встановлених барабанних мийних машинах А9-КМ-2(а.1, поз 3.) та уніфікованій типу КУМ-1 (а1 , поз. 4 ). Після миття яблука подають на інспекцію.

Інспекція. Інспекцію проводять на тому ж інспекційному конвеєрі, що й сортують, споліскують під душем встановленим в кінці конвеєра, за тиску 130-150 кПа, А9-КТФ (а.1 , поз5. )

Різання відбувається на дробарках типу А9-КИС розміром посічок до 3-5мм (а.1, поз.6).

Бланшування відбувається у бланшувачі LЕ-18 (а.1, поз.7) в киплячій воді протягом 15 хв., після чого в ньому ж і охолоджується.

Протирання проводять на здвоєнній протиральній машині А9-КИГ-3,5 Д (а.1, поз. 8) крізь сито з діаметром отворів 1,2 мм і 0,8 мм. Далі гвинтовим насосом (а.1, поз.11) пюре поступає у збірник-дозатор МЗС 320 (а.1, поз.25). Відходи збираються у збірнику (а.1, поз.12) і вивозяться з цеху. Підготовлене пюре охолоджене до 40 ºС.

Змішування Протерта маса з збірника мірника МЗС 320(а. 1, поз ) згідно рецептури, насосом НРМ5 (а. 1, поз 11) подається в 1-ий вакуум-випарний апарат МЗС 320(а1. поз. 24 ), де змішується з чорноплідною горобиною та цукром. Потім суміш самопливом потрапляє в гомонізатор.

Гомонізація Цей процес проходить в гомонізаторі марки А1-ОГМ (а1. поз. 26). Гомонізатор призначений для дуже тонкого подрібнення м’якоті. Потім подрібнена суміш завдяки вакууму потрапляє у 2-ий вакуум-випарний апарат.

Деаерація та підігрівання Продукт потрапляє у 2-ий вакуум-випарний апарат МЗС 320(а.1, поз.224),де відбувається процес деаерація. З суміші видаляється повітря. Після деаерації суміш підігрівають і відправляють на фасування.

Фасування Після деаерації, гаряча протерта суміш поступає на фасувальну машину марки Ж7-ДКТ 1 (а1. поз. 13 ) , і фасується вже у підготовлену тару типу III-82-500.

Закупорювання, банки з продуктом поступає на закупорювальну машину Ж7-УМТ-6 (а1.поз. 14), в якій уже знаходяться підготовлені кришки.

Контроль герметичності Після закупорювання, тара проходить детектор Ж7-ДПС-2(а.15, поз 14) , який показує якість герметичності нашої тари, якщо герметичність не відповідає нормі, цю тару забирають з лінії.

Стерилізація та охолодження банки після детектора поступає за допомогою завантажника автоклавних корзин А9-КР2-Г(а1. поз. 17 ) та тельфера (а1. поз. 18 )в автоклав Б6-КА2-В4(а1. поз. 22 ), де вона стерилізується за режимом стерилізації , після стерилізації, воду охолоджують до 40 о С, і поступово зменшують тиск.

Оформлення готової продукції Після стерилізації банки подаються в банко-мийну машину А9-КМ2-125(а1.поз. 19),а після в етикетувальну машину НІКЕП ( а1. поз. 20) для наклеювання етикеток, далі банки проходять через машину сушки етикеток А9-КШБ (а1. поз.21), а потім банки пакують в термоусадочну плівку. Оформлені банки з готовим продуктом складають на піддони і за допомогою електропогрузчика подають на склад для зберігання.

Зберігання готову продукцію зберігають в чистих сухих складських приміщеннях з гарною вентиляцією при температурі 0… 25 0С без різких коливань температури, без доступу прямих сонячних променів і відносній вологості не вище 75 % не більше 9 місяців.

Чорноплідна горобина

ДПЗ З сировинних майданчиків чи з охолоджуючих камер сировину в дощатих ящиках (місткісю не більше 6 кг) на виробництво подають за допомогою електрокари. Вивантаження сировини з ящиків відбувається вручну .

Сортування Чорноплідну горобину сортують на інспекційному транспортері А9-К1-1.5 (а. 1, поз.2) При сортуванні видаляють плоди, що не відповідають вимогам стандарту : ураженні хворобами, шкідниками, недозрівші і з іншими дефектами, а також сторонні домішки.

Миття Сировина подається конвеєром КН-3000(а.1, поз.9) на дві послідовно встановлені мийні машини А9-КМЦ (а.1,поз.10) . Далі Чорноплідна горобина поступає на інспекцію. (а.1, поз.5)

Інспекція Чорноплідна горобина поступає за допомогою конвеєра стрічкового А9- КТФ (а. 1, поз. 5).Інспектують сировину за ступенем чистоти на стрічкових конвеєрах А9-К1-1,5(а.1, поз.2) з довжиною стрічки.Видаляють плоди, що розвалились, некондеційні ягоди також видаляють плодоніжки та інші домішки.

Очищення Видаляють ягоди ,що не придатні до переробки ( розвалені, некондеційні екземпляри ) ,також відбирають плодоніжки та інші домішки. Відбувається на стрічковому транспортері А9-КТФ(а.1,поз.5)

Бланшування Сировина поступає в МЗС-320 , що піднімається електротельфером (а. 1, поз. 17). Бланшування чорноплідна горобина проходить в бланшувачі LE-18(а. 1, поз. 24). Бланшується сировина в гарячій воді 5-10 хв. при температурі 85-96 ºС. Води додають 15 % Бланшування проводять з метою руйнування окислювальної ферментної системи для запобігання потемнінню плодової тканини у процесі переробки ; видалення повітря з ягід до зменшення обєму;підвищення еластичності тканини ягід і проникності шкірки для проникнення цукру.

Цукор Чорниця

ДПЗ

ДПЗ

Сортування

Просіювання

інспекція

Миття

Вода

брудна вода

Змішування

Вода