Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розпилювальна сушарка курсова.docx
Скачиваний:
154
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
333.72 Кб
Скачать

Розділ II. Місце та призначення розпилюльної сушарки в технологічній схемі

На схемі показана сушильна установка СРЦ–1600. Сухі молочні продукти, одержані на розпилювальних сушильних установках, мають високу розчинність, що обумовлює їх широке використання. Сушильна установка складається з вертикальної башти, яка має конічне дно, циклонів, допоміжних пристроїв. Внутрішня поверхня сушильної башти облицьована нержавіючою сталлю. У центрі сушильної башти змонтовані повітря розпилювач та дисковий розпилювач[5].

Повітря в сушарку подається нагнітальним вентилятором через паровий калорифер. На виході із калорифера температура повітря становить 180-200 °С і повітря подається в зону розподілу, з напрямом закрутки протилежним напряму обертання диску, а відповідно руху частинок. Частинки втрачають свою швидкість і рухаються по спіралі вниз башти. Витяжний вентилятор відсмоктує повітря з сушарки. Продуктивність витяжного вентилятора дещо більша ніж нагнітального, внаслідок цього в башті створюється невелике розрідження (біля 5 мм. рт. ст.), це також спричиняє уповільнення руху частинок і збільшує їх час перебування в башті. Молочний порошок надходить в систему пневмотранспорту. В цей же пневмопровід надходить сухе молоко із батареї циклонів, і транспортується повітрям, що подається вентилятором безпосередньо із цеху. В процесі транспортування молоко охолоджується, а повітря із пневмосистеми надходить на циклони[5].

Апаратурно-технологічна схема складається з насоса 1, вагів-лічильника 2, проміжної ємності 3, ємності із тензозважуванням 4, сепаратора для очистки молока 5, теплообмінників 6, збірників 7, сепаратора для відділення вершків 8, плівкових вакуум-випарних установок 9, автомату для упаковки в пакети 10, системи упаковки тари 11, розпилювальної сушарки 12, циклону 13, розвантажувального циклону 14, гомогенізатора 15, підігрівачів вакуум-випарної установки 16 [3].

Свіже молоко спочатку зважується на терезах, потім надходить у проміжну ємність, звідки насосом перекачується у сепаратор для очистки молока. Потім воно проходить через теплообмінник і збирається у іншій ємності, звідки частина молока прямує через теплообмінник до сепаратора для відділення вершків і перетворюється на знежирене молоко, а інша частина — до вакуум-випарних установок, звідки виходить згущена нормалізована суміш. Вона потрапляє на розпилювальну сушарку, потім проходить через циклони, звідки виходить сухе молоко і йде на автомати для упаковки[3].

При розпилювальні методі підготовлене нормалізоване молоко пастеризують при 90 В° С, а потім згущують у вакуум-випарних апаратах до масової частки в ньому сухої речовини 43 ... 52%. Після цього молоко піддають гомогенізації. З гомогенізатора його при цій же температурі подають у форсунку або диск сушильної вежі[3].

Всередину барабана під тиском надходить пара, а на поверхню обертових барабанів подається згущене молоко. Молоко, стикаючись з гарячою поверхнею барабанів, висихає. Плівку сухого молока знімають ножі, щільно прилеглі до поверхні вальців, вона надходить у жолоб і шнеком подається до млина. У млині плівку подрібнюють на порошок. Сухе молоко, отримане на барабанних сушарках, використовується в хлібопекарському та інших виробництвах[5].