Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_11_Kerivnitstvo_v_organizatsiyi.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
174.08 Кб
Скачать
  1. Стилі керівництва

Найбільш широке та загальне визнання отримала така система стилів лідерства:

Авторитарний стиль грунтується на тому, що авторитарний менеджер має достатню владу, аби нав'язати свою волю підлеглим. Автократ якомога повніше централізує повноваження і позбавляє підлеглих свободи у прийнятті рішень. Для того щоб забезпечити виконання роботи, він може використовувати навіть погрози. Якщо автократ уникає негативного примусу, а замість цього використовує винагороду, він отримує назву "доброзичливого автократа". Залишаючись авторитарним керівником, "доброзичливий автократ" виявляє активну турботу про настрої підлеглих. Він дає можливість підлеглим брати участь у плануванні завдань, але зберігає за собою право остаточного прийняття рішень.

Для демократичного стилю керівництва характерна участь членів колективу в обговоренні важливих питань його життєдіяльності, існує інтерес керівника до думки підлеглих. Демократичний керівник вміє залучати до прийняття рішень членів колективу та інтегрувати їхні думки. Демократичне керівництво апелює до "людини У", згідно з теорією Мак-Грегора. Цей стиль характеризується високим рівнем децентралізації повноважень, вільним прийняттям рішень, оцінкою роботи після її завершення.

Ліберальний (вільний) стиль. Лідер уникає особистої участі у прийнятті рішення, надає повну свободу учасникам групи самостійно приймати рішення.

Узагальнюючи численні дослідження стилів керівництва, Г. Андрєєва виділяє змістовну і формальну сторони (табл. 9.1):

Таблиця 9.1. Сторони керівництва за Г. Андрєєвою

Формальна сторона стилю керівництва

Змістовна сторона стилю керівництва

Авторитарний стиль

Ділові, короткі розпорядження Заборони з погрозами Чітка мова, непривітний тон Похвала і покарання — суб'єктивні

Емоції не беруться до уваги Знайомство з прийомами роботи та їх показ — не система Позиція лідера поза групою

Справи групи плануються заздалегідь (у повному обсязі)

Визначаються лише безпосередні цілі, віддалені, невідомі

Слово керівника визначальне

Демократичний стиль

Інструкції у формі пропозиції Товариський тон Похвала і покарання з порадами

Розпорядження і заборони

з дискусіями

Позиція лідера всередині

групи

Заходи плануються не

заздалегідь, а в групі

За реалізацію пропозицій

відповідають усі

Усі види робіт не тільки

пропонуються,

а й обговорюються

Ліберальний стиль

Тон — конвенційний Відсутність похвали, покарань

Ніякого співробітництва Позиція лідера непомітна з боку групи

Справи в групі "йдуть" самі собою

Лідер не дає вказівок Види робіт складаються з окремих інтересів членів групи або виходять від нового лідера

Е. Старобинський в книжці "Как управлять персоналом" стилі керівництва характеризує у вигляді таблиці (табл. 9.2):

Американський дослідник Лайкерт зробив висновок, що стиль керівництва незмінно буде орієнтованим або на роботу, або на людину і запропонував 4 базових системи стиля лідерства [15, с.494]:

1. Експлуатаційно-авторитарний, при якому керівником нав'язується підлеглим рішення, мотивація здійснюється за допомогою погроз, характеризується низьким рівнем розвитку комунікаційних процесів, а вся відповідальність покладається на вищій рівень управління.

2. Доброзичливо-авторитарний, характеризується тим, що керівництво приймає форму поблажливої опіки персоналу, мотивація здійснюється за допомогою винагород, недостатня комунікаційність і обмеженість групової дії, а відповідальність за результати роботи покладена на управлінський персонал.

3. Консультативно-демократичний, характеризується тим, що керівник проявляє неповну довіру до підлеглих, допускає обмін думками, персонал відчуває свою відповідальність, важливі рішення приймаються на вищому рівні управління, існують вертикальні і горизонтальні комунікативні зв'язки, а обсяг бригадної роботи характеризується середнім рівнем.

4. Групова участь, характеризується тим, що керівники повністю довіряють підлеглим, мотивація здійснюється за рахунок економічної винагороди, а персонал на всіх рівнях відчуває реальну відповідальність за цілі організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]