Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаборатнорні БЖД.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
146.43 Кб
Скачать

2.Порядок проведення вимірювань Визначення потужності експозиційної дози

Підготовка до роботи приладу СРП-68-01:

1) перевірка напруги елементів живлення: перемістити перемикач режиму роботи в положення БАТ. Якщо при цьому стрілка на шкалі переміститься більше ніж на половину шкали – прилад працює;

2) перевірка правильності показань приладу: перемістити перемикач режиму роботи в положення КОНТР і виміряти потужність дози від радіоактивного джерела випромінювання, розміщеного на корпусі приладу. Звірити отримані дані з паспортом, результати мають збігатися в межах похибки вимірювання;

3) проконтролювати рівень фону в місці проведення випробувань, поставивши перемикач режиму роботи в положення 2,5 або 5 і, залежно від величини потужності експозиційної дози, встановити перемикач межі вимірювання в певне положення, починаючи з 3000.

Визначення потужності еквівалентної дози

Підготовка до роботи приладу ДБГБ-01С (“Синтекс”):

1) перемістити перемикач у положення « », на екрані мають з’явитися цифри «0,00». Після кількох секунд прилад починає вимірювання, яке супроводжується звуковим сигналом;

2) якщо потрібно провести вимірювання радіаційного фону, прилад тримають на відстані 1 м від поверхні; якщо проводять вимірювання забруднення різних поверхонь, прилад підносять лицьовою стороною, де розташовано сприймаючий пристрій, на відстань 12 см від поверхні і спостерігають за показаннями;

3) коли на екрані з’явиться значок « = » , це означає, що вимірювання закінчено і можна знімати показання. Через кілька секунд прилад автоматично поновлює результати.

3.Зміст звіту

Результати вимірювання гамма-фону

№ пор

Район вимірювання

Показання приладу

Середнє значення показань

Контрольний рівень радіаційного фону по м.Києву, мкР/год

перше

друге

третє

Лабораторна робота 3

ВИЗНАЧЕННЯ ПИТОМОЇ АКТИВНОСТІ РАДІОНУКЛІДІВ У ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ

Мета роботи  вивчення з методів та порядку проведення вимірювання питомої активності бета-випромінювальних радіонуклідів у харчових продуктах.

  1. Прилади для проведення контролю забруднення

харчових продуктів

Характеристика радіометра “Бета”

Радіометр “Бета” призначений для контролю зараження води та продуктів харчування бета-радіонуклідами, а також для контролю радіоактивного зараження різних поверхонь.

До складу приладу входять: блоки детектора та індикатора, мережний блок живлення; “свинцева камера”, кювети, документація. Радіометр має звуковий сигнал.

Основні технічні характеристики:

1) вимірювання питомої (об’ємної) активності бета-випромінювальних радіонуклідів у рідких і сипких речовинах в діапазоні 5.10-9 до 1.10-6 Кі/кг (Кі/л);

2) вимірювання поверхневого зараження бета-випромінювальними радіонуклідами в діапазоні 101500 част/см2 . хв;

3) час вимірювання приготованої проби, с: 1, 10, 100, 500, 1000, 2000.

2. Порядок проведення вимірювань Методика визначення питомої активності

1.Визначення кількості імпульсів від порожньої кювети:

N1=.

2.Визначення кількості імпульсів від кювети з пробою:

N2=.

3.Розраховують швидкість лічби:

І1 = ;

І2 = ,

де І1 – швидкість лічби для порожньої кювети; І2 – швидкість лічби для кювети з пробою; t – режим вимірювання (час, за який проводиться визначення кількості імпульсів).

4. Розраховуємо величину питомої активності, Кі/кг,

АпитА 2 І1 ІК),

де КА – градуювальний коефіцієнт, який залежить від типу продукту (дод. 1); ІК – поправка на вміст у продукті природного радіоактивного ізотопу калій-40 (дод. 2).

Отриманий результат звіряють з тимчасовими допустимими рівнями вмісту радіонуклідів у продуктах харчування і роблять висновок про рівень забруднення даного продукту (дод. 3)