Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаборатнорні БЖД.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
146.43 Кб
Скачать
  1. Прилади для проведення контролю опромінення людини

Дозиметри типу ДП-24, ДК-0,2, ІД-1 призначені для вимірювання доз опромінення людини та радіаційного забруднення навколишнього середовища. Дозиметри конструктивно виконані у вигляді авторучки. Вони складаються з корпусу, в якому розміщені іонізаційна камера, вимірювальний пристрій (мілліамперметр), підсилювальний пристрій, показувальний пристрій (шкала), мікроскоп.

Принцип роботи приладів: за дії іонізуючого випромінювання на заряджений дозиметр у його іонізаційній камері виникає іонізаційний струм. Вимірюючи величину цього струму, можна визначити отриману дозу.

ІД-1  комплект індивідуальних дозиметрів, призначений для вимірювання поглинутих доз гамма- та нейтронного випромінювання в діапазоні 20500 рад. Комплект складається з 10 дозиметрів, зарядного пристрою, документації. Вимірювання дози опромінення полягає у визначенні зміни потенціалу конденсатора та іонізаційної камери. Зменшення потенціалу пропорційно дозі опромінення. Зміна потенціалу виконується за допомогою малогабаритного електроскопа. Відхилення рухомої системи електроскопа – платинової нитки – вимірюється за допомогою відлікового мікроскопа з шкалою, градуйованою в радах.

ДП-24 (ДП-22В) – комплект дозиметрів, призначених для вимірювання експозиційних доз випромінювання. Діапазон вимірювання 250 Р, похибка вимірювання 10 %.

У комплект дозиметрів ДП-24 входять п’ять прямопоказувальних дозиметрів ДКП-50А, зарядний пристрій, футляр, технічна документація. Відмінність комплекту ДЛ-22В полягає в тому, що в нього входить 50 дозиметрів ДКП-50А.

ДК-02 комплект (10 дозиметрів), призначений для вимірювання експозиційної дози гамма-випромінювання в діапазоні 10200 мР. Будова дозиметра ДК-02 відрізняється від ДКП-50А тільки габаритами.

  1. Зміст звіту.

Під час роботи з дозиметрами для контролю доз опромінення, отриманих людиною, заповнюються такі документи:

Відомість видачі вимірників дози

пор

Прізвище

Посада

Тип, номер приладу

Дата видачі та розписка в одержанні приладу

Показники вимірників дози, Р під час

Час відрахування дози, год

видачі

повернення

Журнал контролю опромінення за _____________місяць 2012, року

пор

Прізвище

Посада

Дата початку опромінення

Доза опромінення за днями вимірювання

Сумарна доза, за час, рад

Примітка

перші чотири доби

місяць

Лабораторна робота 2

ВИЗНАЧЕННЯ РАДІАЦІЙНОГО ФОНУ ТА РАДІАЦІЙНОГО ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Мета роботи  ознайомлення з приладами та методами проведення вимірювання радіаційного фону та радіаційного забруднення навколишнього середовища, дослідження ступеня радіаційного забруднення різних об’єктів.

1.Прилади для проведення контролю забруднення навколишнього середовища

СРП-68-01 – прилад для проведення вимірювань потужності експозиційної дози гамма-випромінювання в межах 03000 мкР/год, похибка вимірювань 20 %. До складу приладу входять: пульт, блок детектування (сприймаючий пристрій), контрольне радіоактивне джерело (на основі ізотопу кобальту-66). Метод індикації іонізуючих випромінювань  сцинтиляційний.

Діапазон вимірювання потужності експозиційної дози розбитий на такі піддіапазони, мкР/год: 030; 0100; 0300; 01000; 03000.

ДБГБ-01С (“Синтекс”) – прилад для проведення вимірювань потужності еквівалентної дози в діапазоні 0,01-999 мкЗв/год, похибка вимірювань 25 %. Метод індикації іонізуючих випромінювань – іонізаційний. Прилад складається з блоку вимірювання, на лицьовій панелі якого розміщені такі органи управління: цифрове табло, перемикач меж вимірювання, вимикач. Прилад має такі діапазони вимірювання, мкЗв/год: 0,019,99; 1099,9; 100999.

Перехід на наступний діапазон здійснюється за допомогою перемикача діапазонів.