Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KR_Arhipchuk (1).doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
446.98 Кб
Скачать

Розділ 3.Заходи щодо удосконалення формування механізму економічного потенціалу підприємства

Аналіз потенціалу підприємства показав, що для злагодженого функціонування механізму потенціалу необхідно здійснити заходи, які б покращили формування і оцінку таких складових потенціалу підприємства як фінансовий, науково-технічний і кадровий.

Заходи покращення формування і оцінки фінансового потенціалу ПрАТ «КЗБН «Росинка». Одним з основних факторів для розвитку підприємства і його бізнесу являється наявність власного капіталу, який в певній мірі визначає можливі об'єми виробництва, його характер, рівень техніки і технології виробництва. Аналіз фінансового стану досліджуваного підприємства показав, що значна частка в структурі капіталу належить позиковому. Таке співвідношення є ризиковим, так як зменшує фінансову безпеку підприємства. Оптимальна структура між власним і позиковим це 50:50. Тобто на підприємстві «Росинка» необхідно провести ефективний і повноцінний процес оптимізації структури капіталу.

Процес оптимізації структури капіталу необхідно почати з повного і всебічного аналізу капіталу підприємства. На цьому етапі виявляються основні складові частини капіталу підприємства, їх об'єми, динаміка, тенденції змін, а також встановлюються співвідношення між власним і позиковим капіталами. Одночасно з цим виконують аналіз фінансового стану підприємства, його стійкість і рівень існуючих ризиків, які породжуються використанням того чи іншого виду капіталу, а також виконується оцінка ефективності використання капіталу підприємства.

Наступний етап оптимізації пов'язаний з визначенням загальної потреби підприємства в капіталі при існуючих і прогнозованих темпах розвитку підприємства, потребах товарного ринку тощо.

Останній етап – вибір оптимальної структури капіталу підприємства з врахуванням факторів, які характеризують індивідуальні особливості діяльності підприємства. У відповідності з вибраною структурою на цьому етапі повинен відбуватися вибір джерел фінансування і розроблятися модель залучення власного і позикового капіталу.

Розрахований і проаналізований таким чином необхідний об'єм залучення власного і позикового капіталу і буде відповідати потребам формування оптимальної структури капіталу підприємства.

Заходи покращення формування і оцінки науково-технічного потенціалу ПрАТ «КЗБН «Росинка». Основною проблемою науково-технічного потенціалу «Росинки» є те, що підприємство не фіксує наукові розробки та дослідження. Це ускладнює процес оцінки цієї складової потенціалу та зменшує ефективність діяльності підприємства. Для усунення цього недоліку необхідно провести наступні заходи:

-обов'язкова реєстрація нових розробок на підприємстві та їх патентування;

-гарантування отримання додаткових фінансових стимулів працівників за розробки та дослідження;

-окреме ведення кошторису витрат на НДДКР;

-спрямування діяльності підприємства для досягнення 70% інноваційної продукції в загальному обсязі реалізованої продукції з метою отримання статусу «інноваційного підприємства» та додаткових фінансових трансфертів і пільг від держави.

Заходи покращення формування і оцінки кадрового потенціалу ПрАТ «КЗБН «Росинка». В якості рекомендацій пропонується:

-збільшення заробітної плати працівників;

-розробка системи стимулювання персоналу на виготовлення більш якісної продукції. Це приведе до збільшення попиту на продукцію;

-провести заходи для покращення виробничих приміщень (наприклад, хороша вентиляція) і приміщень відпочинку в перерви;

-пропоную ввести на підприємстві японську модель кадрової політики. Вона б краще підійшла по масштабам підприємства. Суть її в застосування в пожиттєвому договорі працівника і роботодавця. Перевага даної методики: впевненість працівника в завтрашньому дні.

Висновки до третього розділу:

Було надана рекомендації для покращення формування і оцінки трьох складових потенціалу підприємства: фінансового, науково-технічного і кадрового. Застосування цих рекомендацій повинно покращити механізм функціонування потенціалу підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]