Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yakisniy_analiz.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
364.54 Кб
Скачать

Класифікація катіонів за кислотно-основною схемою

Группа

Катіони

Хімічні властивості

Груповий реагент

Що утворюється при дії групового реагента

1

K+, Na+, NH4+

Хлориди, сульфати, гідроксиди розчинні у воді

Відсутній

2

Ca2+(Sr2+)Ba2+

Сульфати малорозчинні у воді

H2SO4

CaSO4↓, BaSO4

білі осади

3

Pb2+, Ag+(Hg22+)

Хлориди малорозчинні у воді

HCl

PbCl2↓білий

AgCl↓ білий

4

Mg2+, Mn2+,

Fe2+, Fe3+

Гідроксиди нерозчинні у воді та лугах

NaOH

(KOH)

Mg(OH)2↓білий, Mn(OH)2↓білий,темніє, Fe(OH)2↓білий,чорніє, Fe(OH)3↓бурий

5

Al3+, Zn2+

Cr3+, Sn2+

Амфотерні гідроксиди нерозчинні у воді, розчинні у лугах

Надлишок NaOH (KOH)

[Al(OH)4]-, [Zn(OH)4]2-

[Sn(OH)4]2-

безбарвні розчини

[Cr(OH)4]-зелений розчин

6

Co2+, Ni2+,

Cu2+, Cd2+

Гідроксиди нерозчинні у воді, розчинні у надлишку NH4OH у присутності NH4Cl

Надлишок NH4OH

[Co(NH3)6]2+жовтий, [Ni(NH3)6]2+ синій, [Cu(NH3)4]2+ синій, [Cd(NH3)4]2+безбарвний

розчини

З кількох десятків катіонів шести аналітичних груп у скороченому курсі якісного аналізу ми вивчаємо дуже небагато – тільки ті, що безпосередньо пов‘язані з харчуванням людини та хімічним аналізом об’єктів харчової, біотехнології і довкілля.

Катіони амонію утворюються при розчиненні харчових продуктів у концентрованій сульфатній кислоті. Органічні сполуки при цьому руйнуються, а аміногрупи амінокислот, з яких побудовані білки, перетворюються на іони амонію. Визначивши кількість іонів амонію у розчині, що утворилися, визначають загальний вміст білків у харчовому продукті.

Натрій, калій, кальцій та магній у вигляді відповідних сполук споживаються людиною щодено у кількості від 0,5 до 5 г – це макроелементи. Натрію ми споживаємо більше ніж потрібно, звикнувши додавати NaCl під час приготування їжі. Тому дуже важливо врівноважувати це споживанням продуктів, багатих на калій, оскільки саме іони натрію і калію у певному співвідношенні підтримують осмотичну рівновагу в організмі людини і регулюють водний обмін. Кальцій потрібен дітям, у яких формуються кістки, і дорослим, оскільки він має протизапальні властивості і виконує багато інших функцій в організмі. Магній нормалізує діяльність нервової системи, знімає спазми, розширює судини та має інші важливі властивості.

Ферум, кобальт, манган, купрум, цинк, нікель, хром належать до мікроелементів. Їхня кількість у харчових продуктах, що споживаюється людиною щоденно, вимірюється у міліграмах. Вони входять до складу багатьох ферментів та інших біологічно активних речовин, які відіграють важливу роль у біохімічних процесах, що відбуваються у живому організмі. Алюміній, станум (олово) і цинкможутьпотрапляти у харчові продукти з поверхніпосуду та технологічного обладнання.Наявністьплюмбуму і кадмію у харчових продуктах є показникамиїх техногенногозабруднення.Їхприсутність постійно контролюється методами аналітичної хімії.Солі барію отруйні і небезпечні для людини, але вони часто використовуються як важливий аналітичний реактив.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]