Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_mova.docx
Скачиваний:
180
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
278.36 Кб
Скачать

Блок завдань і питань для самоконтролю

    1. Які принципи покладено в основу української орфографії?

    2. Назвіть усі випадки чергування приголосних в іменниках і дієсловах.

    3. Доведіть або спростуйте твердження: в українській мові в усіх словах за збігу приголосних в основі слова відбувається спрощення.

    4. Сформулюйте основні правила, коли у словах ставиться апостроф.

    5. Сформулюйте основні правила вживання м’якого знака в українській мові.

    6. Поясніть причини подовження й подвоєння літер.

    7. Назвіть умови, за яких подовження приголосних не відбувається.

    8. Що таке милозвучність? Які засоби милозвучності ви знаєте?

    9. У словах іншомовного походження схарактеризуйте правила:

-написання и;

-написання і;

-написання е, є;

-подовження й подвоєння букв на позначення приголосних звуків;

-написання м’якого знака;

-написання апострофа.

11. Окресліть правила переносу слів.

Література

1. Великий зведений орфографічний словник сучасної української лексики / уклад. і голов. ред. В.Т.Бусел. – К. ; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2003. – 896 с.

2. Головащук І.С. Словник-довідник з правопису та слововживання / І. С. Головащук. – К. : Наук. думка, 1989. – 832 с.

3. Терещенко В. М. Ділова українська мова. Збірник контрольних завдань для студентів нефілологічних спеціальностей вищих навчальних закладів / В. М. Терещенко, О. С. Черемська, О. В. Ткач. – Х. : ХДПУ, 2004. – 195 с.

4. Український правопис / НАН України ; Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні ; Інститут української мови. – [Стереотип. вид.]. – К. : Наук. думка, 2008. – 288 с.

Практичне заняття 3

Шляхи збагачення лексичного запасу фахівця

План

  1. Поняття «лексика» та «лексикологія».

  2. Слово та його значення. Однозначні й багатозначні слова.

  3. Синоніми. Антоніми. Омоніми. Пароніми.

Блок завдань

Лексикологія (від гр. Iexikon – словник + Іоgоs – учення) – це розділ науки про мову, який вивчає словниковий склад мови, або лексику. Предметом розгляду лексикології є слово. Слово – це найменша самостійна одиниця мови. Ознаки слова:

  • кожне слово має фонетичну оформленість;

  • слова мають певне значення;

  • кожне слово належить до якоїсь частини мови;

  • слова – це відтворювані одиниці: ми їх не утворюємо кожного разу, а відтворюємо.

Слова можуть бути:

Однозначні – слова, які мають одне значення.Це найчастіше власні назви, назви конкретних понять та терміни: Буг, Київ, Говерла, парта, тролейбус, підручник, ямб, косинус, суфікс.

Багатозначні – слова, які мають кілька значень: гардероб – це 1) шафа для одягу; 2) приміщення у громадському будинку, де зберігається верхній одяг; роздягальня; 3) увесь одяг однієї людини (переносне).

У багатозначних слів розрізняють значення:

Пряме – основне, головне, первинне значення слова.

Переносне значення виникає шляхом переносу назв з одного явища дійсності на інше за подібністю, спільністю їхніх ознак: пор.: Сім'я вечеря коло хати (Т. Шевченко) і Земля повечеряла сонцем (М. Коцюбинський). Різновидами переносного значення слова є метафора, метонімія та синекдоха.

Вправа 1. Знайдіть і підкресліть у рядках зайві слова. Що об’єднує кожну групу слів? Зверніть увагу на лексичне значення слів.

  1. Розмовляти, гомоніти, бурмотіти, змовчати, шепотіти, теревенити.

  2. Коса, кран, мати, ніс, голова, три, деркач, замок, образ.

  3. Обмолот, штрек, вуглекомбайн, кубрик, норд-вест, альтернатива.

  4. Петренко, Альпи, Вінниця, гори, Буг, Уладівка, Чорне море.

  5. Акт, доручення, заява, старт, наказ, резолюція, звіт, квитанція.

Ключ. З підкреслених слів випишіть другу від початку літеру й прочитайте відгадку до загадки: «Сам худ, а голова з пуд».

Вправа 2. Згрупуйте слова у дві колонки. За якою ознакою ви це зробите? (Беріть до уваги те, що слова можуть мати кілька значень).

Підбирати, літати, синоніми, оригінал, мазати, феодалізм, нюанс, лист, історіографія, голова, пейзаж, плазма, певний, митниця, кухар, орда, підчепити, тиснути, овочі, омоніми, корінь, лебідь.

Ключ. Підкресліть четверту від початку літеру у виписаних словах і дізнаєтесь, яка ознака об’єднує кожну групу слів.

Вправа 3. Порівняйте значення поданих українських слів із подібними (співзвучними) в російській.

Вродливий, язик, любов, неділя, місяць, музика, луна, гарбуз, злодій, краватка, хвіртка, вдача, лишатися, уклонитися, наглий, лихий.

Вправа 4. Замініть слова, ужиті в невластивому значенні.

1. Цей спеціаліст може виступити в амплуа посередника прирозв’язанні конфлікту. 2. Ці методи господарювання сприяли втратівиробництва в якості й асортименті продукції. 3. Ломка податковихпут дала свої відчутні результати вже в найближчі роки. 4. Економічнонеповноцінним видається реалізувати товар за вже усталеними цінами. 5. Слід зазначити нетотожність управлінських рішень нинішнійкризовій ситуації. 6. У цей період було створено масову кількість інноваційних форм. 7. У міру відносного насичення найпростіших потребу їжі, одязі, житлі на перше місце виходять потреби в самореалізації,творчості, визнанні колег і т. п. 8. Ці фактори вже не можуть мотивувати працівників на підвищення продуктивності праці.

Відношення слів

Омоніми – це слова, однакові за звучанням, але різні за значенням: люлька1– прилад для паління тютюну; люлька2– те саме, що колиска.

омоформи — слова різних частин мови, що однаково пишуться і звучать тільки в певній граматичній формі: мати (іменник) і мати (інфінітив); мила (прикметник жіночого роду) і мила (дієслово минулого часу);

омофони — це слова, які пишуться по-різному, але вимовляються однаково: навіз (дієслово минулого часу) і на віз (прийменник з іменником); по нашому (прийменник із займенником) і по-нашому (прислівник); мине (дієслово) і мене (займенник);

омографи— це слова, однакові за написанням, але різні за вимовою: приклад, приклад; дорога і дорога.

Синоніми — це слова, різні за звучанням інаписанням, але однакові або близькі за значенням: сміливий відважний, хоробрий, безстрашний; говорити казати, мовити, ректи, пащекувати; робота праця, труд.

Синоніми об'єднують у синонімічні ряди, які містять слова однієї частини мови: повідомлення,звістка, вістка, вість, інформація, інформування, поголоска,реляція, повістка, оповіщення, доповідь, відчит,реферат,рапорт, донесення,депеша,бюлетень

Абсолютні синоніми, або повні синоніми, –слова, які повністю рівнозначні й не різняться сферою вживання, стилістичною маркованістю тощо, наприклад: менеджмент – управління, мовознавстволінгвістика, родинасім’я, біографіяжиттєпис, століттясторіччя, алфавітазбука абетка, коаліціяоб’єднання, консенсуспорозуміння

Неповні синоніми – це слова, які схожі за значенням, але мають відмінності у сферах уживання, в емоційному забарвленні, у поширеності на певних територіях тощо: говоритиказатипромовлятибалакатибазікатипатякатитеревенитибурмотатибурмотітимимрититорохтітитріщатисипати (словами) – цокотіти

Ідеографічні синоніми – це слова, різниця між якими полягає в наявності певного значеннєвого відтінку, наприклад: говорити означає «висловлювати свої думки, повідомляти про щось», а промовляти – наголошує на способі говоріння (чітко говорити).

Стилістичні синоніми – це слова, які різняться сферою вживання та емоційно-оцінним забарвленням: записка - цидулка. У діловому мовленні такі синоніми не використовуються.

Загальномовні синоніми – це такі слова, які сприймаються будь-ким у будь-якій мовленнєвій ситуації як синоніми.

Контекстуальні, або ситуативні, синоніми – це слова, які набувають значеннєвої близькості лише в певному контексті (тексті) або ситуації спілкування, наприклад: Ліс обгортав їх, холодний, сумний, мовчазний (М. Коцюбинський).

Антоніми (від грецького префікса άντι…, який означає «протилежність, протидія», та őνυμα, őνομα – «ім’я, назва») – це найчастіше слова, об’єднані певною значеннєвою спільністю, тобто родовою приналежністю, але максимально протиставлені за значенням, тобто протилежні за видовою ознакою, наприклад: добрийпоганий, морозспека, другворог, живиймертвий, починатикінчати, віддо, туттам

Антоніми-евфемізми – слова, уживані з метою заміни слів, які викликають негативні асоціації й оцінки: літній замість старий, подяка замість хабар, дипломат замість хитрун.

Антоними-конверсиви – слова, що виражають одну ситуацію об’єктивної дійсності з різних позицій завдяки надаванню одному з компонентів статусу вихідного: давати братии, вручати -- приймати, здавати (квартиру) -- наймати, попередник -- послідовник тощо.Олександр дав книгу Дмитрові - Дмитро взяв книгу в Олександра; Професор приймає заліку стажиста - Стажист складає залік професору.

Енантіосеміяґрунтується на протилежності значень всередині того самого слова і знаходить зовнішнє вираження в контексті, у характері синтаксичних і лексичних зв'язків слова, зокрема в його протилежних значеннях, з іншими словами (напр.: позичити (комусь) гроші«дати в борг»позичити (у когось) гроші«взяти в борг»;

слава«визнання заслуг, загальне схвалення» слава«осуд, ганьба».

Редактор переглянув ці рядки; Я прослухавдивертисмент; Оратор обмовився…

Пароніми слова, досить близькі за звуковим складом і звучанням, але різні за значенням: дільниця(адміністративно-територіальна або виробнича одиниця)ділянка(земельна площа, сфера діяльності); танк(бойова машина)танкер(судно); ефектний(вражаючий)ефективний(з позитивними наслідками); дефектний(зіпсований, з дефектом)дефективний(ненормальний, із психічними або фізичними вадами); компанія(товариство)кампанія(сукупність заходів); ступінь(міра інтенсивності, вчене звання) степінь(добуток однакових співмножників); талан(доля) талант(обдарування); гамувати(заспокоювати, приборкувати)тамувати(задовольняти потребу в чомусь,стримувати).

синонімічні:повідь повінь, крапля капля, слимак слизняк, привабливий принадливий, хиткий хибкий, плоский плаский, барабанити тарабанити, притаїтися причаїтися, рипіти скрипіти, радити раяти;

антонімічні: прогрес регрес, експорт імпорт, еміграція імміграція, густо пусто;

семантично близькі: крикливий(який багато й часто кричить; схильний часто кричати; галасливий)кричущий(який викликає крайнє незадоволення, обурення; церемонний(манірний, проханий)церемоніальний(урочистий, за певним розпорядком); цегельний(призначений для виробництва цегли)цегляний(зроблений з цегли);

семантично різні:газ(речовина, здатна поширюватися в усьому доступному для неї просторі, рівномірно заповнюючи його)гас(горюча рідина, продукт перегонки нафти); глуз(глузування)глузд(розум); орден(почесна відзнака, нагорода за військові, трудові або інші заслуги)ордер(письмове розпорядження, документ на одержання або видачу чого-небудь); дипломат(службова особа, яка має урядові повноваження для зносин з іншими державами)дипломант(1. студент або учень середнього спеціального навчального закладу, який працює над дипломним проектом, дипломною роботою, 2. особа, відзначена дипломом за видатні успіхи в якій-небудь галузі); ефект(сильне враження, викликане ким-, чим-небудь)афект (стан дуже великого, але короткочасного нервового збудження).

Вправа 5. Замініть слово чистий синонімами.

Чисте небо, чиста вода, чисте повітря, чистий сніг, чисті руки, чиста совість, чисті помисли.

Вправа 6. Запропонуйте українські відповідники до слів.

Інспірація, реформувати, ліцензія, девальвація, експерт, формуляр, преамбула, превалювати, консультація, прогрес, альтернатива, директива, експлуатація, диференціація, дебати, аргумент, експеримент, пріоритет, стимул, компенсація, авторитет, ідентичний, аванс, безапеляційно.

Вправа 7. Поясніть різницю в значеннях синонімів, уведіть слова в речення.

Замісник, заступник; суспільний, громадський; квиток, білет; скоро, швидко; тепер, зараз, нині, сьогодні; наступний, подальший; запитання, питання; спиратися, опиратися; положення, становище, стан; багато, чимало,; загальний, спільний; закінчити, завершити; екземпляр, примірник.

Вправа 8. Доберіть антоніми до слів. Якщо слово має декілька значень, – то до кожного зі значень.

Складати, холостий, зайнятий, живий, експорт, старт, підступний, кидати, домінувати.

Вправа 9. Утворіть словосполучення або речення, у яких подані слова виступали б омонімами.

Заговорити, передати, ціна, перекласти, такса, складати, карати, біль, ставка, донести, акція, порушення, замок, посів, вал, здавати, клуб.

Вправа 10. З’ясуйте значення паронімів, увівши їх у речення.

Визначити, відзначити, зазначити; корисний, корисливий; класний, класовий, класичний; адресат, адресант; організаторський, організаційний, організований; книга, книжка; зачитати, прочитати; ознайомити, познайомити; дилема, проблема; економічний, економний; комунікабельний, комунікаційний, комунікативний; офіційний, офіціальний, офіціозний; професіональний, професійний; тактовний, тактичний; виборний, виборчий; виключно, винятково; дільниця, ділянка; особистий, особовий; додержуватися, додержувати; дипломат, дипломант, дипломник; уява, уявлення, військовий, воєнний, чисельний, численний; кампанія, компанія; факт, фактаж, фактор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]