Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

IkursIn18 / Практична4 психо

.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
24.86 Кб
Скачать

Практична № 4 «Увага»

1 Увага - необхідна умова ефективності усіх видів діяльності людини. На відміну від пізнавальних процесів, увага свого особливого змісту не має, воно - динамічна сторона усіх пізнавальних процесів, їх умова і спосіб регулювання.

Увага - це спрямованість і зосередженість свідомості, припускаюче підвищення рівня сенсорної, інтелектуальної або рухової активності індивіда.

Спрямованість і зосередженість - це якості уваги. Залежно від об'єкту зосередження виділяють наступні форми прояву уваги : а) сенсорне; б) інтелектуальне; в) моторне (рухове). Нині найбільш вивчена сенсорна увага: зорове і слухове. Увага сприяє підвищенню ефективності пізнавальних процесів, тому що воно як би проявляється зсередини їх.

Функції уваги.

1. Активізує потрібні і гальмує непотрібні в даний момент психічні і фізіологічні процеси.

2. Сприяє організованому і цілеспрямованому відбору інформації, що потрапляє в організм, відповідно до його актуальних потреб.

3. Забезпечує виборчу і тривалу зосередженість психічної активності на одному і тому ж об'єкті або виді діяльності.

2 Фізіологічні основи уваги

Фізіологічною основою уваги є механізм взаємодії основних нервових процесів - гальмування і збудження, що протікають у корі головного мозку. При уваги в полі ясного усвідомлення виділяється предмет (об'єкт) з безлічі інших предметів, що оточують людину, а інші предмети являють собою загальний фон сприйняття. Фізіологічно це значить, що порушуються одні нервові центри і гальмуються інші, діє встановлений Ч. Шеррингтоном і широко використаний І.П. Павловим закон індукції нервових процесів, згідно з яким процеси збудження, що виникає в одних ділянках кори головного мозку, викликають процеси гальмування інших ділянок мозку. Утворився центр порушення домінує (переважає) над усіма іншими, і його називають домінантою (або оптимальним осередком порушення). Цим створюються такі умови, при яких усувається вплив сторонніх подразників, так як їх сигнали потрапляють на загальмовані ділянки кори головного мозку. Осередок оптимального збудження переміщається по корі головного, що створює умови для кращого пізнання і вивчення предмета.

3 Розглянемо основні види уваги.

1. Природне дане людині з народження у вигляді природженої здатності вибірково реагувати на ті або інші зовнішні або внутрішні стимули, що несуть в собі елементи новизни. Основний механізм такої уваги - орієнтовний рефлекс.

2. Соціально-обумовлена увага складається прижиттєво в результаті навчання і виховання, пов'язано з вольовою регуляцією поведінки.

3. Безпосередня увага не управляється нічим, окрім того об'єкту, на який воно спрямоване і який відповідає актуальним інтересам і потребам людини.

4. Опосередкована увага регулюється за допомогою спеціальних засобів, наприклад, жестів, слів, вказівних знаків, предметів.

5. Чуттєве пов'язане з емоціями і виборчою роботою органів чуття. У центрі свідомості знаходиться яке-небудь чуттєве враження.

6. Інтелектуальне, пов'язано в основному із зосередженістю і спрямованістю думки. Тут об'єктом інтересу є думка.

7. Мимовільне.

8. Довільне.

9. Послепроизвольное.

Мимовільна увага виникає і підтримується незалежно від свідомих намірів і цілей людини. Виникнення мимовільної уваги визначається фізичними, психофізіологічними і психічними чинниками. Основні умови його виникнення - якості подразників і головним чином їх новизна для суб'єкта. Новизна полягає: в появі якогось подразника; у зміні його фізичних властивостей, в послабленні або припиненні їх дій; у відсутності знайомих подразників, їх переміщенні. Рухомі предмети зазвичай привертають увагу. Увага викликає усе незвичайне. Увагу привертають сильні подразники: гучні звуки, яскраве світло і фарби, різкий запах. Значення має контраст.  Мимовільну увагу викликають подразники, відповідні потребам індивіда, значущі для нього. Мимовільна увага пов'язана із загальною спрямованістю особи (його інтересами).

Мимовільна увага виникає без яких-небудь вольових зусиль з боку суб'єкта. Його основна функція - швидка і правильна орієнтація в умовах середовища, що постійно міняються.

Довільна увага - це зосередження, що свідомо направляється і регульоване. Довільна увага розвивається на основі мимовільної. Ці види уваги можуть тому розглядатися і як рівні уваги. Кожна з форм уваги може проявлятися на різних рівнях.

Довільна увага виникає, якщо в діяльності людина ставить перед собою певне завдання і свідомо виробляє програму дій. Тут вимагається зусилля волі. Основною функцією довільної уваги є активне регулювання протікання психічних процесів. Завдяки ньому людина здатна витягати з пам'яті потрібні відомості, здійснювати завдання, що виникають в діяльності.

Поняття "Послепроизвольное увага" ввів Н.Ф.Добрынин. Воно виникає, якщо в цілеспрямованій діяльності для особи цікавим і значущим стають не лише результат, але і сам процес діяльності, його зміст. Діяльність так захоплює людину, що йому не вимагається помітних вольових зусиль для підтримки уваги.

Його відмінність від довільного - з'являється услід за ним і не вимагає вольових зусиль. Відмінність від мимовільного в тому, що пов'язано зі свідомо поставленою метою і не викликається безпосередньо подразниками.

4 Властивості уваги: зосередженість або концентрація уваги, стійкість, переключення, обсяг.

Зосередження уваги – це головна її особливість. Вона виявляється в мірі інтенсивності зосередженості на предметі розумової або фізичної діяльності.

Стійкість уваги – характеризується тривалістю зосередження на об`єктах діяльності. Стійкість, як і зосередженість, залежить від сили або інтенсивності збудження, що забезпечується і силою впливу об’єтів діяльності, і індивідуальними можливостями особистості, важливістю для неї діяльності, зацікавленням нею.

Переключення уваги – навмисне перенесення уваги з одного предмета на інший, якщо цього вимагає діяльність.

Обсяг уваги – це така кількість об’єктів, які можуть бути охоплені увагою і сприйняті в найкоротший час. За цією ознакою увага може бути вузькою та широкою. Існує певна закономірність, згідно з якою людина може тримати в полі своєї уваги 5 – 9 об’єктів.

Соседние файлы в папке IkursIn18