Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

IkursIn18 / 1

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
26.37 Кб
Скачать

1  Роль білків, жирів, вуглеводів, води, вітамінів у харчуванні

Білки - ось справжній "будівельний матеріал" для утворення, росту, розвитку і відновлення всіх тканин твого організму. Білки бувають тваринного походження (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця) і рослинного (квасоля, горох, гриби). Надходячи в організм з їжею, білки спочатку розщеплюються до амінокислот, яких існує 20, причому 8 з них не синтезуються в організмі й тому дістали назву незамінних. Нестача будь-якої з них призводить до розвитку захворювання.

Вуглеводи - джерело енергії для твого тіла. Їх поділяють на незасвоювані й засвоювані. Перші відомі тобі як "корисні". Це клітковина та рослинні волокна. У великій кількості вони містяться в овочах, зелені, фруктах і ягодах, бобових, крупах (гречана, вівсяна, перлова, ячмінна), хлібі з висівками та виробах із борошна грубого помолу. Засвоювані вуглеводи, тобто "шкідливі", - це звичайний цукор, крохмаль тощо.

Жири бувають тваринного і рослинного походження. Зрозуміло, що перші містяться у вершковому маслі, смальці, жирному м’ясі, усіх сортах ковбас, салі. Так от, саме вони вважаються шкідливими. Чому? Просто холестерин, яким вони багаті, розглядається сьогодні вченими як причина розвитку низки захворювань, зокрема атеросклерозу. Рослинними жирами багаті олія, горіхи, оливки.

Вітаміни незамінні в харчуванні, але не є джерелом енергії. Це своєрідні прискорювачі всіх обмінних процесів. Вони надходять лише з їжею і не синтезуються (за винятком деяких) в організмі. Прийнято поділяти всі вітаміни на водо- (А, D, Е, К) та жиророзчинні (вітаміни групи В, РР, фолієва кислота, вітамін С).

Вода є універсальним розчинником. Вона бере участь у процесі регулювання всіх функцій організму. Завдяки достатній кількості води забезпечується доступ переносите водою елементів (поживних і хімічних речовин, гормонів) до найбільш важливих органів. Досягаючи зневоднених клітин, вода запускає життєво важливі хімічні і фізичні процеси.

Вода знижує апетит і сприяє спалюванню накопичених в організмі жирів. Доведено, що нестача її в організмі призводить до збільшення запасів жиру організмом, і навпаки - достатня кількість води допомагає організму знизити такі запаси. Це пояснюється тим, що вода забезпечує нормальну роботу нирок. Її нестача призводить до того, що нирки не справляються зі своєю роботою з переробки певних продуктів і частина з них викидається в печінку. 

2

Біоритмологія - вивчення періодів активності і пасивності процесів, що протікають в людському організмі. Все живе на землі постійно знаходиться під впливом потоків космічної енергії, що надходить до нас від сусідніх космічних тіл. Земля обертається навколо своєї осі - з періодом близько 24 год і навколо Сонця - з періодом близько 1 г, Місяць навколо Землі - з періодом близько 28 днів. Всі планети Сонячної системи обертаються навколо Сонця, періодично наближаючись і віддаляючись від Землі. Все живе розвивається згідно з цими коливаннями космічних сил. Причому за величезний проміжок часу існування життя на Землі утвердилися певні цикли явищ, точно і періодично повторювані в часі і просторі.

3

Десинхроноз — стан людини, що виникає в результаті пересікання декількох часових поясів на реактивному літакуі, таким чином, утворення десинхронізації біологічних ритмів. Десинхроноз також може виникати в результаті праці у різні зміни та переходу на літній або зимовий час

4

5

Гіппократ надавав використанню рослин з лікувальною та профілактичною метою. В творах Гіппократа описано 236 видів рослин, які він рекомендував для своїх пацієнтів. Він пропонував використовувати все, що корисно на основі способу життя людей. Це важливе положення вчення Гіппократа є одним із головних принципів сучасної валеології.

Гіппократ є засновником гуморальної теорії здоров'я, згідно якої всі хвороби виникають від неправильного змішування в організмі чотирьох започаткувань, які створюють йогоземлі, води, повітря і вогню.

Демокріт вважав, що кожна людина може прожити щасливе життя, якщо буде жити відповідно своїй природі, дотримуватись чуття міри. Існує лише один богзнання, і лише один дияволне освіченість, так думав Демокріт.

Інший давньогрецький вчений Аристотель вчив, що здоров'я людини залежить від розміщення щільних і неподільних частин, з яких складається організм. На основі своїх міркувань Аристотель створив солідарну теорію здоров'я.

6

7

Девіантна поведінка (від лат. deviatio — відхилення) — система дій і вчинків людей, соціальних груп, що суперечать соціальним нормам або визнаним у суспільстві шаблонам і стандартам поведінки.

Девіантна поведінка — це поведінка з відхиленнями. Психологи розглядають девіантність як поведінку, що знаходиться на межі правової та деліквентної (кримінальної, яка має ознаки злочину). Дітей, яким притаманні відхилення поведінкових реакцій, називають по-різному: недисципліновані, педагогічно або соціально запущені, важкі діти, важковиховувані, схильні до правопорушень, девіантні підлітки тощо.

Тому у дослідженнях девіантної поведінки особливу увагу приділяють вивченню:

• мотивів, причин і умов, що сприяють її виникненню та розвитку;

• можливостей попередження та подолання;

• загальних і індивідуальних особливостей проявів дефектів правової та моральної свідомості;

• змісту потреб особистості;

• особливостей характеру, емоційно-вольової сфери, що призводять до виникнення девіантної поведінки.

Багатогранність проявів девіантної поведінки, її висока суспільна значущість зумовили дослідницький і практичний інтерес до поведінки, що має відхилення з боку різних наук, у межах різних шкіл і напрямів. Крім розбіжностей у межах різних наук, існували різні підходи, зумовлені пануючими в суспільстві відносинами. Так, за радянської доби типовим було звуження сфери вивчення девіантної поведінки межами підліткового віку, коли вчинки з відхиленнями тлумачились як прояви "хвороби росту", які особистість за допомогою сім'ї, вчителів і громадських організацій повинна була "перерости". Після досягнення паспортного віку девіантна поведінка переважно розглядалась з використанням апарату криміналістики.

8

Порушення зору і постави, нервово-психічні розлади та захворювання кишково-шлункового тракту – такий "букет" отримують деякі діти разом з атестатом про середню освіту. Медики, батьки, педагоги серйозно стурбовані тим, що за останні роки здоров’я школярів відчутно погіршилося. Так, дані, наведені Головним управлінням освіти і науки облдержадміністрації, шокували учасників учительсько-батьківської конференції "Здоров’я дітей – здоров’я нації". Якщо серед першокласників реєструється більше третини здорових дітей, то в 11-му класі їх уже менше 6 відсотків. І хоч дослідження базувалися на результатах медоглядів минулого навчального року, сьогодні картина докорінно не змінилася. Цікаве спостереження зробили лікарі: чим доросліша дитина, тим рідше батьки водять її до педіатра. Лише одиниці матусь і татусів виконують рекомендації лікарів і приводять своїх чад на загальні медогляди, особливо, якщо ті не мають скарг на здоров’я або встановленого діагнозу. А тим часом хвороби можуть мати прихований характер. Це підтверджують результати шкільних медоглядів. Близько 60% обстежених дітей мали певні проблеми зі здоров’ям.

Соседние файлы в папке IkursIn18