Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IkursIn18 / Тема1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
26.93 Кб
Скачать

Тема: Вплив наркотиків на народження майбутньої дитини

Вступ

Проблема наркоманії нині є однією з найактуальніших в усьому світі. Це зумо­влено як зростанням частоти даної пато­логії, особливо серед молоді, так і низькою ефек­тивністю запропонованих лікувально-профілактичних заходів.

Нині жінки складають 20—25 % усіх хворих на наркоманію у світі. Серед тих, хто зловживають наркотиками, висока частка при­падає на жінок дітородного віку та вагітних.

За даними Національного інституту зловживання наркотиками (США), 30% жінок віком 18—34 роки вживали наркотики про­тягом року, а 18 % — протягом місяця, який передував обсте­женню.

Останнім часом відмічається збільшення частоти випадків та потяжчання клінічної картини наркоманії у більшості країн, а також змі­на форми вживання наркотиків: частішає приймання кількох наркоти­ків або поєднання їх з алкоголем.

В Італії серед 100000 осіб з «феноменом наркотичної залежності» 25% складали жінки дітородного віку. У зв"язку з цим відмічається також збільшення числа дітей, народжених матерями-наркоманками. Частота народження таких дітей 1977 року не досягала 2: 1000 живо-народжених, а 1984 — уже складала 5,1 : 1000.

Статистичні дані про вживання наркотиків жінками у нашій країні обмежені. У 1988 році на обліку в психоневрологічних диспансерах перебувало 69600 хворих на наркоманію та токсикоманію, що складало 24,3 на 100 000 населення. Осіб, що експериментують наркотики, було 25,7 на 100000. За даними відділу статистики МОЗ України на 1 січня 1997 року зареєстровано 64 тис. хворих на наркоманію.

Нині дана проблема набула великої гостроти, у зв"язку з чим кожний повинен знати про вплив наркотиків на здоров’я людини, а особливо жінки, як майбутньої матері.

Розділ і.Вплив наркотиків на народження майбутньої дитини

Обстеження 4 мільйонів вагітних та породіль в США показало, що 7% з них зловжи­вали забороненими наркотичними препаратами чи ліками з немедичною метою. На жаль, ця пробле­ма повною мірою стосується й України. У 1996 р. в Україні було зареєстровано 54 тисячі хворих у 2-3 стадії наркоманії. За оцінками фахівців, упродовж кількох років їх число мало зрости до 400-600 тисяч. Дані Одеського обласного наркологічного дис­пансеру свідчать, що жінки становлять 25% серед хворих на наркоманію, 89% з них молодші 30 років. Аналіз медичної документації пологового будин­ку № 5 м. Одеси за період 1993-1997 рр. виявив збільшення кількості вагітних жінок, хворих на наркоманію, майже в 6 разів. У 1997 р. вони склада­ли понад 1% від усієї кількості породіль, і цей показ­ник має тенденцію до подальшого збільшення. Слід відмітити, що отримані дані стосуються лише жінок з вираженою психофізичною залежністю. Вагітні, котрі вживають наркотичні препарати епізодично, застосовують інгаляційні або таблетовані форми, при відсутності скринінгових систем на метаболіти наркотиків не потрапляють у коло уваги спеціалістів. Таким чином, можна припустити, що дійсний відсоток вагітних з цією патологією буде значно більшим.

Найчастішими ускладненнями вагітності у жінок, які зловживають наркотичними речовинами, є: фетоплацентарна недостатність, яка, на погляд деяких спеціалістів, носить первинний характер, та пов’язані з нею внутрішньоутробна гіпоксія та гіпотрофія плода; передчасне переривання вагітності, швидкі пологи внаслідок підвищення тономоторної активності міометрія; перинатальне інфікування ФПК, з розвитком мало- і багатоводдя, передчасним розривом плодових оболонок.

1.1. Особливості стану репродуктивної системи у жінок,

Хворих на нарко­манію

Експериментальні дослідження з метою з"ясування впливу наркотичних речовин на репродуктивну функцію проводились ще у 50-х роках. Так, 1955 року встановлено, що морфін блокує овуляцію у щурів. Тривале введення його викликає структурні зміни в яєчниках, передміхуровій залозі, сім"яних міхурках, крім того, відбувається зниження рівня тестостерону в крові.

Основні перспективи у розвитку цього напряму в науці з"явилися у 70-х роках після відкриття нового класу біологічно активних сполук пептидного походження — ендогенних опіоїдних пептидів, здатних зв"язуватися з ошатними рецепторами мозку.

Нині дослідження у цьому плані розширені й доповнені новими відомостями щодо питань спільності походження ендогенних морфіноподібних сполук і тропних гормонів гіпофізу, а також їх функціональної взаєморегуляції.

Виявлено, що повторне введення опіатів самцям щурів викликає атрофію статевих залоз та зниження секреторної активності. Паралельно спостерігається зменшення вмісту тестостерону, лютеїнізуючого гормону в крові, при цьому коливань кількості фолікулостимулюючого гормону не відбувається. Ці ефекти наркотиків реєструвалися і при їх одноразовому введенні.

Дослідження щодо впливу наркотичних речовин на репродуктивну функцію жінок є незначними як у вітчизняній, так і в зарубіжній літературі.

Смертність новонароджених, матері котрих вживали наркотики під час вагітності, є дуже високою при героїновій (75%) та метадоновій (82%) наркотичній залежності. З героїновою наркоманією пов"язана підвищена частота викиднів, відшарування плаценти, хоріоамніоніт, плацентарна недостатність, прееклампсія, еклампсія, передчасний розрив плодового міхура та передчасні пологи .

Крім акушерської патології, частота соматичних захворювань підвищена, причому таких, як астенія, бактеріемія, ендокардити, гострий і хронічний гепатит, гіпертензія, флебіти, хвороби, що передаються статевим шляхом, СНІД тощо.

Дослідження останніх років показали, що жінки, хворі на наркоманію, складають групу високого ризику щодо розвитку соматичної патології: захворювання нирок і сечовивідних шляхів, серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту, а також гінекологічної захворюваності: гіпоменструальний синдром, дисфункціональні маткові кровотечі, аменорея і порушення репродуктивної функції (неплідність, невиношування і недоношування). При цьому гіпоменструальний синдром і аменорея починають розвиватися на найранніх етапах захворювання упродовж року.

Ці зміни виникають через рік від початку регулярного приймання наркотиків і прогресують надалі.

Проблема стану репродуктивної системи у хворих на наркоманію є дуже актуальною.

Соседние файлы в папке IkursIn18