Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Re_(Net_temy)_files / ТЕМА 11

.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Система комплексної медико-педагогічної реабілітації дорослих, проведена в умовах стаціонару і розроблена колективом лабораторії патології мовлення під керівництвом Н. Асатіані, мас свої відмінні риси.

В основу даної системи лікування заїкання покладений підхід, розроблений Н. Власовою Курс реабілітації включає комплекс медико-педагогічних заходів, що містять медикаментозний, психотерапевтичний, логопедичний та логоритмічний вплив.

Перед початком курсу лікування проводиться збір анамнезу з цією метою особам із заїканням за місяць розсилаються спеціальні анкети, що дають можливість зібрати попередню інформацію про кожного з них.

При надходженні осіб із заїканням до стаціонару проводиться докладне медичне та логопедичне обстеження, в результаті якого здійснюється диференційована діагностика і визначається план індивідуальної роботи із заїкуватим у рамках комплексного медико-педагогічного методу.

Курс реабілітації в умовах стаціонару триває 45 днів і поділяється на кілька етапів. Підготовчий етап (5-7 днів). На цьому етапі з метою зменшення патологічних навичок у перший тиждень перебування в клініці організується „режим мовчання” і режим „обмеження мовлення”, на фоні яких починають проводити психологічні, психотерапевтичні та логопедичні заняття. Етап активної терапії (20 днів). На цьому етапі проводяться систематичні колективні й індивідуальні заняття з логопедом, спеціалізоване аутогенне тренування, індивідуальна психотерапія, звіти логопеда про роботу з підлітком, його успіхи й труднощі. Батьки повинні знати, які вимоги необхідно пред'являти до мовлення підлітка. Етап активних тренувань (10 днів). На цьому етапі вводяться функціональні тренування, під час яких пацієнти тренують своє мовлення за межами стаціонару (розмова на вулиці з перехожим, по телефону, в магазині тощо). Всі лікувальні впливи спрямовані на реалізацію мовленнєвого спілкування пацієнтів у різних ситуаціях, що ускладнюються. Заключний етап включає підготовку пацієнтів до майбутньої складної для них мовленнєвої ситуації – публічного виступу перед аудиторією, що проводиться у вигляді концертної програми. Усі ланки комплексного лікувально-педагогічного впливу спрямовані на підготовку пацієнтів до цього серйозного мовленнєвого іспиту.

Перед випискою зі стаціонару кожний із фахівців проводить із пацієнтами індивідуальну бесіду, в ході якої даються рекомендації з подальшої самостійної роботи пацієнтів. Логопедична робота, передбачена даною системою, базується на поетапному відпрацюванні різних видів мовлення: разом із логопедом, відображеного, читання віршів і прози, запитально-розповідного та спонтанного.

Проводиться робота з постановки діафрагмального дихання, подовження тривалості фази видиху, розвитку навичок раціональної голосоподачі, артикуляції, розвитку просодичних компонентів мовлення. Важливе місце в системі займає логопедична ритміка. При психотерапевтичному впливі більший акцент робиться на методиках, що стимулюють активність пацієнтів, а саме на раціональній психотерапії та спеціалізованому аутогенному тренуванні.

Ця система передбачає проведення реабілітаційної роботи з урахуванням клінічної різнорідності пацієнтів. Так, з пацієнтами, що страждають невротичною формою заїкання, проводиться масивна психотерапевтична робота, що в процесі логопедичної роботи набуває характеру ускладнених функціональних тренувань поза стінами стаціонару, а в умовах логопедичного кабінету використовується метод моделювання різних ситуацій спілкування.

Для пацієнтів із неврозоподібною формою заїкання основним напрямом логопедичної роботи є нормалізація рухових мовленнєвих стереотипів, розширення словникового запасу та розвиток мовлення як засобу спілкування. Ці пацієнти більшою мірою мають потребу в індивідуальних логопедичних заняттях.

Тож, особливістю даної системи комплексного медико-педагогічного впливу на дорослих осіб із заїканням є обов'язкова диференціація осіб із заїканням із урахуванням клінічної належності, а також застосування всього арсеналу комплексного медико-педагогічного методу психотерапії, лікарської терапії, логопедичних і логоритмічних занять, функціональних тренувань, індивідуальних, групових і колективних занять, лікувальної фізкультури, фізіотерапії і загально зміцнювального лікування.

Особливу систему соціореабілітації осіб із заїканням запропонувала Ю. Некрасова (1985, 1992), вона характеризується цілеспрямованим впливом на особистісні характеристики осіб із заїканням, у ході якого проводиться спостереження за результатами використаних логопсихотерапевтичних впливів, відбувається їх дозування.

Структура системи представлена таким чином: пропедевтичний етап, сеанс емоційно-стресової психотерапії й етап активної логопсихотерапії.

У ході пропедевтичного етапу у заїкуватих формується захопленість майбутньою роботою, відбувається збільшення інтенсивності „позитивних психічних станів”. На другому етапі основним прийомом є сеанс емоційно-стресової психотерапії. У процесі сеансу відбувається посилення негативних проблемних і позитивних оздоровчих психічних станів. Основна мета сеансу – здійснення первинної роботи з початкової реконструкції особистості (М. Дубровський). Сеанс проводиться у складній ситуації публічного виступу. Після сеансу емоційно-стресової терапії у заїкуватих з'являється новий психічний стан, що дозволяє їм з довірою й інтересом включатися в активну логопсихотерапію.

На третьому етапі здійснюється перевиховання особистості особи із заїканням, завдяки використанню бібліотерапії ї і кінезотерапії. У цей період особи із заїканням навчаються навичкам саморегуляції і технікам мовлення. Активно використовується парадоксальна дихальна гімнастика за А. Стрельніковою. Результатом реалізації системи, запропонованої Ю. Некрасовою, є розвиток в осіб із заїканням потреби творчого сприйняття життя, своїх проблем і свого мовлення. У них з'являється можливість самостійно вирішувати свої проблеми, цим досягається основне завдання цієї системи.

Система комплексної реабілітації осіб із заїканням запропонована Л. Арутюнян визначається автором, як комплексна методика стійкої нормалізації мовлення при заїканні. Корекційна робота в руслі цієї методики проводить за трьома напрямами:

1) логопедична робота, спрямована на усунення мовленнєвих судом;

2) психотерапія, спрямована на редукцію почуття тривоги у зв'язку з актом мовлення;

3) психологічна робота, спрямована на усвідомлення свого стану та впевненості у реальній можливості одужання.

Особливістю даної логопедичної методики є синхронізація мовлення з рухами пальців провідної руки, що визначають ритміко-інтонаційний малюнок фрази. Спочатку таке мовлення реалізується в уповільненому темпі, це дозволяє: заїкуватим з перших занять оволодіти мовленням без судомних затинань. Застосування методу синхронізації рухів пальців руки та мовлення в уповільненому темпі дозволяє особам із заїканням з перших занять мати мовлення без судоромних запинок.

На основному етапі реабілітаційної роботи в пацієнтів виробляється нова мовленнєворухова навичка за допомогою синхронізації мовлення з рухами пальців руки. На цьому етапі формується новий психологічний стан, в якому мовлення осіб із заїканням пов'язується з почуттям спокою, правильною інтонацією, мімікою, жестом, упевненою поставою і так далі Новий мовний стереотип зміцнюється у функціональних тренуваннях різного ступеня складності.

Після закінчення основного курсу пацієнти проходять декілька мікрокурсів, в процесі яких відбувається закріплення досягнутих результатів, відбувається поступове збільшення об'єму самостійної роботи над мовою. Метою таких мікрокурсів також є вироблення природної інтонаційно забарвленої мови. Узагальнено системи комплексної реабілітації осіб різного віку із заїканням представлено в табл. 2.2.

Таблиця 2.2.

Комплексні системи реабілітації осіб різного віку із заїканням

з/п

Автор методики

Вік дітей

Зміст методики

1

Н. Власова,

Е. Рау

Діти дошкільного віку

Система мовленнєвих вправ, що ускладнюються залежно від ступеня самостійності мовлення дітей із заїканням

2

Н.Чевельова

Діти дошкільного і молодшого шкільного віку

Система корекційної роботи в процесі ручної діяльності при переході від ситуативного мовлення до контекстного

3

С. Миронова

Діти дошкільного віку

Система послідовних мовленнєвих вправ, що ускладнюються, в процесі проходження різних розділів програми

4.

В.Селіверстов

Діти дошкільного і молодшого шкільного віку, які знаходяться в медичних закладах

Модернізація і одночасне використання різних прийомів логопедичної роботи з дітьми із заїканням. Робота розпочинається з підготовчих вправ на техніку мовлення: дихальних, голосових, артикуляційних. Мовленнєві вправи з корекції заїкання будуються з поступовим ускладненням компонентів мовлення .

5.

Л.Кропівіна

Діти молодшого дошкільного віку

Основними завданнями корекційного впливу є: розвиток загальної, дрібної і артикуляційної моторики, фонаційного дихання, інтонаційної сторони мовлення, розвиток і уточнення словника та граматичних конструкцій, розвиток діалогічного мовлення.

6.

А.Ястребова

Діти молодшого шкільного (1-4 кл)

Розвиток мовленнєвої активності та основних компонентів мовлення у процесі роботи над темпом і плавністю при тісному взаємозв’язку мовленнєвого матеріалу зі змістом програми з рідної мови

7

Методика С.Ляпідевського

Підлітки та дорослі із заїканням

Методика усунення заїкання в умовах медичного стаціонару, включає специальний початковий і заключний інструктаж, максимальне обмеження мовлення (до 14 днів), активну перебудову мовленнєвих навичок, выпускну конференцію.

8

В.Шкловський

Підлітки та дорослі із заїканням

Комплексна система лікування заїкання, що полягає в перебудові патологічних мовленнєвих навичок і порушень стосунків особистості, медикаментозному лікуванні, раціональній психотерапії, диспансеризації и санаторно-курортному лікуванні.

Ю.Некрасова

Підлітки та дорослі із заїканням

Структура системи представлена таким чином: пропедевтичний етап, сеанс емоційно-стресової психотерапії й етап активної логопсихотерапії.

9.

М. Буянов, Г. Драпкін, Є. Богданова, Н. Жихарева

Підлітки та дорослі із заїканням

Запропонована система реабілітації передбачає тісну взаємодію трьох основних напрямків: психотерапевтичного, логопедичного, психологічного – ці впливи проводяться на фоні загальнооздоровчого лікування за допомогою лікарських препаратів, лікувальної фізкультури, фізіотерапії.

10.

Л. Арутюнян

Підлітки та дорослі із заїканням

Корекційна робота в руслі цієї методики проводить за трьома напрямами: логопедична робота, спрямована на усунення мовленнєвих

судом; психотерапія, спрямована на редукцію почуття тривоги у зв'язку з актом мовлення; психологічна робота, спрямована на усвідомлення свого стану та впевненості у реальній можливості одужання.

11.

І.Абелєва,

Л.Голубєва,

А.Евгенова,

Н.Сініцина,

М.Смирнова

Підлітки та дорослі із заїканням

Послідовне ускладнення мовленнєвих завдань при інтенсивному використанні дихальних, голосових, артикуляційних вправ і сугестивних форм психотерапії (імперативне переконання в стані бадьорості, аутотренінг, самопереконання, гіпноз)

12.

Н.Асатіани,

В.Козаков,

Л.Белякова та ін.

Дорослі із заїканням

Подолання заїкання здійснюється з врахуванням нозологічної характеристики різних хворих, медикаментозного, психотерапевтичного, логопедичного та логоритмічного впливу.

На наступних мікрокурсах логопед розвиває навички критичного аналізу власних вчинків, а також можливість справлятися з труднощами. В цілому курс реабілітації, включаючи і мікрокурси, проходить упродовж року. Нові мовленнєві навички багато разів перевіряються в різноманітних ситуаціях. В результаті проведеного курсу в осіб із заїканням встановлюється не лише плавне мовлення, але й зникає стан тривоги, пов'язаний зі страхом мовлення.

Соседние файлы в папке Re_(Net_temy)_files