Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

( Практичні завдання)

● ● ●

1. Назвати три універсальні величини спілкування. Що є найсильнішим компонентом розмови? Що є ознакою сильної, рішучої особистості у вияві цього компоненту розмови? Доведіть чи спростуйте: усмішка повинна відповідати ситуації, а якщо можливо, й визначати її. Що слугує регулятором відносин співрозмовників? Схарактеризувати норми надсимволічного компоненту усного спілкування. Чи вдалося вам зреалізувати усі три універсальні величини спілкування у виступі на державному екзамені?

2. Перекласти російські типові книжні звороти українською мовою. З українськими відповідниками скласти розповідь-мініатюру за професійним спрямуванням: в течение дня, в тот же срок, вход по приглашениям, дать согласие, дружественное отношение, надлежащий вид, принимать участие, приложить усилия ( за необхідності можна продовжити ряд з метою завершення розповіді).

3. Ознайомитися із поданим текстом. Дотримуючись мовних норм, коротко передати його зміст. Розтлумачити подані лексеми ( вітальник, побажання, віншування) та скласти поздоровлення – офіційне, за місцем вашого майбутнього працевлаштування за фахом або особисте, скориставшись необхідною для цього лексикою.

4. Яке слово вибрати: БАЖАТИ чи ЗИЧИТИ? Ознайомитися з текстом, коротко передати його зміст, ілюструючи прикладами сказане. Чи є ці дієслова стилістично рівноправними в офіційно-діловій мові? Який із цих висловів ми можемо вживати без застережень? Навести приклад.

5. Чи однаковими є слова зі спільним старослов’янським коренем благо-? Що об’єднує ці слова? Що їх роз’єднує? Дати відповідь на поставлені питання після ознайомлення з відповідною статтею про слововживання. Навести приклади, пов’язані з вашою особистою благодійністю.

6. За наданими матеріалами прослідкувати формування синонімічного ряду етикетних дієслів: ВИБАЧАТИ – ПРОБАЧАТИ – ПРОЩАТИ – ДАРУВАТИ. Із усталених загальноприйнятих етикетних формул в усній і писемній мові українців скласти синонімічні вирази, що передають у розмові відтінок ввічливості, поваги, доброзичливості.

7. Пояснити семантичні відмінності між словами, наведеними в групах: неординарний – оригінальний; тактовний – тактичний.. Утворити декілька словосполучень, увівши їх до контексту професійного спрямування. Назвати типи словосполучень і види зв’язку в них.

8. Довести чи спростувати: за сучасними синтаксичними нормами прийменникова сполука згідно з керує орудним відмінком іменника, а прийменник відповідно вживається з родовим відмінком іменника у сполученні з прийменником до. Для якого стилю ці складні прийменники є типовими? Чого слід уникати при вживанні цих форм? Навести приклади, увівши їх у відповідний контекст усного професійного спілкування.

9. Утворити словосполучення, скориставшись прикладами: ВЛАСНИЙ – ОСОБИСТИЙ – ОСОБОВИЙ. Які із зазначених слів притаманні діловій мові? Навести приклади відповідних словосполучень. Побудувати правильні вислови і ввести їх у речення: маю ... будинок, маю ... думку, подаю ... приклад, бажаю щастя в ... житті..

10. За поданим матеріалом дати тлумачення слів ЗАВІРЯТИ – ЗАСВІДЧУВАТИ. Які традиційні відтінки у значенні мають ці лексеми? Які вислови з використанням цих слів є досить поширеними в офіційно-діловому спілкуванні? Навести приклади, які б засвідчували чи завіряли елементи ваших професійних устремлінь.

11. Яке із слів ( ЗБІГАТИСЯ – СПІВПАДАТИ ) порушує сучасну лексичну норму? Яке з них є калькою (від фр. kalque – копія ) рос. СОВПАДАТЬ? Яке дієслово в українській мові є його відповідником? Які відтінки значень воно має? Звернувшись за довідками до словника, дібрати приклади, ввівши їх у контекст професійного спрямування ( тема за вибором).

12. Із відродженням української мови бажано відроджувати шанобливі формули звертання: добродію, пане; добродійко, пані; добродії, панове. Яка із форм має виразне забарвлення офіційності? Навести приклади форм звертання до колективу людей, до аудиторії слухачів. Побудувати шанобливі формули звертання до тих, хто зараз поруч із вами.

13. За поданими матеріалами дати тлумачення слів: ПРОФЕСІЯ – СПЕЦІАЛЬНІСТЬ – ФАХ. Відповідно до отриманої інформації навести приклади, які безпосередньо відповідають ( будуть відповідати) вашій професії, вашій спеціальності, вашому фахові.

14. Увести до поданих речень слова-пароніми АДРЕС – АДРЕСА: А ти знаєш його ...? Я проживаю за ... . Він написав ... та прізвище адресата. Звертайтеся за (на) ... . Заяви надсилайте на (за) ... . Якої норми слововживання у поданих прикладах вимагає сучасна українська мова? Що ви знаєте про походження цих слів та функціонування їх в українській мові?

15. Що вивчає лінгвістична наука „ Термінознавство”? Назвіть спеціальні слова чи словосполучення, які є точним позначенням понять однієї чи декількох галузей науки за вашим фахом. Слова введіть у речення ( прості чи складні за своєю структурою – дайте визначення простого і складного речень ). Поясніть уживання в них розділових знаків (2 – 3 приклади).

16. Пояснити семантичні відмінності між словами, наведеними в групах: комунікабельний – комунікаційний – комунікативний; дефект – недолік. Утворити декілька словосполучень, увівши їх до контексту професійного спрямування. Назвати типи словосполучень і види зв’язку в них.

17. Які вимоги висуваються до ділового спілкування? Змоделюйте типову ситуацію ділової телефонної розмови за вашим фахом: а) телефонуєте ви; б) телефонують вам.

18. Довести чи спростувати, що мовний етикет ( сукупність стандартизованих словесних формул, уживаних у стандартних ситуаціях) моделює поведінку людини ─ спонукає її у певній ситуації поводитися у відповідний спосіб. Назвати типові виражальні формули вітання або побажання та змоделювати комунікативну (етикетну) ситуацію (вибір стилю, жанру, мовних засобів ─ довільний).

19. У чому полягає істинне красномовство? Підкріпити свою відповідь висловом французького письменника Ларошфуко. Чи є тотожними поняття: багато говорити і багато сказати? Що є головною складністю в оволодінні усним мовленням і які вимоги ставляться до ділового ( професійного) мовлення?

20. Комунікативні якості мови.Як ви розумієте це поняття? Скориставшись наданими довідковими матеріалами, проілюструйте відповідь власними прикладами. Оберіть із запропонованих текстів той, що максимально, на вашу думку, відповідає зазначеним у довідковому матеріалі стандартам.

21. Розказати про візитну картку як невід’ємний атрибут ділового життя. Які реквізити містить візитна картка? Схарактеризувати декілька різновидів візитних карток (за вибором). Назвати основні правила поводження з візитними картками, обміну ними, супроводу до подарунків, квітів, книг, журналів тощо. Чи можете ви назвати міжнародну символіку надсилання листів за допомогою візитних карток? Запропонуйте приклади. Що знаєте ви про візитні картки, які вручають особисто? 22. Довести чи спростувати: знання правил етикету є підґрунтям для формування іміджу керівника, працівника та закладу чи організації в цілому. Які переваги має бесіда як форма взаємного спілкування? Як правильно побудувати бесіду, від чого залежить її успіх? Побудуйте фрагмент бесіди за професійним спрямуванням.

23. Назвати види ділових бесід. У чому полягає їх ефективність; чим вони зумовлені, на що спрямовані? Яку бесіду можна розглядати як різновид виробничої наради, і що слід пам’ятати при моделюванні ситуації успіху у проведенні такого виду ділових бесід, наприклад, за вашим фахом?

24. Наради є одним із найефективніших способів обговорення актуальних питань і прийняття рішень у всіх сферах громадського і політичного життя. На які види залежно від мети і завдань поділяються ділові наради? Коротко схарактеризуйте їх. Оберіть один із різновидів. Окресліть коло необхідних завдань для успішного проведення наради за професійним спрямуванням.

25. З’ясувати, що виражають подані мовні конструкції. Усно змоделювати мовну ситуацію, у якій можуть бути використані такі мовленнєві вислови ( за необхідності можна перелік продовжити): 1. Скажіть, будь ласка, ... . 2. Дозвольте мені ... . 3. Чи не могли б ви ... . 4. Будьте ласкаві, допоможіть ... . 5. Дозвольте запитати ... . 6. Будьте такі ласкаві, поясніть ... . 7. Чи можу я попросити ...

26. Описати мовні ситуації, що мають відношення до вашого навчання, майбутнього працевлаштування чи роботи за фахом, використовуючи речення з прямою мовою і потрібні формули ввічливості:

1. Ви запізнилися на заняття ( роботу ).

2. Ви не можете підготувати матеріали для звітної доповіді.

27. Передати (одноосібно ) телефонну розмову в особах за 1 – 2 поданими ситуаціями (або запропонувати іншу):

1. Двох однокурсників, один із яких пропустив через хворобу заняття в університеті.

2. Матері ( батька ) з сином ( донькою ), що навчається в іншому місті.

3. Вас як керівника ( за вашим фахом ) з підлеглим, якому було доручено відповідальне завдання.

28. Прочитати вислови. Сформулювати правила, якими потрібно керуватись і які слід пам’ятати. Додайте до висловів такі, що логічно продовжать висловлені думки. Пояснити вживання розділових знаків у поданих реченнях:

1. Мовою не випереджай думку ( Хілон). 2. Бесіду потрібно проводити так, щоб співбесідників із ворогів робити друзями, а не друзів – ворогами ( Піфагор). 3. Влада показує людину ( Піттак). 4. Якщо хочеш, щоб люди йшли за тобою, йди за ними ( Лао-Цзи). 5. Не зневажай ворогами: вони першими помічають твої недоліки ( Антисфен). 6. Мовчи або говори те, що краще мовчання ( Піфагор ). 29. З’ясувати, які норми мовного етикету виражають записані думки: 1. Піфагор застерігав: „ Перш ніж почнеш говорити, дай час дозріти думці під твоїм язиком”. 2. „ Заговори, щоб я тебе побачив”, – писав давньогрецький філософ Сократ. 3. „ З ким доводиться мати справу, – говорив Езоп, –.з тими будь поступливим і чемним”. 4. Давньокитайський філософ V – IV століття до нашої ери Конфуцій говорив: „ Достатньо, щоб слова були змістовними”, – проте іноді цього буває замало.

30. Яких правил слід дотримуватися під час складання тексту документа? Продовжити речення, додати приклади: 1. Правильно і у певній... . 2. Текст викладати від ... .3. Не вживати... . 4. Уживати стійкі... . 5. Уживати синтаксичні конструкції типу: ... . Продовжити думку, скориставшись лексикою професійного спрямування. 6. Дієприслівникові звороти вживати... . 7. Уживати мовні засоби, що відповідають ... . Навести приклади правильного/неправильного слововживання. 8. Уживати прямий порядок слів у реченнях... . 9. Змінювати активну форму дієслова на пасивну ( для чого?). 10. Уживати інфінітивні конструкції (дати визначення інфінітива, інфінітивного речення). 11. У розпорядчих документах слід вживати... . 12. Використовувати скорочення слів, скорочені слова і абревіатури ... . 13. Надавати перевагу простим реченням (дати визначення простого речення). Використовувати форми ввічливості. Наприклад.