Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

(Теоретично-практичні питання)

● ●

1. Автобіографія. Дати визначення. Назвати реквізити. Скласти документ, дотримуючись лаконізму викладу. Схарактеризувати його за рівнем стандартизації. Звернути увагу на оформлення документа та на особливості розміщення його частин на бланку.

2. Резюме. Дати визначення. Назвати реквізити. Яким має бути текст документа? Написати резюме (мета: заміщення вакантної посади за вашим фахом). Визначити, який це документ за: а) призначенням, б) складністю, в) стадіями створення; г) походженням.

3. Характеристика. Дати визначення. Назвати реквізити. Написати характеристику на одного зі студентів вашої групи. Визначити, який це документ за: а) місцем виникнення; б) стадіями створення; в) ступенем гласності; г) призначенням. Назвати основні правила оформлення сторінки.

4. Наказ це розпорядчий документ, який видається.... ( ким?). Що регламентують накази з особового складу? Що пишеться у заголовку такого наказу? За поданим формуляром написати наказ, скориставшись лексикою щодо професійного спрямування. Прокоментувати його.

5. Анотація. Що таке анотація? Які найважливіші питання наводяться в документі? Яке значення мають анотації у фаховій діяльності сучасної людини? Написати анотацію на статтю за професійним спрямуванням (обрану зі зразків самостійно чи запропоновану).

6. Довідка. Назвати різновиди довідок за змістом. Які реквізити має цей документ? Скориставшись лексикою професійного спрямування ( за вашим фахом), скласти довідку на запропонованому бланку. Прокоментувати особливості оформлення цього документа.

7. Доповідна записка. Яка мета написання цього документа? Як оформити його власноруч на чистому аркуші паперу формату А-4? За поданим зразком формуляра та за запропонованим змістом інформації скласти доповідну записку за тематикою вашого фаху.

8. Пояснювальна записка. Для яких документів використовується цей термін? Схарактеризувати документ за ознаками класифікації і групами. Скласти пояснювальну записку ( за фаховим спрямуванням) про порушення виробничої дисципліни.

9. Звіт. Дати визначення. Прокоментувати особливості оформлення статистичних (цифрових) і текстових звітів. Скласти схему звіту у вигляді плану і короткий за обсягом звіт за цим планом про виконання вами громадського доручення за місцем вашого майбутнього працевлаштування.

10. Лист. Дати визначення. Службові листи належать до головних засобів встановлення ... (продовжити речення). Їх основна мета – ... (продовжити думку ). У який спосіб можна прокоментувати сказане стосовно вашої майбутньої спеціальності. Відповідно до яких критеріїв виділяють різновиди службових листів? Навести декілька прикладів. Назвати реквізити та порядок їх оформлення.

11. Лист. Назвати основні правила, які слід засвоїти для оволодіння мистецтвом листування. Записати їх у вигляді плану. Скориставшись викладеними етикетними правилами, написати фрагменти службових ( за професійним спрямуванням) листів, використовуючи типові для них мовні звороти.

12. Оголошення. Дати визначення. Які бувають оголошення за змістом і формою? Які вимоги до змісту оголошень? Які особливості оформлення оголошень? Скласти та прокоментувати написаний вами документ, який би засвідчував вашу приналежність до конкретної спеціальності; пояснити у тексті документа 3 – 5 контрольних орфограм.

13. План. Дати визначення. Назвати різновиди планів за терміном виконання, за формою і структурою. За одним із різновидів плану, що означає порядок розміщення частин якого-небудь викладу, його композицію, скласти план відповіді на одне з питань екзаменаційного білету.

14. Протокол. Дати визначення. За поданим зразком назвати реквізити, схарактеризувати особливості вступної й основної частин тексту документа та правила їх оформлення. Назвати види протоколів за обсягом фіксованої інформації.

15. Витяг з протоколу. Дати визначення. Назвати реквізити. Скласти документ, скориставшись зразком протоколу ( за професійною тематикою). Прокоментувати основні правила оформлення документу на бланку А – 4.

16. Стаття. Схарактеризувати статтю як науковий та публіцистичний твір. На прикладі статті за вашим фахом (вибір довільний) проаналізувати реквізити: а) заголовок; б) текст, що складається з таких частин: ... (яких)? Коротко передати зміст статті. Звернути увагу на використану літературу. Прокоментувати.

17. Стаття. Назвати варіанти оформлення. Від чого залежить оформлення статті? Яким є текст статті, що являє собою окремий розділ у документі або словнику? Назвати реквізити цього різновиду статей. Скориставшись словником, навести декілька прикладів або розказати Статтю 10 Конституції України Закон про мови та прокоментувати сказане у контексті поставлених запитань.

18. Заява. Назвати різновиди заяв відповідно до змісту та структури. Сформулювати визначення документа. Написати заяву на ім’я директора закладу, у якому ви плануєте працювати за фахом, з проханням надати вам матеріальну допомогу; обґрунтувати своє прохання. У якій послідовності рекомендується розміщувати реквізити документа?

19. Прес-реліз. На які види за функціональним призначенням і терміном подання відносно події поділяються прес-релізи? Прокоментувати такі види прес-релізу як анонс, запрошення, інформація, резюме; один із видів представити у контексті фахового спрямування. Яких вимог слід дотримуватись при написанні прес-релізів?

20. Реферат. Назвати обов’язкові реквізити. Як писати реферат? (послідовність складання документа). Які основні відомості містить титульна сторінка? Оформити зразок титульної сторінки. Прокоментувати.

21. Тези. Продовжити речення: Тези – це... У чому полягає особливість їх написання? Назвати реквізити. Прочитати виразно зразок. Додати до переліку слів, які підкреслюють шанобливе ставлення до людей, свої приклади ( за необхідності скористайтесь довідником з культури мови).

22. Конспект. Дати визначення. Як передається зміст першоджерела у конспекті? Назвати реквізити конспекту друкованої праці та прокоментувати зразок конспекту. Назвати основні вимоги до оформлення документа.

23. Телеграма. Які вимоги до тексту телеграми? Назвати різновиди телеграм та їх реквізити. Підготувати до відправлення телеграму на спеціальному бланку, виправивши неясність у поданому за професійним спрямуванням змісті ( заміть крапок скористайтесь необхідною лексемою): Делегація ... виїжджає 20 зустрічайте 24 поїзд 7 вагон ... Оргкомітет.

24. Адреса. Зверніться до матеріалів таблиці „ Реквізити документів та їх оформлення” ( п. 16 – Адресат ). Коротко передайте його зміст. Розтлумачте зміст понять адреса, адресат, адресант. Дайте визначення документа. Назвіть його реквізити. У якій послідовності зазначаються адреси адресата й адресанта? Відтворіть свою відповідь на конверті або листівці.

25. Телефонограма. Факс. Спільне й відмінне? Які правила передачі й нотування телефонограми? Факсу? Які обов’язки покладено на тих, хто прийняв телефонограму? У чому полягає особливість реквізитів факсу? Змоделюйте (письмово або усно за поданим формуляром) віртуальну ситуацію відправлення факсу або телефонограми (за поданим формуляром), скориставшись лексикою професійного спрямування.

26. Акт. Дати визначення документа. З якою метою складаються акти? Які складові частини має текст цього документа? Пояснити правила оформлення реквізитів документа на бланку А – 4.

27. Доручення. Дати визначення документа. За якої умови особисте доручення є юридично правомірним? Які основні відомості містить текст документа? Прокоментувати складене особисте доручення (тематика – фахове спрямування) за реквізитами й правилами їх оформлення.

28. Розписка. Дати визначення документа. За якими реквізитами складається розписка? Як засвідчується підпис особи, що дає розписку? Скласти розписку про отримання грошей чи матеріальних цінностей за місцем вашого навчання чи майбутнього працевлаштування.

29. Список. Дати визначення. З якою метою складається список і у який спосіб? На аркуші формату А-4 скласти список вашої групи з урахуванням правил оформлення сторінки та заголовку до тексту документа.

30. Бібліографія. Різновиди бібліографії. Схарактеризувати призначення кожного з них. Назвати способи розташування бібліографічних відомостей. Прокоментувати правила складання бібліографічного опису на поданому прикладі.

Блок 3. Оволодіння нормами української літературної мови та дотримання вимог культури усного й писемного мовлення