Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

Блок 1. Сучасна українська літературна мова як засіб мовного професійного спілкування і основа мови професійного спілкування

(Теоретичні питання з основних розділів сулм)

1. Який статус має українська мова в нашій державі, в чому він виявляється, якими документами засвідчується? Дати визначення державної мови. Навести кілька висловлювань письменників, учених, відомих політичних діячів про українську мову.

2. Назвати основні функції мови, що мають виразний соціальний характер. Дати коротке тлумачення.

3. Розкрити зміст терміна „ українська літературна мова”. Якими ознаками відрізняється літературна мова від загальнонародної національної? Розповісти про значення творчості І. П. Котляревського та Т. Г. Шевченка в розвитку літературної мови.

4. Назвати найголовніші ознаки літературної мови. Дати визначення мовної норми, назвати різновиди мовних норм; на прикладах проілюструвати вияв кожного з різновидів.

5. Що називається стилістичною диференціацією мови? Дати визначення мовного стилю, обґрунтувати на його основі необхідність мовних стилів, проілюструвати окремі з них ( на вибір).

6. За якими ознаками класифікуються голосні й приголосні звуки? Дати характеристику за класифікаційними таблицями. Навести приклади запису найпростішою фонетичною транскрипцією.

7. Охарактеризувати склад у сучасній українській мові і принципи складоподілу. Наголос. Назвати типи наголосу в українській мові. Інтонація. Що є головними компонентами інтонації?

8. Схарактеризувати орфоепію як розділ мовознавчої науки. Назвати декілька основних правил вимови голосних і приголосних звуків. Навести приклади.

9. Дати визначення поняттям „алфавіт”, „ літера.” Які синонімічні назви існують до них? Назвати всі букви українського алфавіту. Скласти перелік навчальних дисциплін, що вивчаються на вашій спеціальності, записавши їх у алфавітному порядку.

10. Що вивчає лексикологія? З яких наукових дисциплін складається лексикологія в її широкому тлумаченні? Схарактеризувати їх; навести декілька прикладів.

11. Дати визначення омонімів. Назвати різновиди омонімів, що існують у мові. Скориставшись словником ( за необхідності), навести приклади омонімів та ввести їх у речення. Яка роль омонімів у мовленні? Назвати суміжні з омонімією явища. Кожне з них проілюструвати прикладами.

12. На які групи поділяється лексика за соціальною важливістю? Назвати групи слів, що належать до активної та пасивної лексики. Які три ознаки є критеріями основного словникового фонду серед активної лексики? Розкрити зміст понять професіоналізм, діалектизм, екзотизм, жаргонізм, арготизм. Навести приклади.

13. Розглянути подану таблицю. Як членується лексика за стилістичною класифікацією? Для чого потрібно знати стилістичну класифікацію лексики? Навести приклади стилістично нейтральної та стилістично забарвленої лексики.

14. Дати визначення фразеології. Як виникають фразеологізми? У чому полягає національна специфіка фразеології? Навести приклади фразеологізмів, увівши їх до твору-мініатюри з елементами тематики вашого фаху.

15. Які слова називаються синонімами? Навести приклади використання синонімів у професійному мовленні. Схарактеризувати евфемізми як різновиди синонімів. Що може бути причиною введення евфемізму у певний контекст? Назвати приклади, ввести їх у речення.

16. Довести чи спростувати, що антоніми означають протилежні прояви однієї сутності і, отже, заперечуючи, передбачають один одного. Схарактеризувати слова-антоніми. Яка стилістична роль антонімів? Навести приклади діаметрально протилежних проявів якості у ряду, наприклад, прикметників.

17. Що таке лексикографія? Що є предметом теоретичної і практичної лексикографії? На які типи діляться словники? Яка відмінність між енциклопедичними і лінгвістичними словниками? Назвати і схарактеризувати декілька з них ( за вибором).

18. Розкрити значення й дати розуміння понять: графіка, орфографія. На яких принципах правопису базується українська орфографія? Які з них є визначальними для української орфографії? Обґрунтуйте відповідь, проілюструйте прикладами.

19. Назвати морфологічні і неморфологічні способи словотворення. Відповідь проілюструвати прикладами, вівши їх до складу речення (простого неускладненого чи ускладненого; або складного – будь-якого типу).

20. Розглянути класифікаційну таблицю частин мови. Вибрати з-поміж самостійних змінюваних відмінюваних частин мови одну ( вибір довільний). Дати визначення. Схарактеризувати як частину мови, добираючи відповідні приклади за професійним спрямуванням.

21. Дати загальну характеристику іменника як частини мови (категоріальне значення, морфологічні категорії, синтаксичні функції). Довести або спростувати: кожний іменник належить до певної відміни і групи. Навести приклади.

22. Розглянути класифікаційну таблицю частин мови. Серед самостійних змінюваних відмінюваних частин мови вибрати ту, що має ступені порівняння виключно для одного з розрядів; повну (яку?) та коротку форми (наприклад); групу та традиційні граматичні категорії – які? Дати визначення. Схарактеризувати добираючи відповідні приклади.

23. Розглянути класифікаційну таблицю частин мови. Вибрати серед самостійних іменних змінюваних відмінюваних частин мови ту, що у сучасній українській мові належить до одного з чотирьох основних типів відмінювання – нумеративного. Якими різновидами відмінювання представлено цей тип? Навести приклади кожного з них.

24. Серед самостійних змінюваних відмінюваних частин мови вибрати ту, що не називає предмети, їх ознаки і кількість, а лише вказує на них. Дати визначення. На які розряди за значенням, граматичними ознаками поділяється ця частина мови? Навести приклади, склавши з них зв’язний текст будь-якого стилю.

25. Розглянути класифікаційну таблицю частин мови. Вибрати з-поміж самостійних змінюваних дієвідмінюваних частин мови одну ( вибір довільний). Дати визначення. Схарактеризувати як частину мови, добираючи відповідні приклади.

26. Розглянувши класифікаційну таблицю частин мови, вибрати з-поміж них самостійну незмінювану частину мови. Дати визначення. Схарактеризувати як частину мови, добираючи відповідні приклади з тексту за професійним спрямуванням ( текст додається).

27. Чим відрізняються службові ( неповнозначні) частини мови від повнозначних (самостійних)? Яке місце у класифікаційній таблиці частин мови займає прийменник? Дати загальну характеристику прийменників як частини мови. Назвати структурні типи прийменників. Навести приклади, скориставшись текстами за професійним спрямуванням.

28. Дати загальну характеристику сполучників як частини мови, відповісти на питання: що таке сполучник, чому він належить до службових частин мови, яку службову функцію він виконує? Навести приклади, скориставшись текстами за професійним спрямуванням.

29. Яке місце у класифікаційній таблиці частин мови займає частка як частина мови? Дати визначення й загальну характеристику як частини мови. Назвати структурні та функціональні різновиди часток. Вказати на особливості їх вживання та правопису. Навести приклади, скориставшись текстами за професійним спрямуванням.

30. Розглянути класифікаційну таблицю частин мови. Яке місце в системі частин мови займають вигуки? На які групи за значенням вони поділяються? Навести приклади.

Блок 2. Ділові папери як засіб писемної професійної комунікації