Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЯ ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ.docx
Скачиваний:
107
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
15.1 Mб
Скачать

Океани, моря, озера, річки

Озера — це великі заглиблення на поверхні землі, заповнені водою. Зазвичай в озерах міститься прісна вода. Найглибше озеро у світі — Байкал.

У морях, навпаки, вода солона, тому що в ній розчинена сіль. Моря більші за розмірами, ніж озера. Але ще більші за розмірами океани, які вкривають більшу частину земної кулі. На Землі є чотири океани: Тихий океан, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий океан.

В озера, моря й океани можуть впадати річки. Річки відрізняються від озер та морів тим, що вода в них не стоїть на місці, а тече. Кажуть, що у річки є течія. Початком річки може бути джерело, болото, озеро або льодовик у горах. Початок річки називається витік. У річку можуть впадати притоки — інші річки чи струмки.

Заглиблення, по якому тече річка, називається річище, або русло. Місце, де річка впадає в озеро, море або іншу річку, називається гирло.

ПОВІТРЯ

Повітря прозоре й безбарвне. Воно не має запаху й смаку. Можна сказати, що ми не помічаємо його. Але це не означає, що ми не маємо в ньому потреби.

Відомо, що без їжі людина може прожити кілька тижнів. Без води — кілька днів. А от без повітря ми не зможемо прожити й кількох хвилин, адже воно потрібне нам для дихання. Повітрям дихають також тварини й рослини.

Повітря товстим шаром оточує нашу планету. Ти вже знаєш, що повітряна оболонка Землі називається атмосферою. Внизу, біля поверхні землі, повітря густіше й тепліше, ніж угорі. Нагріваючись біля поверхні землі, повітря стає легшим і піднімається вгору. Там воно охолоджується, стає важчим і знов опускається вниз.

Атмосфера має ще одну цікаву особливість. Чисте повітря добре пропускає сонячні промені. Вони несуть нам світло і тепло, нагріваючи землю. А далі атмосфера працює, ніби велетенська ковдра, утримуючи тепло і не даючи землі охолонути.

Рух повітря називається вітром. Подивись, яку корисну роботу може виконувати вітер.

ҐРУНТ

На малюнку нижче ти можеш побачити, з чого складається верхня частина земної кори. Нижній шар — каміння. Вище йде шар глини. Ще вище — шар піску. Верхній, родючий, шар називається ґрунт.

Ґрунт має темний колір. Такого кольору надає йому перегній — рештки перегнилих рослин і тварин. Сам перегній має чорний колір. Чим більше у ґрунті перегною, тим він родючіший. Це означає, що у ньому добре ростуть і дають багатий урожай різні рослини.

Найродючіший ґрунт —чорнозем. Наша країна багата на чорнозем. Багато років тому, під час війни, загарбники навіть вивозили нашу землю — така вона гарна. Але про чистоту ґрунту, як і про чистоту води та повітря, нам треба дбати. Наш обов'язок — не забруднювати воду, повітря й землю, ощадливо і розумно їх використовувати.

ДОСЛІДИ З ПОВІТРЯМ

  1. Чи можна відчути повітря? Помахай газетою біля обличчя. Що ти відчуваєш?

  2. Чи можна почути повітря? Попроси батьків обережно дмухнути тобі у вухо. Що ти чуєш?

  3. Чи можна побачити повітря? Подуй у соломинку, занурену у склянку з водою. Що ти бачиш?

ДОСЛІДИ З ҐРУНТОМ

    1. Вкинь у воду грудочку ґрунту. Ти побачиш, як з неї виходить повітря, що було у ґрунті.

    2. Попроси батьків нагріти ґрунт на вогні, тримаючи над ним холодне скло. На склі з'являться краплини води, що була у ґрунті.

ПРИРОДА ЖИВА Й НЕЖИВА

Усе, про що ти дізнався з цієї книги: Сонце й Місяць, гори й моря, річки й озера, земля й повітря, рослини та тварини — це природа.

Людина — це також частина природи. Але, на відміну від тварин, людина розумна. Лише людина може створювати предмети, яких немає в природі. Отже, природа — це все, що нас оточує, крім того, що С( зроблено людиною.

Природа довкола нас поділяється на живу і неживу. Нежива природа — це зорі, Сонце, Місяць, вода, повітря, ґрунт тощо. Жива природа — це все живе на нашій планеті. Усі живі створіння народжуються, дихають, живляться, ростуть, розмножуються і вмирають.

До живої природи належать люди, тварини, рослини й мікроби. Мікроби — це дуже маленькі створіння, яких можна побачити лише за допомогою спеціального приладу — мікроскопа.

Земля — єдина планета, про яку ми знаємо, що на ній є жива природа. На інших планетах поки що не знайдено жодних ознак життя.