Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Положення про курсову. doc.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
459.26 Кб
Скачать

2.1. Загальні положення

2.1.1. Курсова робота, курсовий проект є нормативними видами самостійної навчально-дослідницької роботи студентів вищих навчальних закладів.

Курсова робота – це самостійне навчально-наукове дослідження певної проблеми, що виконується з однієї або кількох навчальних дисциплін одного спрямування під керівництвом викладача на основі набутих студентом знань та умінь.

Курсовий проект – це творче індивідуальне завдання, кінцевим результатом виконання якого є розробка нового продукту (пристрою, обладнання, технологічного процесу, механізму, апаратних і програмних засобів тощо або їх окремих частин). Курсовий проект виконується самостійно під керівництвом викладача згідно з технічним завданням на основі набутих студентом знань та умінь.

2.1.2. Згідно з "Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах" (наказ МОН України № 161 від 2.06.1993р.), курсові роботи і курсові проекти виконуються з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та їх застосування у комплексному вирішенні конкретного фахового завдання..

2.1.3. Курсова робота (курсовий прект) спрямована на виявлення здатності студента до самостійного осмислення проблеми, творчого, критичного її дослідження; до аналізу й систематизації наукових джерел; до застосування отриманих знань для вирішення практичних завдань за фахом, що складає критеріальну основу оцінки рівня виконаної курсової роботи (проекту).

2.1.4. Курсові роботи (курсові проекти) виконуються на ІІ, ІІІ, ІV і V курсах, що передбачено Державними стандартами освіти та навчальними планами з окремих спеціальностей.

2.1.5. Протягом одного навчального року може виконуватися лише одна курсова робота (курсовий проект).

2.1.6. Виконання курсових робіт (курсових проектів) узгоджується у часі з вивченням курсу «Основи наукових досліджень».

2.1.7. Курсова робота (курсовий проект) на ІІ і ІІІ курсах, як правило, має теоретичний характер і спрямована наоволодіння первинними навичками дослідницької роботи переважноз інформаційними матеріалами, що не повинно зводитися до реферування наукових джерел. Теоретична курсова робота повинна містити самостійний аргументований виклад матеріалу відповідно до сформульованої мети. У процесі виконання цієї роботи студент має продемонструвати володіння способами відбору, групування й узагальнення інформації, навчитися знаходити невирішені проблеми і дискусійні питання у досліджуваному полі, визначати підходи до їх вирішення.

2.1.8. Курсова робота (курсовий проект) на ІV, V курсі, крім теоретичного дослідження проблеми, містить емпіричне дослідження, практичні матеріали, творчі й технічні об’єкти, які засвідчують здатність студента до використання фахових знань у вирішенні типових завдань з професійної діяльності.

2.1.9. Матеріали курсової роботи можуть бути використані для подальшої навчально-дослідницької роботи студента – написання бакалаврської, дипломної, магістерської кваліфікаційних робіт.

2.2. Порядок визначення і затвердження тематики курсових робіт (проектів) та складу їх керівників

2.2.1. Тематика курсових робіт (курсових проектів) є нормативною складовою навчально-методичного комплексу навчальної дисципліни (НМКД).

2.2.2. Тематика курсових робіт (курсових проектів) щорічно оновлюється і затверджується на засідінні кафедри.

2.2.3. Тематика курсових робіт (курсових проектів) повинна відповідати меті вивчення певної навчальної дисципліни та практичним потребам з конкретного фаху.

2.2.4. Студент має право обрати тему курсової роботи (курсового проекту) з числа визначених кафедрою або ж запропонувати на розгляд кафедри власну тему з обґрунтуванням актуальності її розробки. Кінцеве рішення щодо визначення теми залишається за науковим керівником.

2.2.5. Студент має право самостійно обрати наукового керівника курсової роботи (курсового проекту) з числа професорсько-викладацького складу кафедр, на базі яких заплановане виконання цього виду навчально-дослідницької роботи.

2.2.6. Викладач може відмовити студентові у здійсненні наукового керівництва у разі, якщо: 1) кількість студентів, роботами яких він керує, перевищує заплановане йому навантаження на цей вид навчальної роботи; 2) студент звернувся пізніше встановленого кафедрою терміну обрання теми курсового дослідження і наукового керівника. У такому випадку тему курсового дослідження і його наукового керівника визначає завідувач кафедри.

2.2.7. Списки студентів із зазначенням тем курсових робіт (курсових проектів) та складу наукових керівників подаються деканатами факультетів до навчального відділу університету за встановленою формою упродовж п’ятого навчального тижня поточного семестру і затверджуються у визначеному чинними нормативними вимогами порядку.

2.2.8. В окремих випадках допускається літературне редагування теми, що не призводить до зміни об’єкта і предмета курсового дослідження. Відредагована тема курсового дослідження фіксується у протоколі засідання кафедри, витяг з якого подається до навчального відділу.

2.2.9. Курсова роботи (курсовий проект), тема якого не відповідає затвердженій, до рецензування й захисту не допускається.

2.2.10. Науковий керівник здійснює консультування студента у процесі виконання ним курсового дослідження у межах запланованого навантаження.