Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
25.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
142.85 Кб
Скачать

2. Методичний блок

2.1. Сутність та фактори глобалізації

Аналізуючи сутність глобалізації важливо звернути увагу те, що формування глобальної економіки є закономірним результатом поглиблення міжнародного поділу праці та розвитку процесу інтернаціоналізації. Цей процес можна проілюструвати на наступних прикладах:

  • нині 40 тис. транснаціональних корпорацій і 250 тис. їх зарубіжних філій контролюють 75% світової торгівлі і третину світових виробничих фондів. За існуючими оцінками об’єднаний капітал 15 провідних мультинаціональних компаній перевищує сукупний ВНП майже ста бідних країн;

  • за останні 50 років світова торгівля зросла більш ніж у 10 разів і складає на сьогодні понад 5 трлн.дол. на рік;

  • сучасний світовий фінансовий ринок переміщує більше 3 трлн.дол. у місяць із країни в країну. Із них 2 трлн.дол. – гроші, які не контролюються державою, або іншими офіційними інститутами;

  • двома останніми десятиліттями глобальні комп’ютерні, телефонні, телевізійні та інші мережі збільшили свої інформаційні можливості більш ніж у мільйон разів. Питома вага одного мегабайта пам’яті жорсткого комп’ютерного диска знизилась за останні тридцять років більш ніж у 2 тисячі разів, а витрати на одну операцію зменшились з 1975 до 1995р. у 23 тис. разів.

  • світове використання комп’ютерів потроїлося у 90-х роках, їх кількість досягла наприкінці 1998 р. 370 млн.

  • у 1997 р. у світі було 20 млн. вузлів Інтернет. На початку 2000 р. цих вузлів було уже біля 50 млн.

  • у жовтні 2000 р. Комісія ООН по торгівлі і розвитку (UNCTAD) опублікувала щорічну доповідь про світові інвестиції. Згідно доповіді світ переживає міжнародний інвестиційний бум : у 1999 р. за кордон було вкладено більше 800 млрд. дол., а в 2000 р. зарубіжні інвестиції значно перевищили 1 трлн.дол. У 2000 р. продаж товарів за кордон філіями підприємств у всіх країнах досягнув 14 трлн.дол. – у 2 р. більше чим світовий експорт.

  • аналітики оцінюють обсяги світового ринку комунікаційних та інформаційних технологій у межах 1,83 трлн.дол. у 1997 р., а електронної комерції через Інтернет у межах $ 7-15 млрд. У 1998 р. Завдяки буму на ринку Інтернет чистий капітал двохсот найбагатших людей у світі збільшився з 463 млрд.дол. у 1989 р. до більше чим 1 трлн.дол. у 1999 р.

2.2. Наслідки та прояви глобалізації

Важливо звернути увагу на суперечливий вплив глобалізації на розвиток окремих держав та світової економіки в цілому. З цією метою можна cформувати малі групи та запропонувати кожній групі обговорити та виявити позитивні та негативні наслідки глобалізації ізаповнити наступну таблицю:

Таблиця 25.1 – Форма для заповнення

Глобалізація відкриває нові можливості

Глобалізація породжує загрози та ризики

1.

2.

3.

4.

1.

2.

3.

4.

Після закінчення роботи груп проведіть міні-дискусію “Прояви та наслідки глобалізації”. Запропонуйте групам обговорити наступні питання:

  • Чи є глобалізація закономірним соціально-економічним процесом?

  • Хто виграє, а хто програє у процесі глобалізації?

  • Чи можна уникнути загроз та ризиків глобалізації?

Підсумовуючи обговорення можна проаналізувати схему (наочні матеріали 25.1)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]