Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
47.51 Кб
Скачать

2 Питання

Цілі та завдання ергономіки як науки. Склад та структура ергономіки.

СЛАЙД 11

Цілі ергономіки:

Перша ціль ергономіки — підвищення ефективності системи «людина-техніка-середовище», під якою варто розуміти здатність системи досягати поставленої мети в заданих умовах і з визначеною якістю.

Ефективність може бути визначена по формулі

Е= П* Я/В*100%,

де, Е — ефективність системи;

П — продуктивність в одиницях продукту системи;

Я— якість продукту;

В — матеріальні, тимчасові, енергетичні, психічні витрати.

Наприклад, використання ЕОМ і робототехніки значно збільшує ефективність трудової діяльності, але може і різко підвищити психофізичні витрати працівника у випадку зневаги ергономічним аналізом і проектуванням робочого місця оператора, параметрів дисплея.

Друга ціль ергономіки — безпека праці. До системи техніки безпеки відносяться служби техніки безпеки і виробничої санітарії у всіх галузях. Нагляд і контроль за дотриманням правил по охороні праці здійснюють спеціально уповноважені державні органи.

Третя ціль ергономіки — забезпечення умов для розвитку особистості людини в процесі праці.

Основні поняття ергономіки зосереджені в ДСТУ 26387—84 «Система «людина-машина». Терміни і визначення». Наприклад, «система -людина-машина» по цьому стандарті — система, що складається з. людини-оператора (групи операторів) і машини, за допомогою якої він здійснює (вони здійснюють) трудову діяльність. Людина-оператор (оператор) — людина, що здійснює трудову діяльність, основу якої складає взаємодію з предметом праці, машиною і зовнішнім середовищем за посередництвом інформаційної моделі й органів керування. Машиною в системі «людина-машина» називають сукупність технічних засобів, використовуваних людиною-оператором у процесі діяльності. Діяльність людини-оператора — це процес досягнення поставлених у системі цілей, що складаються з упорядкованої сукупності дій людини і т.д.

СЛАЙД 12

До кінця ХХ століття виділилися три головні напрями всередині ергономіки:

1. Ергономіка фізичного середовища, яка розглядає питання, пов'язані з анатомічними, антропометричними, фізіологічними і біомеханічними характеристиками людини, що мають відношення до фізичної праці. Найбільш актуальні проблеми включають робочу позу, обробку матеріалів, розлади опорно-рухового апарату, компонування робочого місця, надійність і здоров'я.

2. Когнітивна ергономіка пов'язана з психічними процесами, такими як, наприклад, сприйняття, пам'ять, прийняття рішень, оскільки вони впливають на взаємодію між людиною та іншими елементами системи. Відповідні проблеми включають розумовий праця, прийняття рішень, кваліфіковане виконання, взаємодія людини і комп'ютера, акцент робиться на підготовки та безперервному навчанні людини при проектуванні соціо-технічної системи.

3. Організаційна ергономіка розглядає питання, пов'язані з оптимізацією соціо-технічних систем, включаючи їхні організаційні структури і процеси управління. Проблеми включають розгляд системи зв'язків між індивідуумами, управління груповими ресурсами, розробку проектів, кооперацію, групову роботу і управління.

СЛАЙД 13

Методи дослідження в ергономіці:

- спостереження – реєстрація прояві в діяльності людини (міміка, поза, результати діяльності); використовуються фото – відео зйомка, показники приладів; спостереження доповнюється бесідами та анкетуванням;

- експеримент – вивчається психологічні особливості діяльності операторів шляхом зміни умов, цілей, та засобів виконання завдань; розрізняють лабораторні та природні експерименти;

- моделювання – вивчаються не самі реальні процеси, а моделі – штучно створені об’єкти, аналогічні у певному сенсі реальним; виділяють фізичні та математичні моделі під час математичного моделювання реальність замінюється математичним описом – формулами;

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Контрольні питання за темою:

1. Перерахуйте дисципліни, які є основою ергономіки?

2. Назовите дисциплины, послужившие основой для возникновения ин­женерной психологии и эргономики?

3. Ким, де. Коли створена перша ергономічна лабораторія?

4. Що вивчає ергономіка?

6. У чому виявляється міждисциплінарний характер ергономіки?

7. Що є предметом та об’єктом ергономіки?

8. Перерахуйте та дайте коротку характеристику методів дослідження в ергономіці?

Теми для міжгрупової дискусії:

1. Причини співпадання та різниці між східними та західними шляхами розвитку науки про вивчення та врахування людського фактору.

2. Яку роль відіграють в ергономіці точні, гуманітарні науки?

СЛАЙД 13

Література

С.Ф. Сергеев Инженерная психология и эргономика Учебное пособие