Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 12..docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
116.5 Кб
Скачать

Таблиця 6

Концептуальні підходи

Цілі/задачі

1. Біхевіористський підхід

Модифікація поведінкових паттернів

(від англ.- поведінка)

клієнта

2. Втручання у кризових ситуаціях

Пом'якшення впливу на клієнта стресо­вої події шляхом наданні йому безпосередньої емоційної допомоги, мобілізації всіх

його зусиль і можливостей для подолання

кризи, повернення клієнта на попередній чи

підйом на вищий рівень його життєдіяльності

3. Когнітивннй підхід

Допомога клієнтові у зміні своїх когнітив-

(від лат.

них процесів, детермінуючих емоційні і

знання, пізнання)

поведінкові складові реакцій на наявні

проблеми .

4. Проблемно-орієнтований підхід

Вирішення усвідомлених клієнтом проблем з акцентом на стимулювання та підтримку його власних здібностей і ресурсів.

5. Психо-соціаль ний підхід

Підтримка рівноваги між внутрішнім

психологічним життям клієнта і міжсисте-

мними (зовнішніми) стосунками, які

впливають на його життєдіяльність

6. Системний підхід

Сприяння клієнтам у їхній взаємодії з

довколишнім соціумом за допомогою ви-

ділення, підтримки, перебудови існуючих,

а також підключення альтернативних си­стем зв'язку

7. Соціальне нав чання

Навчання клієнтів соціальних умінь і на-

вичок, необхідних для розв'язання наяв

них проблем або попередження їх появи.

8. Трансактний аналіз

Розв'язання життєвих проблем клієнта за

допомогою аналізу і корекції структури

його його станів; встановлення міжособи-

стісних стосунків, вільних від ігор; дослі­

дження і кардинальні зміни деструктивно­го

життєвого сценарію

9. Екзистенційний підхід

Сповнення клієнта надією на віднайден­

ня сенсу життя; надання допомоги у звіль-

ненні від страхів, безглуздого, нікчемного

існування, зміні стилю життя, й одержан­

ні від нього задоволення

10. Екологічний підхід

(від грецьк. дім, житло)

Досягнення особистісних змін, адекватних вимогам довколишнього середовища або його зміни, приведення її соціального і фізичного компонента у відповідність потребам людей

Перетворення на програмному рівні здійснюється шляхом залучення соціально вражених, маргінальних прошарків населення у цільові та/або комплексні соціальні проекти регіонального, -держа го або міждержавного характеру ..Яскравою ілюстрацією рівня є соціальні програми (Європейського Союзу (ЄС), "орієнтова мододь, хронічно хворих, мігрантів, етнічні меншини, жінок, хворі на алкоголізм або наркоманію, людей із обмеженими можливостями. Допомога цим категоріям осіб здійснюється в різних формах,включаючи професійне навчання і перенавчання; створення нових робочих місць за рахунок відкриття дрібних, в т.ч. так званих соціальних підприємств; допомога нещодавнім випускникам різних навчальних закладів у пошуках роботи; зокрема, формування у молодих людей навичок між особистісного спілкування, підприємливості, важливі для успішного працевлаштування; створення умов для незалежного існування людей з обмеженими можливостями, які в противному разі змушені стати постійними мешканцями установ інтернатного типу.

Комунікативна функція

Комунікативна (від лат. -роблю спільним, спілкуюсь) функція забезпечує смисловий аспект, стратегію і тактику співробітництва соціального працівника з потенційним/реаальним клієнтом. Полягає у встановленні, продовженні і припиненні необхідних професійних контактів, обміні інформацією, виробленні взаємодіючих сторін позитивної перцепції один одного.

Організаторська функція

Організаторська (від пізньолат. - надаю стрункого вигляду, облаштовую) функція передбачає активність соціального працівника у забезпеченні узгодженої взаємодії елементів системи соціальних послуг комплексному обслуговуванні клієнтів; зміні, неефективних сторін функціонування соціальних агенцій; створенні, розвитку і координації соціальної мережі (волонтерських організацій, громадський формуваиь, соціально-значимого спрямування, груп самодопомоги.

Правозахисна функція

Передбачає використання соціальним працівником всього "арсе­налу правових норм для захисту прав та інтересів клієнтів, сприяння у застосуванні заходів державного примусу і реалізації юридичної відповідальності щодо осіб, які вдаються до прямих чи опосередко­ваних протиправних дій щодо клієнта".

Превентивна функція

Пафос превентивної (від-лат. - застерігаю, попереджаю) функції полягає в орієнтації на роботу зі "здоровим" клієнтом. Вона передбачає, за визначенням Мартина Блума, науково обгрунтовані і своєчасно вжиті соціальним працівником заходи, спрямовавані на запобігання виникненню можливих життєвих колізій в окремих індивідуумів та в групах ризику; збереження, підтримку і захист нормального рівня життя і здоров'я людей; сприяння їм у досягненні поставлених цілей і розкриття їхнього внутрішнього потенціалу (включаючи, наприклад, профілактику девіантності; формування здорового способу життя; викорінення джерел стресу і в самій дюдині, і в довколишньому середовищі; створення умов для надбання клі­єнтом досвіду розв'язання потенційно існуючих проблем.

У спеціалізованих джерелах дану функцію називають також попереджувально-профілактичною, соціально-терапевтичною, іноді її частину виокремлюють як соціально-медичну функцію.

Психотерапевтичнії функція

Психотерапевтична (від грецьк. - душа, догляд, лікування) функція визначається як комплексний вербальний і невербальний вплив соціального працівпнка на когнітнвну, емоційну і поведінкову сфери особистості клієнта, з метою сприяння йому у зміні ставлення до наявних проблем навколишнього соціального середовиша (в різних концепціях ця мета може формулюватися також як особистісне зростання, самоактуалізація. Самовизначення, самови-

ховання тощо). Деякі автори, виходічи з того, що психотерапію не можна вважати соціальною роботою; віддають перевагу іменуванню даної функції психологічною, забуваючи при цьому, що "психотерапія ... може бути змістом соціальної роботи". Особливо, якщо йдеться про психотерапію так званих здорових людей, кількість яких за даними В.Т.Кондрашенко і Д.І.Донського, складає не менше половини пацієнтів психотерапевтів.

Рекламно-пропагандистська функція , !

Вперше виділена П. Д. Павленком полягає у поширенні ідей соціального захисту людини, а також об'єктивної інформації про споживчі властивості та види соціальних послуг з метою створення попиту на них.

Соціально-педагогІчиа функція

У широкому сенсі її трактують як поняття, подібне багатоаспектному поняттю "функції соціального працівника" (Бочарова В.Г., Звєрєва І. Д., Коваль Л. Г. та ін.). В цьому випадку основні функції соціального працівника (табл. 4) розглядають крізь призму пріоритетності цілеспрямованого виховного впливу соціуму на прведінкову діяльність клієнтів, що його організовує соціальний педагог повноважний носій всього розмаїття існуючих сервісних послуг.

У вузькому сенсі "соціально-педагогічна (функція) виявляє інтереси і потреби людсй у різних видах діяльності (культурного дозвілля, спортивно-оздоровчої, технічної та художньої творчості, т.д. і залучає до роботи з ними різноманітні заклади, товариства, спілки.

Соціально-економічна функція

У багатьох країнах є провідною а діяльності соціального працівника, передбачаючи задоволення матеріальних інтересів і потреб малозабезпечених прошарків населення. Реалізується у формі надання натуральної та грошової допомоги, встаноааення пільг; надання помоги, одноразових компенсацій; здійснення сощаіального патронажу. Остання складова характеризованої функції в російській літературі розглядається як самостійна, соціально-побутова функція, яка орієнтує соціального працівника на покращення житлових умов, забезпечення їх нормального побуту.

Відповідно до професійних ролей соціальний працівник володіє певними уміннями і навичками. Уміння – як психологічне поняття – досліджувались багатьма вітчизняними і зарубіжними вченими. Для прикладу. Крутенький В.А. розглядає уміння як спосіб використання знань в практичній діяльності. Петровський О.В. і Ярошевський М.Г. визначає уміння як засвоєний суб’єктом спосіб виконання діяльності, що забезпечується сукупністю засвоєних знань і навичок. Платонов К.К. трактує уміння як сукупність знань і гнучких навичок, що забезпечує можливість виконання певної діяльності чи дії в певних умовах.

Сидоров В. Підтримує думку Ситнікової А.П. відповідно до якої, професійні уміння спеціаліста у широкому смислі включають в себе будь-які уміння і навички. Які можуть стосуватись його професійної діяльності, справляти вплив на ступінь її продуктивності. Узагальнюючи відому інформацію про професійні уміння соціальних працівників, він виділяє три блоки умінь: блок інтегральних умінь, блок спеціалізованих умінь і блок мікроумінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]