Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекція№8

.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Переміщення центру культурного розвитку в Россію викликало відтік інтелектуальних і культурних сил з української території. Вихидцями з України були чудові художники - портретисти Д.Г.Левицький і В.Л.Боровикоський, що жили і творили в Россії. На традиціях української музичної культури була заснована співоча школа в Глухові, створена за спеціальним імператорським Указом.У ній училися композитори М.Березовський. и Д.Бортнянський, чия творчість суттєво вплинула на становленя музичної культури в Росії. В1700р. з Київської Академії викликали в Москву і Петербург українських учених ченців, які займали в Росії всі архієрейськи кафедри.

Внаслідок специфічних історичних умов що склалися в Україні у XVIII ст., склався стереотип другосортності всього українського; «низова» культура де національні традиції зберігалися, не могла бути тим грунтом, у якому вкоренилися б інтелектуальні, « головні» ідеали Просвітництва.Однак традиції шкільної освіти продовжують жити в Україні, незважаючи на контроль Святішого Синоду.

У першій поливині століття відкриваються як свого роду філії Києво-Могилянської Академїї - колегіуми в Чернігові, Білгороді, Харкові, Переяслові. У1783р. у всіх колегіумах як і в Києво-могилянській академії запроваджується навчання російською мовою, а пізніше усі вони перетворюються на навчальні заклади що готують тільки священників.Видатною фігурою в український культурі XVIII ст. був Григорій Савович Соворода , мислитель, поєт, письменник, чия творчість залишила яскравий слід у вітчизняній літературі й філософській думці епохи Просвітництва.

Висновки: Таким чином незважаючи на зазначені обставини в цілому доба Нового часу оставила помітний слід в світовій культурі.

Рекомендована література: [ ]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]