Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція№1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Перший модуль. Лекція 1.

Тема: Культурологія, як емпірична наука

Мета: Перша , вступна лекція з курсу «Культурологія» вводить студентів у проблематику курсу взагалі, звертає увагу студентів на теорії вивчення культури, основні дефініції.

План лекції

  1. Предмет і методологічні основи курсу.

  2. Компоненти культурології.

  3. Школи та напрями в культурології.

  4. Спектр методів та принципів культурології.

5. Лексемі «культура».Універсалії культури.

6. Рівні градації культури. Функції культури.

7. Типи культурної динаміки.

1.Предмет і методологічні основи курсу.

Предметом курсу є культурологія. Мета курсу сприяти вивченню,та засвоєнню основних питань по теорії і історії культури як науки. Завдання курсу сформувати культурний світогляд студентів, навчити орієнтуватись в цінностях сучасного світу, виховувати різноманітні мистецькі смаки.

Програмою курсу передбачено вивчення наступних розділів:

«Онтологія культури»- це теорія культури, розгляд філософських концепцій та парадигм культури.

«Генезис культури» - це вивчення проблем розвитку світової культури. Зосередження уваги студентів на найбільш суттєвих моментах розвитку світових цивілізацій.

«Феноменологія культури» - це розгляд видатних феноменів на сучасному етапі розвитку культури.

Термін «культурологія» запропонувавав у1909 р. німецький філософ і фізик В. Освальд.Вчений не лише показав різницю між культурологією і соціологією, а використав термін « культурологія» для опису спеціфічних явищ якими є культура як феномен суто люської діяльності. В. Освальд фактично визначив місце культурології в системі інших наук.

У 1939 р. американський філософ Лесли Уайт (1900-1975) незалежно від В.Освальда повернувся до тлумачення терміну «культурологія», вводячи його в контекст антропологічних досліджень про культуру.Його праця «Наука про культуру» (1949) сприяла виділенню культурології в окремий напрям досліджень.

Культурологія - це методологічна основа, яка об’єднує всі аспекти вивчення в цілу систему.

Культурологія – це емпірична наука та інтегративна область знання народжена потребами сучасної епохи на стику культурної філософії, культурної психології, культурної антропології, етнології, історії, теології культури.

Культурологічне дослідження націлено на емпіричний опис культури і порівняння аналізу культур. Культурологія є емпіричною наукою, що аналізує конкретно-історичні явища культури та виявляє закономірності зародження функціонування та зміни культурних феноменів.

2.Компоненти культурології.

Компонентами культурології як науки - є базис, предмет, об'єкт, суб'єкт культури.

Базисом культурологічного знання виступають окремі науки про культуру, в межах яких формується початковий аналітичний синтез її фактів, подій та феноменів.

Предметом культурології як навчальної дисципліни є історичний та соціальний досвід закріплений в традиціях, нормах, звичаях , законах.

Об'єктом і суб'єктом вивчення культури може бути людина в першому значенні. В другому значенні об'єктом вивчення культури може бути природа, а суб'єктом людина.

Культурологія - це наука, яка формується на стику соціального і гуманітарного знання про людину і суспільство вона вивчає культуру як цілісність, як специфічну функцію як, модель людського буття.

3. Школи та напрями культурології.

В науковій традиції існують декілька шкіл культурології. На Заході культурологія в розумінні цілісного сприйняття культури не затвердилась. Провідними науками про культуру в Америці стали соціальна та культурна антропологія, соціологія, структурна антропологія, історична культурологія, семіотика.

В Європі значного поширення в західній культурології набула культурна антропологія. Її ще називають етнічною культурологією. Вона вивчає традиції, звичаї, обряди, ритуали, міфи, вірування, а також весь уклад життя традиційних і докапіталістичних суспільств і так званих «архаїчних народів».Останніми роками значне поширення одержали структурно – семіотичні концепції культури, що спираються на новітні лінгвістичні методи дослідження.

У Росії термін культурологія закріпився. Там культурологія як наука виділилась в окремий напрям, який поєднав культурно-історичний, філологічний, просвітницький, та ідеологічний аспекти культури, філософію, міфологію, етнографію, психологію, художню практику.

В Україні культурологія розвивається , як наука більше 18 років. В культурології можна виділити декілька напрямів дослідження. Насамперед-це традиційна культурологічна школа. Предмет історії культури охоплює світову, національну, або регіональну культуру в певну конкретно-історичну епоху, наприклад (Латино - американська культура, або Романо - германська культура) або культура певного періоду (Середньовіччя, Ренесансу).

До історичної культурології тісно примикає лінгвістична культурологія, яка вивчає культуру через призму мови і літератури.

Другий напрям – це філософія культури. Вона є загальною теорією культури . Філософія культури досліджує сутність культури, її відмінності від природи та співвідношення з цивілізацією. Філософія культури спрямована на виявлення провідних тенденцій еволюції культури, на розкриття причин ії розквіту і кризових явищ тощо.

Третім напрямом є соціологія культури. Вона досліджує в наявні в ній субкультури - масову та елітарну, міську та сільську, жіночу та молодіжну.

До соціології культури тісно примикає психологія культури. Вона вивчає особистісне ставлення до культури, своєрідність духовного насичення людини в рамках певного культурного простору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]