Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВНЗ (Восстанотвлен).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Розділ 2. Аніліз рентабельності на підприємстві

2.1. Господарська характеристика пат «Центренерго»

Публічне акціонерне товариство «Центренерго» (далі - Товариство) є правонаступником всіх прав та зобов’язань Відкритого акціонерного товариства «Державна енергогенеруюча компанія «Центренерго», створеного з Державної акціонерної енергогенеруючої компанії «Центренерго», відповідно до рішення Загальних зборів акціонерів від 23 липня 1998 року, створеної шляхом корпоратизації, відповідно до наказу Міністерства енергетики та електрифікації України від 31 серпня 1995 року № 174 та Указу Президента України від 4 квітня 1995 року №282/95 «Про структурну перебудову в електроенергетичному комплексі України».

Згідно з рішенням Загальних зборів акціонерів від 29 березня 2011 року Відкрите акціонерне товариство «Державна енергогенеруюча компанія «Центренерго» відповідно до вимог Закону України «Про акціонерні товариства» перейменовано на Публічне акціонерне товариство «Центренерго». Найменування Товариства: повне:

- українською мовою: ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЦЕНТРЕНЕРГО»;

- росiйською мовою: ПУБЛИЧНОЕ АКЦИОНЕРНОЕ ОБЩЕСТВО «ЦЕНТРЭНЕРГО»;

- англійською мовою: PUBLIC JOINT STOCK COMPANY CENTRENERGO;

скорочене:

- українською мовою: ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО»

- росiйською мовою: ПАО «ЦЕНТРЭНЕРГО»

- англiйською мовою: РJSC CENTRENERGO

Мiсцезнаходження Товариства: 03151, Україна, м. Київ, вул.. Народного Ополчення, 1.

До складу компанії входять три теплові електростанції – Вуглегірська, Зміївська та Трипільська. Сумарна проектна потужність станцій становить 7600 МВт, що дорівнює близько 14% від загальної потужності електростанцій України. За цим показником компанія посідає друге місце серед теплових енергогенеруючих компаній України. На електростанціях компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 до 800 МВт, з яких 18 блоків – вугільні, а 5 призначені для використання газомазутного палива. У загальному обсязі виробництва електроенергії України частка виробленої електроенергії ПАТ «Центренерго» складає близько 8%.

Електростанції компанії мають вигідне географічне розташування, що є запорукою постійного попиту на електроенергію. Так, найпотужніша електростанція компанії - Вуглегірська ТЕС - розташована в індустріально розвинутому Донбаському регіоні України, який характеризується наявністю великої кількості енергоємних промислових підприємств і близьким розташуванням до кордонів з Росією. На території регіону знаходиться Донецький вугільний басейн. Зміївська ТЕС розташована на території Харківської області, яка прилягає до Донбаського регіону, і також має розвинуті промисловість і сільське господарство. Третя електростанція компанії - Трипільська ТЕС - знаходиться в Київському регіоні неподалік від столиці України - міста Києва і після закриття Чорнобильської АЕС залишається найпотужнішим джерелом електроенергії на території Київської області.

Структура виробництва електроенергії по Товариству виглядає наступним чином: на Вуглегорскій ТЕС виробіток електроенергії складає 30% від загального, на Зміївській ТЕС - 40%, на Трипільській ТЕС – 30%.

Чисельність персоналу Товариства налічує близько восьми тисяч робітників, інженерів і управлінців, які, працюючи як єдина команда, дбають про стабільне забезпечення споживачів електроенергією.

Виробництво електричної та теплової енергії, поставка електричної та теплової енергії в ОЕС є основними видами діяльності ПАТ «Центренерго». У рамках цієї діяльності ПАТ «Центренерго» забезпечує експлуатацію енергетичного обладнання згідно диспетчерського графіку, проводить своєчасний і якісний ремонт, технічне переозброєння і реконструкцію енергетичних об’єктів.

Річний обсяг товарної послуг у 2013 році склав 7,4 млрд. грн. У загальному обсязі товарної послуг 99,4 % складає електроенергія. Теплова енергія виробляється для забезпечення потреб у теплопостачанні населених пунктів, де розташовані генеруючі потужності Товариства.

Виробничі активи ПАТ «Центренерго» складають енергоблоки Зміївської, Вуглегірської та Трипільської теплових електростанцій (ТЕС), загальною встановленою електричною потужністю на 01 січня 2014 року 7665 МВт. На електростанціях Товариства встановлено 23 енергоблоки потужністю від 180 МВт до 800 МВт, з яких 18 - вугільні, а 5 призначені для використання газомазутного палива.