Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектный анализ 2006.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
271.87 Кб
Скачать

2. Методичні вказівки до виконання курсового проекту

2.1. Вступ

Розкриває сутність проблеми, яка вирішується в курсовому проекті, її значення для підвищення ефективності діяльності національних судноплавних компанії, обґрунтування необхідності проведення дослідження.

Вступ (1-2 машинописних сторінок) повинен включати наступне:

  • актуальність теми курсового проекту: обґрунтовується актуальність та доцільність проекту для розвитку та функціонування судноплавної компанії зокрема та морської галузі в цілому (наводиться оцінка сучасного стану проблеми, яка вирішується у курсовому проекті);

  • ціль та задачі дослідження: формулюються цілі роботи та задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої цілі;

  • теоретична та методична база дослідження: стисло оглядаються методи, які використовувалися у проведення дослідження, найбільшу увагу слід приділити методам проектного аналізу інвестиційних проектів;

  • практичне значення отриманих результатів: наводяться рекомендації відносно використання результатів дослідження у практичної діяльності судноплавної компанії.

2.2. Розділ 1. Аналіз структури флоту судноплавної компанії та перспектив його використання для освоювання заданих вантажопотоків

При аналізі інвестиційної діяльності судноплавної компанії до уваги приймаються такі аспекти:

  • структура наявного флоту компанії, можливості його використання або вимоги до його відновлення при освоюванні заданих вантажопотоків;

  • вимоги до форми фінансування інвестиційного проекту,

  • проектне значення потоків грошових коштів (Cash Flow - CF) при роботі судна на перевезеннях заданих вантажів;

  • оцінка якості управлінської діяльності і спроможності приймати ефективні рішення в умовах стану фрахтового ринку, що змінюється.

Вважається, що розглянута судноплавна компанія зайнята перевезеннями заданих вантажів на визначених напрямках, причому аналізовані вантажопотоки характеризуються стабільністю на проектну перспективу.

Компанія для забезпечення прибутковості своєї діяльності по освоюванню заданих вантажопотоків повинна оцінити можливі варіанти відновлення наявного тоннажу за рахунок продажу старих і придбання сучасних суден. Прийняте в результаті проведеного аналізу управлінське рішення обґрунтовується одним із відомих методів оцінки інвестиційних проектів /3, 4, 5, 6, 9/.

Оцінка характеру інвестиційної діяльності судноплавної компанії з однієї сторони зводиться до рішення проблеми - коли і як одержувати судна для поповнення наявного тоннажу, а з іншого боку - коли і яким способом продавати наявний тоннаж із найбільшим сприянням для фінансового стану.

Основні показники, що визначають купівлю - продаж судна такі:

  • техніко-експлуатаційний стан судна;

  • вік судна і перспективної тривалості його використання;

  • постійні витрати при експлуатації;

  • вартість судна.

На основі очікуваних притоків грошових коштів, з урахуванням аналізу пропозицій і цін на ринку суден-новобудівель і тих, що перебували раніше в експлуатації, обґрунтовуються вимоги до форми фінансування інвестиційного проекту.

На вибір форми фінансування впливають такі чинники:

  • вартість судна при продажу;

  • вартість судна при купівлі;

  • вік судна що купується і перспективний термін його експлуатації, що впливають на період життєдіяльності проекту;

  • наявність власних коштів компанії для самофінансування;

  • можливість одержання кредиту.

Студентами обґрунтовуються декілька можливих варіантів інвестиційного проекту компанії, що відрізняються один від одного як варіантами продажу і придбання суден, періодами життєдіяльності проектних варіантів, так і можливими формами фінансування (змішана або внутрішня форма фінансування). При цьому варто взяти до уваги, що практика кредитування в галузі судноплавства свідчить про можливість надання кредиту в розмірі 60-80% загального обсягу інвестицій, а ставки відсотку складають 10-15%.

Рекомендований план розкриття першого розділу курсового проекту (10-12 машинописних сторінок):

    1. Судноплавні компанії та спеціалізація їх управлінської діяльності.

Охарактеризувати судноплавну компанію як об’єкт управління: спеціалізацію підприємств морського судноплавства, переваги та недоліки різних напрямків основної діяльності судноплавної компанії. Стисло оглянути основні форми судноплавства та форми оперування флотом /5/.

Надати характеристику сучасного стану морського судноплавства в Україні, структури національного транспортного флоту за основними типами суден /журнал «Судноплавство», збірник «Все о торговом флоте Украины»/.

1.2. Інвестиційна політика компанії як один з основних напрямків управлінської діяльності.

Охарактеризувати роль інвестиційної діяльності в підвищенні ефективності функціонування та розвитку судноплавних компаній. Розглянути основні напрямки інвестиційної діяльності судноплавних компаній /4, 5/.

1.3. Фінансування інвестиційної діяльності судноплавних компаній.

Розглянути основні форми фінансування інвестиційних проектів в судноплавстві, їх специфіку та особливі умови /2, 4, 5, 7/.

1.4. Описання заданих напрямків перевезень, умов фінансування та відомостей про судна-претенденти.

Відповідно до завдання на курсовий проект слід:

  • схематично відобразити альтернативні схеми роботи суден-претендентів та розглянути по кожній схеми (А, Б) доцільність експлуатації заданих суден з урахуванням найбільш повного використання їх вантажопідйомності;

  • навести стислу характеристику портів заходу у вигляді таблиці 1 /1,8/;

Таблиця 1

Стисла характеристика портів заходу на заданих напрямках

Найменування порту заходу

Географічні координати

Максимальне

осідання для суден,

що обслуговуються, м

Норми навантаження/виван-таження для заданих вантажів, т/добу

МН

МВ

  • розглянути основні техніко-експлуатаційні характеристики суден-претендентів у вигляді таблиці 2;

Таблиця 2

Основні техніко-експлуатаційні характеристики суден-претендентів

№ п/п

Спеціалізація судна

Дедвейт, тис. т

Максимальне осідання, м

Швидкість з вантажем, вузл.

Швидкість в баласті, вузл.

Рік побудови

  • стисло охарактеризувати вантажі, заявлені до перевезень;

  • розглянути умови фінансування проекту придбання суден судноплавною компанією.