Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Г.Ф..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
222.21 Кб
Скачать

Тема 9 Виникнення і розвиток буржуазної держави та права Німеччини. Об’єднання Німеччини.

1. Вторгнення Наполеона І і розпад Священної римської імперії німецької нації.

  1. Віденський конгрес. Утворення Німецького Союзу.

  2. Австро-прусська війна 1866 р. Утворення Північно-німецького Союзу

  3. Утворення Німецької імперії. Конституція Німецької імперії 1871 р.

  4. Цивільне уложення Німецької імперії 1896 р.

Терміни та історичні особи

  • Пруссія – одна з найбільших німецьких держав. Абсолютна монархія. У ХІХ ст. мала найсильнішу армію і органи влади, тому сприймалася німецькою буржуазією як та, що була здатна об’єднати Німеччину. Австрія

  • Австро-Угорська монархія – виникла під впливом революції 1848 р.; Австрія, як конкурент Пруссії, уклала союз з Угорщиною у 1867 р. Німецька конфедерація

  • Північно-германський союз – союзна держава, яка існувала у 1867-1870 рр. і об’єднала шерег німецьких держав на північ від р. Майн. На його підставі міністр-президент О. Бісмарк прагнув створити федеративну державу. Утворення Союзу стало кроком до національного об’єднання Німеччини. У грудні 1870 р. після поразки французької армії під Седаном, був реорганізований у Німецьку імперію, до якої ввійшли 22 монархії, 11 великих герцогств, 7 князів, 3 вільних міста.

  • Рейнський союз – союз німецьких держав, створений у 1805 р. під протекторатом Наполеона. Священна Римська імперія німецької нації ліквідувалася. Імператор Франц ІІ Габсбург відмовився від загально німецької корони. У Союз вийшли 39 німецьких держави. Завдяки реформам, які провів Наполеон І, вони почали формувати буржуазну державу. Вільгельм І

  • Віденський конгрес

  • Конституція 1871р.

Німецький союз – об’єднання 34 держав і 4 вільних міст, створене у 1815 р. на Віденському конгресі. Представницький орган – Бундестаг формувався з представників членів-держав. Але він не мав спільної армії, фінансів, тому не був стійким об’єднанням. Був розірваний під час революції 1848 р., остаточно припинив своє існування після поразки у Австро-Прусській війні 1866 р.

Великопрусський мілітаризм – за час Фрідріха Великого (ХVІІІ ст.) складається система, коли влада в Пруссії належить військово-управлінським органам. Міське самоврядування скасовано. Одночасно проводилася політика “просвіченого абсолютизму”.

Хронологія подій

Тема 10 Виникнення і розвиток держави та права сша

  1. Колонізація Америки.

  2. Боротьба за незалежність. "Декларація незалежності".

  3. Конституція США 1787 р.

  4. Громадянська війна північних і південних штатів. Білль про права.

  5. "Чорні кодекси". Політика сегрегації.

  6. Американська правова система. Судочинство.

Терміни та історичні особи

США

• Новий Світ

• Конституція США

• "Статті конфедерації"

• північноамериканські колонії

• Декларація незалежності США

Демократична партія США – одна з двох найбільших партій США та з найстарших партій у світі. Неофіційний символ – осел (символ упертого подолання будь-яких перешкод). Неофіційний колір – синій. Співзасновники – Т. Джефферсон, Е. Джексон, М. Ван Бюрен. Створена у 1828 р. Спочатку виступала за збереження рабства; після поразки у Громадянській війні середини ХІХ ст. майже сорок років перебувала у занепаді. У ХХ ст. лідерами партії були Т. Вільсон, Ф. Рузвельт, Д. Кеннеді, які дали їй “друге дихання”. Зараз її підтримують крупні міста з високо розвинутою економікою. На виборах 2008 р. кандидат Демократичної партії Барак Обома був обраний президентом США.

• Работоргівля

Республіканська партія США – одна з двох основних партій США. Заснована у 1854 р. Неофіційний символ – слон, який уособлює могутність. Була створена на базі боротьби проти рабства, віддзеркалювала інтереси промисловців Півночі (янкі). Після перемоги у громадянській війні 40 років постійно керували США. Час занепаду партії, який був особливо тяжкий при Ф. Рузвельті (демократ), перервав Дуайт Ейзенхауер, один з ідеологів “холодної війни ”. У ХХ ст. кращими часами було президентство Р. Рейгана. Республіканці виступають за зниження податків, обмеження еміграції, вільну торгівлю, родинні цінності, збільшення ролі релігії, проти втручання держави в економічні процеси країни.• Континентальний конґрес

Сегрегація – політика насильницького відокремлення однієї нації від іншої. Расова сегрегація мала місце у США. Громадянська війна середини ХІХ ст. не вирішила цю проблему.

Вашингтон Джордж – перший президент США (1789-1797 рр.). Відіграв значну роль у боротьбі за незалежність Північно-Американських колоній. Після проголошення незалежності, очолював спеціальну комісію по створенню американської конституції. У 1792 р. був переобраний президентом на другий термін; започаткував традицію вибору президента лише на два терміни.

• Конгрес США

• Колоніальна політика

Президент США – глава держави США, глава виконавчої влади (Федерального уряду США) та головнокомандуючий Армією та Флотом США згідно Конституції. Має право вето на законопроекти, які приймає Конгрес. Обирається на чотири роки.

• Білль про права

• Федеральне право

Хронологія подій