Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metrologia / для ЕС 2к-1 / Правила оформлення учбових документів.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
630.27 Кб
Скачать

В) характеристики взаємодії ...

    1. Виконання тексту

Текст ТУД рекомендується набирати на комп'ютері і друкувати на принтері. Допускається машинописне або рукописне оформлення. Колір друку - чорний, синій, фіолетовий. Не дозволяється використовувати кольоровий (червоний, зелений) друк тексту. Папір вибирають відповідно до технічних вимог до принтера. При рукописному оформленні застосовують папір для письма. Для розрахункових завдань і звітів по лабораторним роботам дозволяється використовувати зошитні листи формату А4. Застосовують формати паперу А4 (210 х 297) mm і А5 (148 х 210) mm. Для формату А4 рекомендується шрифт "кегль 12" або 14" через 1 або 1,5 інтервалу, поля – зліва 30 мм, зверху і знизу по 20 mm, а справа - 15 mm. Для формату А5 рекомендується шрифт "кегль 10" через 1 інтервал, поля - по 18 мм. Абзацний відступ повинен бути однаковим по всьому тексту і рівний п'яти знакам. При рукописному оформленні необхідно витримувати вимоги до розміру полів і абзацного відступу.

Описки і графічні неточності виправляють коректором. У звітах по лабораторних роботах дозволяється акуратно закреслювати помилковий текст. Поправки виконувати чорнилом або пастою, колір яких відповідає кольору текста.

При односторонньому друку нумерують листи ТУД, при двосторонньому - сторінки. Сторінки нумерують арабськими цифрами. Їх розташовують в межах робочого поля сторінки зверху в правому кутку без крапки. Цифри повинні бути відокремлені від тексту пропуском в один рядок.

Титульний лист включають в загальну нумерацію, але номер сторінки на ньому не ставлять.

    1. Формули

Формули рекомендується вписувати засобами комп'ютерного текстового редактора. Допускається вписування формул від руки.

Формули і рівняння, якщо до них є пояснення, слід виділяти в тексті вільними рядками. Пояснення значень символів приводять безпосередньо під формулою в тій же послідовності, в якій вони дані у формулі. Пояснення починають зі слова "де" без двокрапки. Наприклад:

, (3.1)

де R – опір елементу, Ω;

U – напруга на елементі, V;

I – сила струму, А.

Формули слід нумерувати арабськими цифрами в межах розділу, якщо на них є посилання в подальшому тексті. Номер формули в круглих дужках розміщують з правого боку сторінки на рівні формули (див. приклад вище - перша формула третього розділу). Посилання на формули вказують порядковим номером в дужках, наприклад: " у формулі (3.1)".

Перенесення довгої формули на інший рядок виконують після математичних знаків.

При написанні формул застосовують звичайні розділові знаки, наприклад, розділяють комами декілька формул, написаних підряд, або ставлять крапку, якщо формула закінчує речення.

Обчислення записують в такій послідовності:

шукана величина - знак рівності – використані величини - знак рівності - числові значення цих величин - знак рівності - результат обчислень і (через пропуск) одиниці величини. Наприклад:

.