Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metrologia / для ЕС 2к-1 / Правила оформлення учбових документів.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
630.27 Кб
Скачать

2 Структура і загальні правила оформлення текстових учбових документів

    1. Склад

До текстових учбових документів (ТУД) відносяться:

- курсова робота;

- звіт про науково-дослідну роботу (НДР) студента;

- реферат на задану тему;

- розрахунково-графічна робота;

- звіт по лабораторній роботі.

    1. Структура

Структура ТУД представлена в табл. 1. Обов'язкові структурні частини ТУД визначені в таблиці знаком "+", рекомендовані - знаком "р".

Таблиця 1 - Структура текстових учбових документів

Структурні частини ТУД

Курсова

робота

Звіт по НДР, реферат на задану тему

Розрахунково-графічна робота, контрольна робота

Звіт по лабораторній роботі

Титульный лист

+

+

+

+

Зміст

+

+

р

-

Основна частина

+

+

+

+

Висновок, висновки

+

+

+

+

Список літератури

+

+

+

-

Додаток

р

р

-

-

    1. Рубрикація основної частини

Основну частину ТУД слід ділити на розділи, підрозділи і пункти, забезпечуючи кожний номером і заголовком. У порівняно коротких ТУД (наприклад, в звітах по лабораторним роботам) підрозділи і пункти можуть бути відсутніми. У пунктах допускається відсутність заголовків. Всі структурні частини ТУД, а також розділи, що мають підрозділи, розташовують з нової сторінки. Після закінчення кожного розділу, підрозділу і пункту необхідно зробити пропуск в один рядок.

Розділи повинні мати порядкову нумерацію в межах всієї основної частини ТУД. Номер указується арабськими цифрами без крапки в кінці. Підрозділи нумерують арабськими цифрами в межах кожного розділу, використовуючи крапки, наприклад: 1.3 (третій підрозділ першого розділу). Пункти нумерують арабськими цифрами в межах підрозділу, наприклад: 1.3.2 (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Нумерація частин тексту з кількістю рівнів більше трьох в ТУД не рекомендується.

Складаючи нумерацію розділів основної частини ТУД, слід врахувати, що зміст, висновок і список літератури не нумерують.

Додатки мають окрему нумерацію.

Заголовки розділів розташовують в окремому рядку (рядках) симетрично тексту. Заголовки підрозділів і пунктів (якщо вони є) розташовують з абзацним відступом. Заголовки розділів і підрозділів відокремлюють від тексту пропуском в один рядок, пропуску між заголовком пункту і текстом не роблять.

Пункти, що не мають заголовка, починають з абзацного відступу вказівкою номера пункту. У заголовках не допускаються перенесення слів. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох речень, їх розділяють крапкою. У заголовках не допускаються скорочення і умовні позначення. Заголовок і початок тексту не повинні опинитися на різних сторінках ТУД.

Посилання на частини тексту виконують, використовуючи скорочені записи, наприклад: "приведено в розд. 3.2"; "вказане в п. 3.3.1".

У тексті можуть зустрічатися переліки. Перед кожною позицією переліку необхідно ставити дефіс і запис проводити з абзацного відступу. Переліки, що містяться в тексті, на які є посилання, виділяють замість дефіса рядковими буквами з дужкою: а), б) і т.д. або замість букв ставлять арабські цифри, після яких ставиться дужка, а запис проводиться з додаткового абзацного відступу. Приклад оформлення переліків:

а) характеристики похибок засобів вимірювань;

б) динамічні характеристики:

1) повна;

2) часткові;