Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. вироб.практика_3_курс.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

2.2. Вибір бази практики на підставі договорів з підприємствами.

Базою практики може бути:

  • підприємство - замовник на фахівця із тристоронніх договорів;

  • підприємство, що відповідає вимогам проходження практики й забезпечує умови для підготовки фахівців, з якими централізоване університет містить двосторонні договори про проходження практики. Двосторонній договір про проходження практики студентів може бути оформлений з ініціативи підприємства.

При виборі баз практики перевага віддається підприємствам із зовнішньоекономічною діяльністю. Однак, з огляду на той факт, що взаємодія з банками, комерційними структурами, органами державного керування й контролю є невід'ємної частиною ефективного функціонування промислових підприємств, допускається проходження виробничої практики студентів на будь-яких підприємствах, що становлять ринкову інфраструктуру.

Підприємства - бази практики повинні задовольняти наступним вимогам:

  • забезпечувати можливість послідовного проведення ознайомлювальної й виробничої практики при дотриманні наступності їхніх робочих програм; надавати для вивчення й економічного аналізу всі види статистичної й бухгалтерської звітності й документації, необхідної для виконання завдань практики й написання звіту. Підприємства, що відносять свої звітності до категорії конфіденційної інформації, що є комерційною таємницею, не можуть бути використані як бази практики;

  • закріплювати за студентами-практикантами робоче місце й керівника практики від підприємства.

2.3. Висновок договорів з підприємствами на проведення практики студентів.

Офіційною підставою для проведення виробничої практики студентів є договір, що полягає між ВНЗом і підприємством до 1 квітня поточного року на практику в наступному календарному році з підприємствами за заявками профілюючих кафедр.

Порядок подання заявок і висновку договорів установлюється ректором. Договору містить навчальний відділ ВНЗа за встановленою формою, де обмовляються строки й вид практики, відповідальність за техніку безпеки й запобігання нещасних випадків, інші заходи, що забезпечують якісне проведення практики студентів.

2.4. Розробка робочих програм практики,їхнє узгодження й коректування.

Робоча програма практики розробляється на основі наскрізної програми практики стосовно до базового підприємства, підписується особою, що розробила її, і завідувачем профілюючої кафедри. Програма повинна бути погоджена з базовим підприємством. Програма практики є документом, виконання якого обов'язково для ВНЗа (кафедри), підприємства, викладача, студента-практиканта. Робоча програма практики повинна постійно обновлятися.

2.5. Проведення виробничої практики

Перед початком практики на кафедрі проводиться інструктивна нарада за участю студентів і викладачів-керівників практики, де студенти проходять інструктаж про мету, зміст, порядок проходження практики з роз'ясненням її програми, заповнюють щоденники.

Практика проводиться відповідно до робочої програми. У робочу програму входить календарний графік, що повинен передбачати:

  • оформлення й одержання пропусків на підприємстві;

  • проведення навчальних занять і екскурсій;

  • виконання самостійних занять на конкретному робочому місці;

  • оформлення звітів по практиці й ін.

Студент повинен дотримувати правил внутрішнього розпорядку підприємства. Керівник практики від ВНЗа повинен разом з керівником від підприємства забезпечити відвідування студентів підприємства відповідно до графіка.

У ході проходження практики з боку ВНЗа в особі керівника практики й відповідального за організацію практики на кафедрі, завідувачем кафедри здійснюється контроль за проведенням виробничої практики з метою виявлення й усунення недоліків і надання практичної допомоги студентам по виконанню програми практики.

Із числа студентів, спрямованих на кожну з баз практики, призначається старший, котрий разом з викладачем-керівником практики займається підготовкою необхідних документів для проходження практики, одержує методичні вказівки по її програмі й надалі веде табель робочих днів, здійснює контроль за ходом практики й дисципліною студентів.

Контролюючі повинні вживати конкретних заходів по усуненню недоліків. Про серйозні недоліки повинні негайно доповідати керівництву ВНЗа й підприємства - бази практики.