Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори Юрко.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
538.62 Кб
Скачать
  1. Сучасний стан і тенденції розвитку злочинної діяльності в Україні

З 1990 року почалося зростання злочинності. Так, злочинність неповнолітніх збільшилась майже втричі, а молодіжна - в 2,5 рази. Таке становище характерне й для жіночої злочинності. За останні 10 років її питома вага в загальній масі злочинності зросла з 12 до 17%. У посадових і економічних злочинах частка жінок становить 35-40%. Кількість виявлених злочинів у сфері економіки за останні 10 років зросла на 39%. Значно збільшилась питома вага крадіжок, 75% з них складають розкрадання індивідуального майна громадян, причому майже третина припадає на квартирні крадіжки. Триває зростання злочинів вчинених з необережності, пов'язаних з використанням технічних засобів, а також злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних речовин.

У найближчому майбутньому серйозною проблемою буде організована і професійна злочинність, яка перебудовує свої ряди. Цей висновок ґрунтується на тому, що нині злочинці сконцентрували в своїх руках великі капітали, мають всі необхідні технічні засоби, контролюють не лише нелегальний бізнес, але й фактично всю злочинність, намагаються проникнути в парламент, державний апарат і правоохоронні органи. Намагаються заволодівати прибутковими підприємствами через компаньйонство (вкладають гроші в їх розвиток), нав'язують співробітництво в інших формах, займаються вимагательством, готові до скоєння будь-яких злочинів.

Невтішні характеристики злочинності неповнолітніх. У кримінологічній літературі зазначається, що більш тривожної проблеми, ніж злочинність неповнолітніх, на сьогоднішній день нема. Деякі аргументи для таких висновків викладені вище.

Серйозну загрозу становить бродяжництво і жебрацтво. Йдеться про соціальне середовище, яке формується з осіб, що розшукуються правоохоронними органами за скоєння злочинів, а також раніше судимих, які не виправилися під час відбування покарання. На рахунку цієї категорії злочинців у 1998 році кожне сьоме вбивство і зґвалтування, третій - розбійний напад, п'яте - пограбування, десяте - хуліганство.

В останні роки наша країна опинилася в умовах економічної кризи, загострення багатьох соціальних протиріч. Це, звісно, викликає наростання соціальної напруги, девальвацію традиційних моральних цінностей, дестабілізацію громадського порядку, і, як наслідок, зростання злочинності.

Стан злочинності вимірюється абсолютною кількістю скоєних злочинів і винних осіб, а також у коефіцієнтах або індексах злочинності (кількість скоєних злочинів і осіб, що їх вчинили на 1 тис., 10 тис., 100 тис. населення).

Структура злочинності визначається співвідношенням узлочинності видів злочинів. Показники структури дають якісну ікількісну характеристику суспільної небезпечності злочинності.

Основні показники структури:1. Співвідношення умисних і необережних злочинів.2. Питома вага злочинності неповнолітніх.3. Питома вага злочинів, скоєних у співучасті.4. Питома вага рецидиву.5. Розподіл за регіонами.

Динаміка злочинності – це зміна її стану і структури за той чиінший проміжок часу. На неї впливають основні групи факторів:соціальні і правові. Перші – це причини і умови злочинності,демографічна структура населення та інші соціальні процеси і явища,що впливають на злочинність. Другі – це зміна кримінальногозаконодавства, яке або розширює, або звужує сферу злочинногодіяння, або змінює класифікацію чи кваліфікацію злочинів.При оцінці рівня злочинності необхідно враховувати її високу

латентність. Вона має декілька видів:

1) Природна – коли правоохоронним органам не став відомийфакт скоєння злочину (не повідомив потерпілий, хабарництво).

2) Штучна – правоохоронні органи не беруть на облік злочини(видимість зниження злочинності в районі, регіоні).