Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Miznar.pravo.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
666.11 Кб
Скачать

Тема № 6 міжнародні організації та конференції

Поняття і розвиток права міжнародних організацій. Поняття міжнародних організацій та конференцій, їх класифікація. Порядок створення міжнародних організацій та припинення їх існування. Правосуб’єктність міжнародних організацій: компетенція, повноваження та функції. Прийняття рішень міжнародними організаціями. Підготовка та скликання міжнародних конференцій. Делегати держав та органи конференцій. Правила процедури та порядок прийняття рішень. Види актів міжнародних конференцій та їх правове значення. Історія створення та правова природа Організації Об’єднаних Націй. Система органів ООН. Генеральна Асамблея та Рада Безпеки ООН. Міжнародний Суд ООН. Спеціалізовані та інші установи системи ООН. Регіональні міжнародні організації і правова природа їхнього створення та функціонування.

Тема № 7 дипломатичне та консульське право

Поняття дипломатії та дипломатичної служби. Поняття, джерела і система дипломатичного і консульського права. Історія розвитку дипломатичного і консульського права. Органи зовнішніх зносин: загальна характеристика. Встановлення дипломатичних відносин і організація дипломатичних представництв. Початок і закінчення дипломатичної місії. Дипломатичні представництва. Функції дипломатичних представництв і засоби їх здійснення. Структура та персонал дипломатичних представництв. Дипломатичний корпус. Класи та ранги дипломатичних агентів. Дуайен дипломатичного корпусу. Дипломатичні привілеї та імунітети. Консульські установи. Міжнародно-правове регулювання організації та діяльності консульських установ. Постійні представництва і місії постійних спостерігачів при міжнародних організаціях. Торгівельні представництва. Право спеціальних місій.

Тема № 8

ПРАВА ЛЮДИНИ ТА МІЖНАРОДНЕ ПРАВО

Концепція прав людини та її втілення у міжнародному праві. Поняття та види прав людини. Джерела прав людини: основні універсальні міжнародні акти з захисту прав людини. Міжнародний механізм контролю у галузі прав людини. Міжнародні органи із захисту прав людини:

  • комісія ООН по правах людини;

  • комітет по правах людини;

  • комітет проти катувань;

  • Європейський суд з прав людини;

  • порядок звернення до Європейського суду з прав людини.

ТЕМА № 9

МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ ГРОМАДЯНСТВА

Громадянство та його значення у міжнародному праві. Способи надбання громадянства. Припинення громадянства. Біпатриди та апатриди. Правове положення іноземців. Правовий статус біженців та переселенців. Право притулку.

ТЕМА № 10

ТЕРИТОРІЯ У МІЖНАРОДНОМУ ПРАВІ

Поняття та види території згідно з міжнародним правом. Юридична природа та склад державної території. Поняття територіального верховенства. Розмежування сфери дії територіального верховенства. Правовий режим складових частин державної території: суходолу, водного простору, надр, повітряного простору, островів й анклавів. Види державних кордонів. Делімітація кордонів. Демаркація і редемаркація. Правові основи і засоби формування і зміни державної території. Окулярна окупація. Ефективна окупація. Територіальні спори та претензії. Механізм вирішення територіальних проблем. Практика Міжнародного Суду ООН та міжнародних арбітражів в розв’язанні територіальних спорів між державами. Міжнародні та багатонаціональні річки. Правовий режим Дунаю. Правовий режим Арктики та Антарктики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]