Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekol_pravo.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
577.54 Кб
Скачать

Варіант 3 Правові засади формування, збереження та раціонального використання національної екологічної мережі України. Питання до практичного заняття:

1. Що таке природно-заповідний фонд (ПЗФ)?

2. Дайте класифікацію об’єктів та територій ПЗФ.

3. Які існують органи управління територіями і об’єктами ПЗФ?

4. Як створюються заповідники?

5. Дайте визначення термінам - курортна зона, лікувально-оздоровча зона, курорти.

6. Назвіть види курортних і лікувально-оздоровчих зон.

7. Що таке округ санітарної охорони?

8. Назвіть зони санітарної охорони.

9. Що таке рекреаційна зона? Які природні ресурси можуть виконувати рекреаційну функцію?

10. До якої форми власності можуть належати землі рекреаційного призначення?

11.Яка відмінність між виключною (морською) економічною зоною та континентальним шельфом?

Контрольні завдання: (ф-я) Задача № 1

Охороною міського дендрологічного парку був затриманий гро­мадянин К., який викопав в парку два дерева рідкісних порід. К. пояснив, що йому необхідні були саджанці цих дерев для того, щоб посадити їх собі на прибудинковій території.

Кваліфікуйте дії К.

Задача № 2

За рішенням адміністрації двом сільськогосподарським товари­ствам було надано дозволи на сінокосіння та заготівлю сіна на 10 га території державного природного заповідника.

Внаслідок сінокосіння було порушено природний заповідний ре­жим, знищено на великій території унікальний рослинний покрив, завдана матеріальна й екологічна шкода.

Який порядок відшкодування завданої шкоди?

Задача № 3

За рішенням міської ради народних депутатів, заводу гумотехнічних виробів було передано частину коштів позабюджетного фонду охорони навколишнього природного середовища для будівництва природоохоронних об'єктів. Під час перевірки правильності використання наданих коштів місцевою державною адміністрацією встановлено, що більше як 30% виділених коштів було використано на будівництво житлового будинку, придбання земельної ділянки у курортній зоні хоча працівників заводу і закупівлі на біржі коштовного імпортного фільтраційного устаткування та приладів контролю викидів в атмосферу.

Відмічено також, що встановлені заводу платежі за забруднення навколишнього природного середовища перераховувалися тільки два рази на рік пропорційно фактичній кількості забруднюючих речовин за показниками контрольних приладів, які включалися лише в денні години роботи.

Місцева державна адміністрація звернулася до господарського суду з позовом про повернення коштів у позабюджетний фонд з урахуванням планового прибутку і про стягнення невиплачених заводом платежів за забруднення навколишнього природного середовища.

Дайте характеристику правових норм економічного стимулювання екологічної діяльності. Розкрийте порядок внесення платежів за забруднення навколишнього природного середовища. Вирішити справу.

Задача № 4

Дирекція національного природного парку уклала угоду з фермером Н. про використання під сінокоси 4.7 га заповідної зони та 12 га зони регульованої рекреації для випасання худоби за умови, що останній забезпечуватиме продуктами харчування ресторани готелю та кемпінгу, розташовані в межах господарської зони, дасть можливість розмістити на належній йому на праві власності частині лісових угідь тимчасовий наметовий табір поблизу ставка сільськогосподарського кооперативу «Овруч» для оздоровлення відпочиваючих.

Внаслідок поширених дощів використати сінокоси і пасовища стало складним і фермер Н. припинив в односторонньому порядку виконання умов цієї угоди. Дирекція національного природного парку направила фермеру претензію, в якій зазначала, що в разі подальшого невиконання умов угоди, вона буде змушена скласти позов до господарського суду про примусове виконання взятих фермером зобов'язань.

Визначити коло суспільних правовідносин. Дати характеристику правового режиму зон національних природних парків. Чи підлягає претензія задоволенню? Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]